LUNI: Expoziţie „Un deceniu de fotografie etnografică”, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia
Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia va găzdui, în perioada 17-30 iunie, expoziţia de fotografie „Un deceniu de fotografie etnografică”. Expoziţia face parte dintr-o suită de manifestări care vor avea loc de-a lungul acestui an şi care sunt dedicate aniversării celei de-a zece ediţii a concursului naţional de fotografie de autor „Fotografia – document etnografic”. Demarat în anul 2004 de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj cu o expoziţie de fotografie etnografică cu lucrări semnate de fotografi profesionişti, concursul „Fotografia document etnografic” s-a dezvoltat pe parcursul timpului într-o competiţie naţională de anvergură, deschisă tuturor iubitorilor de fotografie.
În cadrul expoziţiei „Un deceniu de fotografie etnografică” sunt prezentate o selecție de 57 de fotografii care s-au remarcat pe parcursul celor 9 ediţii ale concursului. Această expoziţie retrospectivă reuneşte în special fotografiile premiate, propunându-şi să aducă în faţa publicului cele mai bune lucrări din cadrul acestui concurs. Realizate de 28 de fotografi profesionişti sau doar pasionaţi, lucrările prezentate sunt rodul documentărilor pe care aceştia le-au realizat în satele din România, surprinzând diverse aspecte ale culturii tradiţionale materiale sau imateriale, precum obiceiuri, sărbători, peisaje rurale, oamenii locului, arhitectura şi arta populară.
În programul evenimentului va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie, lansări de carte, aniversarea compozitorului, dirijorului şi folcloristului Nicodim Ganea din Bistra la 165 de ani de la naştere şi aniversarea întemeietorului Muzeului de etnografie din Lupşa, învăţătorul Pamfil Albu la 105 ani de la naştere. Vor susţine momente artistice corul 60 Plus de la Căminul de zi pentru vârstnici din Alba Iulia, dirijor Rodica Teodorescu şi corul Facultăţii de teologie ortodoxa din Alba Iulia, dirijor prof. Pr. Adam Domin.
Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 17 mai, ora 18.00, la Galeria de Artă a Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia şi va fi deschisă publicului larg în perioada 17 – 30 iunie 2013.
Expoziția a fost itinerată până în prezent la Baia Mare (27 mai – 8 iunie 2013), urmând să fie prezentată şi publicului din Cluj-Napoca şi Tîrgu-Mureş.
Autori: Szabó Tamás, Virgil Mleşniţă, Sandu Traian Cimponeriu, Szabo Attila, Sorin Onişor, Incze Domokos, Balázs Ödön, Corina Bucea, Felician Săteanu, Ádám Gyula, Vlad Dumitrescu, Czire Alpár, Ovidiu Dan Gordan, Kristó Róbert, Vitos Hajnal, Molnár Attila, Ştefania Cruceru, George Constantin, Monica Hrincă, Kovács Lászlo Attila, Cristina Raluca Mihală, Ionuţ Constantin Tabarcea, Wincze Attila, Antal Levente, Alpár Teutsch, Mihai Mîncu, Gheorghe Petrila.
Curatori: Adriana Andrei şi Raluca Betea
Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Competiție pentru atribuirea unui contract „la cheie” pentru asigurarea siguranței în alimentare a parcului eolian de la Curcubăta Mare: „Injecție” de 8,5 milioane de lei
Competiție pentru atribuirea unui contract „la cheie” pentru asigurarea siguranței în alimentare a parcului eolian de la Curcubăta Mare: „Injecție” de 8,5 milioane de lei Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) SA pune la bătaie un contrcat de aproximativ 8,5 milioane de lei pentru asigurarea siguranței în alimentare a parcului eolian de la […]