Luxul roman reconstituit la Muzeul Unirii din Alba Iulia
Locuitorii din vechiul Apulum, fie că este vorba despre oameni de rând sau despre reprezentanţi ai claselor sociale înstărite, femei şi bărbaţi deopotrivă, aveau o preocupare aparte pentru estetică, lux şi modă. Podoabe feminine şi masculine cunoscute, alături de numeroase accesorii vestimentare, toate provenind de pe teritoriul provinciei Dacia – Apulum, se regăsesc în expoziţia intitulată „Lux, util şi estetic la Apulum”, coordonată de arheologul George Bounegru şi vernisată ieri la Muzeul Unirii. Dintre acestea se remarcă atât podoabele pentru cap, gât şi braţe, piesele de echipament militar, dar mai ales colecţia de geme şi camee romane. Toate obiectele fac parte din colecţia Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, fiind descoperite de-a lungul timpului de către cercetătorii acestei instituţii. Lor li se adaugă câteva piese descoperite recent la „praetorium consularis”, situat pe str. Munteniei, de către dr. Viorica Rusu Bolindeţ de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Pe lângă expoziţia în sine, inedită este şi modalitatea în care specialiştii muzeului au gândit expunerea pieselor. Astfel, publicul poate să vadă prin intermediul unor proiecţii video procesul prin care erau realizate în antichitatea romană piesele de podoabă din os sau cum erau gravate pietrele semipreţioase. De asemenea, a fost reconstituită în spaţiul expoziţional o cameră romană pentru servitul mesei numită „triclinium”. „Locuinţa este mobilată cu obiecte originale, precum pavajul, dar şi replici – elementele de mobilier. Pereţii sunt pictaţi cu roşu şi negru, cu ghirlande de flori. Am adus chiar şi două-trei personaje care participă la banchet. Camera romană reconstituită aparţine unor oameni înstăriţi, care îşi etalau luxul”, a precizat arheologul George Bounegru. Pentru a reda cât mai fidel atmosfera unui banchet roman, organizatorii expoziţiei au pregătit ieri, cu ocazia vernisării, şi un moment artistic susţinut de Bianca Goadă care a recitat un pasaj dintr-o tragedie greacă, pentru că de multe ori în sala de mese se produceau şi astfel de momente artistice.
Tot ieri a fost lansat şi catalogul expoziţiei realizat de arheologii muzeului albaiulian George Bounegru, Radu Ciobanu, Radu Ota şi Dan Anghel. Evenimentul face parte dintr-un proiect finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional. Organizatorii lui sunt Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia în parteneriat cu Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia găzduieşte expoziţia în perioada 18 octombrie – 18 noiembrie 2011. (I.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana