Mai mică sau mai mare, o căciulă pentru fiecare!
Ieri, 6 decembrie, la Blaj a avut loc o nouă ediţie a „Târgului Căciulilor”, manifestare expoziţională care îşi are originile în urmă cu aproximativ 3 secole, fiind organizată cu prilejul zilei de Sf. Nicolae.
Vremea însorită a adunat la Blaj circa 500 de comercianţi, care şi-au amplasat tarabele pe Bulevardul Republicii şi străzile Astra şi Câmpia Libertăţii, locuri devenite deja tradiţionale pentru acest târg. Practic, de la un sens giratoriu la celălalt au fost numai tarabe. Numărul meşterilor căciulari a fost aproximativ la fel ca anul trecut, 20 – 30 de meşteşugari din mai multe colţuri ale ţării venind la Blaj în speranţa că vor reuşi să-şi vândă marfa. „Am vândut până acum peste 20 de căciuli”, ne-a declarat în cursul dimineţii un meşteşugar din Cluj.
Târgul a fost vizitat şi de prefectul Ştefan Bardan, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi de primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, care au fost însoţiţi de către primarul blăjean Gheorghe Rotar şi viceprimarul Corneliu Basaraba. Am văzut căciuli de miel, astrahan, brumării sau negre, de vulpe argintie, de blană artificială albă sau colorată sau de nurcă. O căciulă costă între 120 şi 200 de lei, dar meşterii au făcut reduceri de preţuri pentru cei care au cumpărat efectiv. Am văzut bătrâni care au probat căciuli în dorinţa de a pleca acasă cu una nouă pentru sărbători, în ciuda preţului destul de mare pentru posibilităţile lor. Au existat însă şi căciuli tricotate, preţul acestora fiind însă mult mai redus, de la 6 lei la 12 – 15 lei.
lAu probat căciuli şi au cumpărat… obiecte din lemn
Oficialităţile au probat câte o căciulă, două, lăsându-se pe mâna comercianţilor care au ţinut să-i ajute să şi le fixeze pe cap şi le-au oferit o oglindă pentru a vedea cum le stă. Deşi au vizitat mai multe standuri cu căciuli, reprezentanţii autorităţilor s-au interesat de alte produse: şerpare din piele, vase din lut, cazane pentru ţuică, descoperind printre meşteşugari chiar un cazangiu cu carnet de meşteşugar din Sibiu. Ei au aflat că un cazan de cupru de 120 de litri costă 3.000 de lei, preţul fiind negociabil.
În cele din urmă, primarul Mircea Hava şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel au cumpărat mai multe obiecte din lemn: vase adânci, farfurii, linguri, două albii pentru frământat pâinea. Văzând că în târg sunt cumpărători serioşi, cei doi au fost asaltaţi şi de alţi meşteri lemnari care au insistat să cumpere şi articole din exponatele lor, dar au fost refuzaţi politicos. În timpul vizitei, blăjenii care l-au recunoscut pe primarul albaiulian l-au felicitat pentru premiul obţinut la Gala Regională pe Transilvania „Zece pentru România”.
lVreme bună, colinde şi grătare
Fiind o zi de sărbătoare religioasă, pe lângă blăjeni, târgul a fost vizitat de locuitorii din mediul rural pe pe Valea Târnavelor. În acorduri de colinde, vizitatorii au putut să cumpere tot felul de produse industriale: îmbrăcăminte, încălţăminte, covoare şi carpete, produse electronice, jucării, decoruri de Crăciun. Totodată, au putut consuma porumb fiert, fructe, clătite, turtă dulce, „Puiul târgului”, vată pe băţ, kurtos-kolacs, mici, pulpe de pui şi preparate la grătar, stropite cu vin fiert, bere sau alte băuturi. Cei care au venit la ediţia din acest an a „Târgului Căciulilor” au avut de unde alege. Numai bani să fi avut!
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | O localnică din Apuseni duce mai departe, cu migală și suflet, povestea unei așezări din Alba: Străicuța de Sălciua, tradiția care se păstrează, nu se fabrică
O localnică din Apuseni duce mai departe, cu migală și suflet, povestea unei așezări din Alba: Străicuța de Sălciua, tradiția care se păstrează, nu se fabrică Ileana Bolog, o localnică de 59 de ani din Sălciua, duce mai departe tradiția așezării din Apuseni și țese străicuțe, specifice portului sălciuănesc. Născute din experiența și înțelepciunea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum 2 zile
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum 4 zile
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de SFANTUL STEFAN. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica