Mădălina Vesa, medic de familie din Alba Iulia: „Nu veniți la cabinet pentru secreții nazale, erupții sau boli ușoare”
Mădălina Vesa, unul dintre medicii de familie din Alba Iulia, își sfătuiește pacienții să nu aglomereze holurile policlinicii oferind „triaj” prin intermediul tehnologiilor disponibile astăzi în orice casă. „În acest moment putem face (încă) prevenție primară. Dacă reușim să respectăm indicațiile OMS/ MS (de peste o lună sunt repetate zilnic), putem ține sub control acest Covid.
Numărul exploziv de cazuri nu va fi acum… ci peste 3-4 săptămâni, exact când ne pregătim de sărbătorile pascale. Dacă se intră în țară masiv este imposibil să se gestioneze corespunzător suspecții. În consecință, este nevoie și de efortul cetățenilor. Vă rog să nu veniți la cabinet pentru secreții nazale, erupții, boli ușoare, tuse (simptome pe care le au copiii dumneavoastră în fiecare lună). Le puteți gestiona acasă.
Copiii sub 2 ani trebuie să îi văd dacă prezintă tuse “ciudată” sau un șuierat când respiră. Cu poze sau înregistrări video trimise pe mess, pot face un triaj, astfel încât să veniți doar dacă este nevoie. La UPU nu vă recomand să mergeți (doar dacă vă spun eu).
Nu veniți pentru bilete de trimiteri, analize, pentru că acum aveți timp. Acum trebuie să ne limităm pe cât posibil ieșirile în spații publice. Acum, suspiciunea de covid o facem pe baza declarației persoanei în cauză, că a intrat în contact cu o persoană din zona roșie /galbenă. Peste 2-3 săptămâni nu mai putem face acest lucru, oricare din noi putem fi posibil contaminați.
Nu ne mai plimbăm prin mall, nu mai stăm prin cafenele/baruri/cluburi. În schimb putem avea activități în grădină (sau grădina din fața/spatele blocului). Nu ne mai îmbrățișăm/pupăm părinții. Eu văd și o parte bună: vor fi familii care se vor regăsi – vor petrece mai mult timp împreună (soț, soție, copii). Se vor face economii în bugetul familiei (nu mai cumpărăm chestii inutile, nu mai circulăm atât de mult cu mașina, etc). PS: sistemul informatic este în colaps. Nu funcționează.
În consecință, nu veniți la cabinet decât pentru urgențe medicale (stați pe holuri degeaba). PPS: spălatul cu apă și săpun este suficient. Nu mai dați bani pe dezinfectante medicale sau spirt. Pentru suprafețe (pardoseală, uși , etc.) este foarte bun clorul (înălbitorul de rufe)…cu toții îl avem acasă. Miroase a clor? Înseamnă ca s-a dezinfectat bine! Oare autobuzele sunt aproape goale acum ? Elevii sunt acasă, pensionarii sunt acasă. În autobuze ar trebui să fie doar cetățenii ce merg la serviciu. Atât.”, a punctat dr. Mădălina Vesa. (D.M.S.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT în Alba Iulia: Fetiță de 6 ani, acroșată de o mașină pe strada Ion Alexandru Un accident rutier a avut loc sâmbătă, în jurul orei 14.30, în Alba Iulia. O fetiță de 6 ani a fost acroșată de o mașină pe strada Ion Alexandru. Citește și: ACCIDENT rutier pe autostrada A10: Doi motocicliști implicați […]
Prezența unui URSOAICE cu PUI, semnalată pe traseele montane din Scărița Belioara. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru persoanele aflate în zonă
Prezența unui URSOAICE cu PUI, semnalată pe traseele montane din Scărița Belioara. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru persoanele aflate în zonă Prezența unei ursoaice cu pui a fost semnalată pe traseele montane din Scărița Belioara, sâmbătă, în jurul orei 13.00. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru cei aflați în zonă. ”A fost semnalata prezența […]
VIDEO | ”Descoperă Rowmania” 2025, la Alba Iulia: 12 echipaje vor lua startul în competiția de vâslit de pe râul Mureș
”Descoperă Rowmania” 2025, la Alba Iulia: 12 echipaje vor lua startul în competiția de vâslit de pe râul Mureș „Descoperă Rowmania” 2025 a debutat sâmbătă dimineața în zona podului peste Mureș din cartierul albaiulian Partoș. La ediția de anul, 12 echipaje se vor alinia la start și vor simți energia competiției și bucuria mișcării în […]