Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Magia naturii în florile de Sânziene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sânzienele galbene sunt un simbol al verii, deoarece perioada lor de maxim\ înflorire este identic\ cu perioada de maxim\ str\lucire a soarelui. R\spândite în toat\ ]ara, sunt cunoscute [i sub numele de Dr\gaica, Floarea lui Sântion, Încheg\toare, Sanjuane etc.
Misterul acestei plante – folosit\ de sute de ani în tratamentul bolilor de ficat, al reumatismului, al bolilor tiroidiene, renale [i nervoase – nu a putut fi p\truns deocamdat\ de c\tre [tiin]\. Este printre pu]inele erbacee la care structura chimic\ nu justific\ decât într-o mic\ m\sur\ ac]iunile terapeutice observate experimental.
Descriere
Tulpina sânzienelor este zvelt\, destul de înalt\ (pân\ la un metru) [i împodobit\ cu flori m\runte, galben-aurii, dispuse în mici ciorchini, ca florile de liliac, [i care v\zute de la distan]\ seam\n\ cu o ploaie de stele. Mirosul florilor este asem\n\tor cu cel al mierii, fiecare din ele având patru petale, motiv pentru care se spune c\ aceast\ plant\ este binecuvântat\ de Dumnezeu, deoarece fiecare floare poart\ cu ea semnul Sfintei Cruci. Frunzele sunt foarte înguste [i ascu]ite, pufoase pe partea inferioar\. În contradic]ie cu mirosul s\u dulce-`mb\t\tor, gustul este foarte amar, fiind un indiciu al propriet\]ilor tonice [i drenante ale acestei plante. Din punct de vedere terapeutic, sânzienele î[i merit\ renumele de plant\ magic\, având în egal\ m\sur\ propriet\]i vindec\toare, de înfrumuse]are [i chiar de imunizare fa]\ de boal\.
Sânzienele galbene cresc în fâne]e, pe coastele b\tute de soare [i pe culmile calcaroase din întreaga ]ar\. Este o plant\ care prefer\ locurile deschise, însorite [i ceva mai uscate, fiind întâlnit\ cu predilec]ie în zonele deluroase, de[i poate fi g\sit\ din câmpie pân\ în zona montan\.
Recoltare
P\r]ile aeriene ale plantei se recolteaz\ în timpul înfloritului (mai-august), t\indu-se la 3-5 cm deasupra solului. Se usuc\ la umbr\, în strat sub]ire. Se întorc zilnic. Prin uscare, dintr-un kilogram de plant\ proasp\t culeas\ ob]inem aproape un sfert de kilogram de plant\ uscat\.
Re]ete pentru uz intern
l Pulberea. Florile uscate se macin\ fin cu râ[ni]a de cafea, apoi se cern. În principiu, doza la adul]i este de o linguri]\ (circa 15 g) de trei ori pe zi. Pulberea se ]ine sub limb\ timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu pu]in\ ap\. La copiii între 2 [i 12 ani doza se înjum\t\]e[te, iar la copiii sub 2 ani se reduce la o treime sau chiar la un sfert.
l Tinctura. Sânzienele galbene uscate se macin\ cu râ[ni]a de cafea pân\ se ob]ine o pulbere. Se pun 20 de linguri de pulbere proasp\t m\cinat\ într-un litru de alcool de 50 grade (o jum\tate de litru de alcool alimentar îndoit cu ap\) sau într-un litru de rachiu natural. Se las\ la macerat 12-14 zile, agitându-se zilnic vasul în care sunt puse. În final, se stoarce, se filtreaz\ [i se toarn\ în sticlu]e mici, închise la culoare.
l Maceratul. Într-un litru de ap\ se pun 4-6 linguri rase de pulbere de plant\. Se las\ la macerat la temperatura camerei timp de 8 ore. Se filtreaz\ [i se consum\ imediat sau în maximum 8-10 ore dac\ este ]inut la frigider [i 2-4 ore dac\ este ]inut la temperatura camerei.
l Ceaiul detoxifiant de sânziene galbene [i panselu]\ s\lbatic\. Se ia câte o jum\tate de pumn din fiecare plant\ uscat\ [i m\run]it\ (prin pisare ori t\iere cu cu]itul) [i se pune de sear\ la înmuiat în jum\tate de litru de ap\. Diminea]a se filtreaz\, iar plantele care r\mân dup\ filtrare se op\resc timp de 30 de minute cu jum\tate de litru de ap\ clocotit\. Dup\ r\cire, se amestec\ cele dou\ extracte [i se beau pe stomacul gol pân\ la ora 12.00.
Re]ete pentru uz extern
l Extractul fluid. Se pun 20 de linguri de pulbere de sânziene într-un vas; se ad\ug\ apoi alcool de 75 grade (trei p\r]i alcool alimentar de 90 grade [i o parte ap\) atât cât s\ cuprind\ pulberea [i s\ r\mân\ o pelicul\ de alcool de 1 cm deasupra. Se l\s\ la macerat vreme de 14 zile, apoi se stoarce [i se filtreaz\. Tinctura astfel ob]inut\ se pune într-o farfurie întins\, curat\ [i se las\ vreme de 12-24 de ore la evaporat, pân\ când volumul scade de trei ori. Se ob]ine o past\ închis\ la culoare [i foarte parfumat\, cu virtu]i vindec\toare deosebite. Singurele inconveniente ale acestei forme de administrare sunt prepararea destul de laborioas\ [i termenul scurt de garan]ie al extractului – 7 zile în condi]iile depozit\rii la frigider.
l Unguentul. Prepararea untului clarifiat: Într-un vas metalic se pune un pachet de unt, dup\ care vasul se pune la foc potrivit. Se las\ pe foc pân\ când untul devine lichid [i începe s\ fac\ spum\. Din acel moment, vom începe s\ scoatem spuma (pe care apoi o vom arunca), pân\ când untul se va limpezi într-atât încât s\ vedem fundul vasului. Atunci d\m deoparte untul de pe foc [i, înainte s\ se r\ceasc\, turn\m numai partea limpede într-un alt vas.
Prepararea propriu-zis\ a unguentului: Dup\ ce am turnat untul clarifiat din vasul în care s-a f\cut clarifierea, cu pu]in înainte de a se înt\ri se adaug\ dou\ linguri de extract fluid de sânziene galbene, ob]inut dup\ re]eta anterior descris\. Se amestec\ foarte repede [i energic cele dou\ componente pân\ se omogenizeaz\, dup\ care unguentul astfel ob]inut se depoziteaz\ la rece.
l Baia. Preg\tirea: În trei litri de ap\ aflat\ la temperatura camerei se pun 3-4 pumni de sânziene galbene proaspete (tulpini înflorite, m\run]ite), se las\ s\ se înmoaie câteva ore, dup\ care se filtreaz\. Zeama l\sat\ de plant\ la înmuiere se pune deoparte într-un vas sm\l]uit, iar peste planta care r\mâne de la filtrare se ad\ug\ ap\ clocotit\ [i se las\ circa 30 de minute. Se las\ s\ se r\coreasc\ infuzia pân\ devine c\ldu]\, dup\ care se combin\ cu apa în care s-a înmuiat planta înainte.
Modul de efectuare al b\ii: Baia de sânziene se face în cad\, vreme de 20 de minute, cu corpul complet scufundat. Pentru ca baia s\ aib\ un efect mai puternic, este bine s\ facem un du[ scurt mai înainte, frecând bine pielea, pentru a îndep\rta straturile de piele moart\ [i pentru a activa circula]ia. Dup\ ce se pune extractul în cad\, se adaug\ ap\ fierbinte pentru a potrivi temperatura apei, a[a încât s\ fie cald\, pl\cut\ pentru corp. Dup\ baie nu ne [tergem, ci doar ne punem un halat de baie [i avem grij\ s\ nu ne expunem la frig sau la curent, l\sând corpul s\ se usuce de la sine.
Ce boli se vindec\ cu ajutorul sânzienelor galbene
l Hernia. Se administreaz\ o lingur\ de tinctur\ de sânziene în jum\tate de can\ de ap\, de trei ori pe zi, între mese. Tratamentul dureaz\ 49 de zile, timp în care mesele vor fi moderate din punct de vedere cantitativ, vor fi evitate alimentele care baloneaz\ sau constip\, nu se vor face eforturi mari. Suplimentar, înainte de mas\, se ia un vârf de cu]it de pulbere de chimen [i unul de sânzian\ galben\, iar dup\ mas\ un vârf de cu]it de chimen [i unul de cui[oare m\cinate. Ca exerci]iu fizic, se va sta cât mai mult
în pozi]ia „lumânarea” (de ordinul zecilor de minute zilnic).
l Tratamentul adjuvant al cistitei [i al bolilor renale. Se iau 1-2 linguri]e de tinctur\ de sânziene, diluate în 100 ml de ap\, de trei ori pe zi. Este un tratament indicat cu prec\dere contra cistitei, cistitei cu hematurie, uretritei, nefritei [i calculilor renali.
l Tratamentul bolilor tiroidiene. Se beau zilnic 3 c\ni de macerat, întotdeauna pe stomacul gol, pentru urm\toarele afec]iuni: hipertiroidie: pentru o eficien]\ m\rit\, maceratul poate fi f\cut cu 2-3 linguri de sânziene [i 2-3 linguri de turi]\ mare (Agrimonia eupatoria). Tratamentul dureaz\ minimum [ase luni; hipotiroidie: pentru o eficien]\ m\rit\, maceratul poate fi f\cut cu 2-3 linguri de sânziene [i 2-3 linguri de coji verzi de nuc\ (uscate [i m\cinate). Tratamentul dureaz\ 12-24 de luni.
l Contra bolilor de piele. Se face un ceai detoxifiant de sânziene galbene [i panselu]\ s\lbatic\ (trei fra]i p\ta]i). Se bea un litru de ceai pe zi, pe stomacul gol, pân\ la ora prânzului (12.00). Tratamentul dureaz\ 14 zile minimum [i este indicat pentru vindecarea dermatozelor rebele, a eczemelor vechi [i a psoriazisului. Pentru o mai mare eficien]\ a tratamentului este bine s\ fie ]inut [i un regim alimentar cu con]inut redus de toxine [i cu multe fructe [i crudit\]i.
l Contra r\nilor, a r\nilor vechi, a cicatricelor [i a infec]iilor la nivelul pielii. Aplic\m extractul fluid de sânziene galbene o dat\ pe zi, seara, pe cicatricele vechi, pe r\ni, pe erup]ii ori erizipel [i l\s\m s\ se usuce. Tratamentul dureaz\ minimum o s\pt\mân\.
l Cur\]area petelor de pe piele. Unguentul de sânziene e eficient în cur\]area petelor de pe piele, chiar [i a celor de natur\ chimic\ (produse de contactul pielii cu o substan]\ chimic\). Dup\ o sp\lare vreme de 1-2 minute cu un tampon îmbibat cu tinctura de sânziene, se aplic\ unguentul de sânziene, în pelicul\ de grosime medie. Tratamentul se face de dou\ ori pe zi, vreme de una-dou\ s\pt\mâni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și beneficii pentru organism

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și beneficii pentru organism Ajută la buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos Banala varză, despre care pomenesc în lucrările lor specialişti ai medicinii antice, era cunoscută încă de pe atunci pentru calităţile sale terapeutice. Aflăm astfel că în acea perioadă leguma era recomandată pentru tratarea durerilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea