Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Mai sunt două zile în care părinții își pot înscrie copiii la grădiniță. ACTE necesare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Gradinita nr 12 din Alba Iulia 004Conform calendarului Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), înscrierea la grădiniţă a copiilor nou-intrati în sistem se încheie în câteva zile. Termenul-limită este 1 august, însă autorităţile vor permite înscrierea în învăţământul preşcolar şi după această dată, în măsura în care vor mai exista locuri libere.

Perioada în care se face înscrierea copiilor nou-veniţi în învăţământul primar, pentru anul şcolar 2015-2016 este cuprinsă între 11 mai şi 1 august, însă grădiniţele au libertatea de a-şi stabili propriile intervale de timp pentru înscriere, în măsura în care este respectată perioada comunicată de MECS.

Perioadele de înscriere şi reînscriere la nivelul fiecărei grădiniţe şi orarul aferent vor fi stabilite de conducerea respectivelor unităţi de învăţământ. Ambele categorii de informaţii vor fi afişate la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru a fi cât mai accesibile părinţilor şi publicului interesat. În măsura în care este posibil, informaţiile vor fi publicate şi pe site-urile grădiniţelor (dacă există) şi, eventual, pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean„, se precizează într-un comunicat de presă al ministerului.

Pentru a-şi înscrie copiii în învăţământul preşcolar, părinţii au nevoie de o serie de documente. Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar (aprobat de minister prin Ordinul nr. 4464/2000), actele sunt:

– cererea de înscriere;
– adeverinţe cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal);
– o copie a certificatului de naştere al copilului (certificata de directoare);
– fişa medicală;
–  avizul epidemiologic;
– actele pentru dovedirea îndeplinirii condiţiilor de departajare (dacă este cazul).

Unele grădiniţe pot să ceară şi alte acte. De aceea, recomandabil este că părinţii să se intereseze, la unitatea de învăţământ preşcolar la care vor să-şi înscrie copiii, cu privire la documentele necesare, dar şi la perioadele exacte de înregistrare.

Atenţie! Grădiniţele de stat n-au dreptul să ceară taxe de înscriere, iar discriminarea de orice fel este interzisă.

Înainte de etapa înscrierii copiilor nou-intrati în sistem s-a desfăşurat etapa reînscrierii celor care frecventează grădiniţele în prezent şi care o vor face şi în viitorul an şcolar. Aceasta a început pe 27 aprilie şi s-a terminat  în 10 mai.

Deşi 1 august este termenul-limita, părinţii îşi vor putea înscrie copiii şi după această dată, însă doar dacă mai există locuri libere.

Locurile libere rămase după etapa reînscrierii, se arată în anunţul MECS, se ocupa după cum urmează:

în ordinea descrescătoare a grupelor de vârsta: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) şi grupa mică (copii de doi-trei ani);
în limita locurilor rămase şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădiniţele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri (de exemplu: apropierea de domiciliul copilului, existenţa unui frate/a unei surori al/a copilului, înmatriculat/înmatriculata în unitatea de învăţământ la care se solicita înscrierea, părinte/tutore unic întreţinător de familie, existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului).

Condiţiile generale de departajare se aprobă de către fiecare grădiniţă în parte şi sunt puse la dispoziţia celor interesaţi. De asemenea, unităţile de învăţământ preşcolar trebuie să afişeze capacitatea instituţiei, numărul de locuri pentru anul şcolar 2015-2016 (pe grupe de vârstă) şi numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.

Potrivit Regulamentului învăţământului preşcolar,Copiii pot fi transferaţi de la o grădiniţă la alta, în baza cererii părinţilor şi cu avizul celor două unităţi. Iar, în altă ordine de idei, scoaterea unui copil din evidenta grădiniţei se face în caz de boală infecţioasă cronică, cu avizul medicului, sau în cazul în care acesta absentează nejustificat timp de două săptămâni consecutive.

sursa:avocatnet.ro

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor

Cezar Lancrajan

Publicat

în

În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor „Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD, iar cu referire la expresia „a te murdări de PSD”, eu doar am citat din discursul colegilor de la USR”, afirmă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea