Rămâi conectat

Actualitate

UPDATE Mai multe ha de litieră de pădure şi vegetaţie uscată făcute scrum la Poșaga, Pâclișa și Lancrăm

Bogdan Presecan

Publicat

în

Sărbătoarea Muzicii 2025

UPDATE: Pe raza com. Poşaga, zona Muntele Mare în apropierea rezervaţiei Scăriţa Belioara, intervenţia pompierilor militari continuă pentru limitarea propagării, lichidarea şi ulterior supravegherea zonei şi a focarelor existente. În zona incendiată greu accesibilă din cauza stâncilor şi a pantelor mari, există doar focare răzleţe, pentru a căror lichidare totală acţionează un număr de 20 pompieri militari de la Detaşamentul de pompieri Aiud şi Pichetul de pompieri Cîmpeni, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Poşaga şi Ocoliş şi cu Ocolul Silvic Privat Muntele Mare.

Subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba, au intervenit în judeţ, ieri, 8 august 2012, pentru stingerea unui incendiu de litieră de pădure şi a două incendii de vegetaţie uscată, astfel:

-Pichetul Cîmpeni a intervenit în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Poşaga şi Ocolul Silvic Privat Muntele Mare pe raza loc. Poşaga, zona Muntele Mare în apropierea rezervaţiei Scăriţa Belioara, într-o zonă greu accesibilă.

Din cauza condiţiilor atmosferice dificile (secetă, vânt puternic) se intervine în continuare pentru limitarea propagării şi stingerea incendiului.

-Detaşamentul Alba Iulia a intervenit în loc. Pîclişa.

-Garda Sebeş a intervenit pe raza loc. Lancrăm

În total au ars aproximativ 3,5 ha de litieră de pădure şi 2,5 ha de vegetaţie uscată.

Cauza probabilă a acestor incendii de vegetaţie uscată o constituie focul lăsat nesupravegheat şi fumatul în locuri nepermise.

    ISU Alba: “Reamintim populaţiei faptul că se interzice igienizarea terenurilor prin incendiere.

 Împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri:

-amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;

-sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A;

amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei  persoanelor juridice.

Astfel, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. Aceste lucrări se vor executa doar în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii. Lucrările menţionate anterior se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc, fiind obligatorie instruirea personalului de execuţie, control şi supraveghere asupra măsurilor de apărare împotriva incendiilor, precum şi informarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din zona de competenţă. Permisul de lucru cu foc este valabil o singură zi, iar la terminarea lucrului se predă de către executant emitentului.

 foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor? Tot mai multe animale abandonate, cazuri de cruzime care circulă viral pe rețelele sociale și o legislație adesea ignorată de autorități – aceasta este realitatea actuală a României în privința protecției animalelor, care îi […]

Citește mai mult

Actualitate

Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății Începând cu data de 14 iulie 2025, pacienții și aparținătorii vor putea semnala direct Ministerului Sănătății nemulțumirile legate de calitatea alimentației din spitale, printr-un formular online ce va fi disponibil pe site-ul oficial al instituției. […]

Citește mai mult

Actualitate

Ce taxe se regăsesc în factura de energie: 4 centrale similare cu cea făcută de OMV Petrom la Brazi puteau fi construite din banii strânși din 2011

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ce taxe se regăsesc în factura de energie: 4 centrale similare cu cea făcută de OMV Petrom la Brazi puteau fi construite din banii strânși din 2011 Lună de lună, consumatorii de energie din România plătesc o colecţie de taxe greu de descifrat, una dintre acestea fiind contribuţia pentru cogenerare, bani care ajung la producătorii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea