Mai multe ţări europene renunţă la restricţiile legate de Covid-19 contrar recomandărilor experților și Organizației Mondiale a Sănătății
Mai multe ţări europene renunţă la restricţiile legate de Covid-19 contrar recomandărilor experților și Organizației Mondiale a Sănătății
Mai multe ţări europene renunţă la restricţiile legate de Covid-19, în ciuda faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă guvernele să îşi protejeze oamenii folosind fiecare instrument aflat la dispoziţie, relatează CNBC.
Suedia a ridicat miercuri majoritatea restricţiilor rămase legate de Covid-19, urmând exemplul statelor nordice Danemarca şi Norvegia.
Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a anunţat săptămâna aceasta planuri de a pune capăt regulilor de autoizolare pentru persoanele care sunt testate pozitiv pentru Covid-19 mai devreme decât era aşteptat.
În Suedia, cerinţele privind distanţarea socială, utilizarea certificatului pentru vaccin şi limitele privind numărul de persoane care se adună într-un singur loc au fost ridicate în această săptămână. De asemenea, testarea gratuită s-a încheiat miercuri, iar guvernul încearcă să reclasifice Covid drept boală care ”nu este un pericol pentru societate sau o ameninţare pentru sănătatea publică”, începând cu 1 aprilie.
Într-un comunicat de presă de săptămâna trecută, guvernul suedez a declarat că situaţia este ”suficient de stabilă pentru a începe eliminarea treptată a măsurilor de control al infecţiilor”.
”Vaccinarea este cea mai importantă armă în lupta împotriva Covid-19”, a adăugat acesta.
În Suedia, 73% din populaţie este complet vaccinată, potrivit Universităţii Johns Hopkins.
Cu toate acestea, Fredrik Elgh, profesor de virologie la Universitatea Umea din Suedia, a declarat pentru Reuters că ţara trebuie ”să aibă puţin mai multă răbdare” şi să aştepte cel puţin câteva săptămâni înainte de a ridica restricţiile.
”Suntem suficient de bogaţi pentru a continua testele. Boala este încă o presiune uriaşă pentru societate”, a argumentat el.
Danemarca a devenit prima ţară din UE care a ridicat toate restricţiile privind Covid-19, la 1 februarie, în ciuda creşterii numărului de cazuri. Infecţiile din ţară au atins cote record doar o zi mai tarziu.
Guvernul danez a afirmat într-un comunicat din ianuarie că a decis că boala ”Covid-19 nu ar trebui să mai fie catalogată drept o boală critică din punct de vedere social”.
Mai mult de 80% din populaţia Danemarcei este complet vaccinată împotriva virusului, arată datele JHU.
Norvegia a ridicat, de asemenea, ”un număr mare de măsuri împotriva Covid-19”, la 1 februarie, dar şi-a păstrat recomandarea de a menţine o distanţă de 1 metru faţă de ceilalţi şi cerinţa de a purta o mască atunci când acest lucru nu este posibil.
”Chiar dacă mulţi oameni se infectează cu Covid-19, un număr mai mic de oameni sunt internaţi în spital. Vaccinurile oferă o protecţie bună – asta înseamnă că acum putem elimina un număr mare de măsuri, chiar dacă rata de infecţie creşte rapid”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Store într-o declaraţie la acea vreme.
Norvegia a înregistrat marţi un record de 26.109 de cazuri noi, potrivit datelor JHU.
În Marea Britanie, premierul Johnson le-a spus săptămâna aceasta parlamentarilor că guvernul său intenţionează să ridice, la sfârşitul acestei luni, obligaţia legală pentru persoanele cu Covid-19 de a se autoizola.
În prezent, persoanele care sunt testate pozitiv pentru virus pot ieşi din izolare după cinci zile, cu condiţia să aibă teste negative în zilele cinci şi şase.
Multe dintre puţinele restricţii rămase în Anglia, inclusiv obligativitatea de purtate a măştii, au fost ridicate la sfârşitul lunii ianuarie.
Miercuri, Marea Britanie a înregistrat 68.214 cazuri noi de Covid-19.
Dar, în timp ce Suedia, Norvegia şi Danemarca au înregistrat miercuri 114, 45 şi, respectiv, 21 de decese din cauza virusului, Regatul Unit a înregistrat 276.
Cazurile din Marea Britanie au scăzut drastic de la vârful de peste 270.000 atins într-o singură zi la sfârşitul anului trecut, decesele scăzând şi ele substanţial de la vârful de 1.299 din ianuarie 2021. Dar, în timp ce cazurile de Covid s-au decuplat de decesele în Regatul Unit de când au fost lansate vaccinurile, alţi factori de risc, cum ar fi prevalenţa Covid-ului de lungă durată, rămân.
Un studiu recent în limba engleză a constatat că unul din şapte copii care au contractat virusul a dezvoltat Covid lung, denumirea dată simptomelor continue.
Aproximativ 85% din populaţia eligibilă a Regatului Unit – cei cu vârsta de peste 12 ani – este complet vaccinată cu două doze în Marea Britanie, arată datele oficiale, în timp ce două treimi au primit o injecţie de rapel.
Cu toate acestea, Devi Sridhar, profesor şi preşedinte de sănătate publică globală la Edinburgh University Medical School, a declarat joi pentru Sky News că decizia guvernului Regatului Unit privind obligativitatea izolării nu va fi ”o surpriză binevenită” pentru majoritatea oamenilor.
”Izolarea înseamnă a opri pe cineva care este infecţios să transmită [virusul] altcuiva. Cred că este prea devreme acum… Avem un sistem în care dacă testezi negativ după ziua a cincea [şi] ziua a şasea poţi ieşi din izolare. Nu ştiu de ce ai schimba asta când încă avem peste 200 de decese pe zi”, a spus ea.
Johnson este sub presiune după ce o anchetă oficială a constatat că el şi diferite departamente guvernamentale au încălcat regulile privind Covid-19 în mai multe rânduri, organizând şi participând la petreceri în timpul carantinei.
Johnson a respins cererile de demisie, dintre care unele au venit de la parlamentari din cadrul propriului său partid conservator.
sursa: news.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a