Mai mică sau mai mare, o căciulă pentru fiecare!
Ieri, 6 decembrie, la Blaj a avut loc o nouă ediţie a „Târgului Căciulilor”, manifestare expoziţională care îşi are originile în urmă cu aproximativ 3 secole, fiind organizată cu prilejul zilei de Sf. Nicolae.
Vremea însorită a adunat la Blaj circa 500 de comercianţi, care şi-au amplasat tarabele pe Bulevardul Republicii şi străzile Astra şi Câmpia Libertăţii, locuri devenite deja tradiţionale pentru acest târg. Practic, de la un sens giratoriu la celălalt au fost numai tarabe. Numărul meşterilor căciulari a fost aproximativ la fel ca anul trecut, 20 – 30 de meşteşugari din mai multe colţuri ale ţării venind la Blaj în speranţa că vor reuşi să-şi vândă marfa. „Am vândut până acum peste 20 de căciuli”, ne-a declarat în cursul dimineţii un meşteşugar din Cluj.
Târgul a fost vizitat şi de prefectul Ştefan Bardan, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi de primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, care au fost însoţiţi de către primarul blăjean Gheorghe Rotar şi viceprimarul Corneliu Basaraba. Am văzut căciuli de miel, astrahan, brumării sau negre, de vulpe argintie, de blană artificială albă sau colorată sau de nurcă. O căciulă costă între 120 şi 200 de lei, dar meşterii au făcut reduceri de preţuri pentru cei care au cumpărat efectiv. Am văzut bătrâni care au probat căciuli în dorinţa de a pleca acasă cu una nouă pentru sărbători, în ciuda preţului destul de mare pentru posibilităţile lor. Au existat însă şi căciuli tricotate, preţul acestora fiind însă mult mai redus, de la 6 lei la 12 – 15 lei.
lAu probat căciuli şi au cumpărat… obiecte din lemn
Oficialităţile au probat câte o căciulă, două, lăsându-se pe mâna comercianţilor care au ţinut să-i ajute să şi le fixeze pe cap şi le-au oferit o oglindă pentru a vedea cum le stă. Deşi au vizitat mai multe standuri cu căciuli, reprezentanţii autorităţilor s-au interesat de alte produse: şerpare din piele, vase din lut, cazane pentru ţuică, descoperind printre meşteşugari chiar un cazangiu cu carnet de meşteşugar din Sibiu. Ei au aflat că un cazan de cupru de 120 de litri costă 3.000 de lei, preţul fiind negociabil.
În cele din urmă, primarul Mircea Hava şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel au cumpărat mai multe obiecte din lemn: vase adânci, farfurii, linguri, două albii pentru frământat pâinea. Văzând că în târg sunt cumpărători serioşi, cei doi au fost asaltaţi şi de alţi meşteri lemnari care au insistat să cumpere şi articole din exponatele lor, dar au fost refuzaţi politicos. În timpul vizitei, blăjenii care l-au recunoscut pe primarul albaiulian l-au felicitat pentru premiul obţinut la Gala Regională pe Transilvania „Zece pentru România”.
lVreme bună, colinde şi grătare
Fiind o zi de sărbătoare religioasă, pe lângă blăjeni, târgul a fost vizitat de locuitorii din mediul rural pe pe Valea Târnavelor. În acorduri de colinde, vizitatorii au putut să cumpere tot felul de produse industriale: îmbrăcăminte, încălţăminte, covoare şi carpete, produse electronice, jucării, decoruri de Crăciun. Totodată, au putut consuma porumb fiert, fructe, clătite, turtă dulce, „Puiul târgului”, vată pe băţ, kurtos-kolacs, mici, pulpe de pui şi preparate la grătar, stropite cu vin fiert, bere sau alte băuturi. Cei care au venit la ediţia din acest an a „Târgului Căciulilor” au avut de unde alege. Numai bani să fi avut!
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
BEC nu poate respecta termenul CCR: Renumărarea votului durează mai multe zile și poate fi finalizată abia duminică seara
BEC nu poate respecta termenul CCR: Renumărarea votului durează mai multe zile și poate fi finalizată abia duminică seara Procedura de renumărare a voturilor, dispusă de Curtea Constituțională, a fost adoptată joi seara de Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale. În ciuda faptului că următoarea ședință a CCR este vineri, 29 noiembrie, ora 14.00, renumărarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 15 ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum o zi
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea zileiacum 5 zile
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Actualitateacum 4 zile
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?