Lucrările de construcții încep să scadă, pe fondul creșterii prețurilor la materiale
Lucrările de construcții încep să scadă, pe fondul creșterii prețurilor la materiale
În luna septembrie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,0%, anunță INS, potrivit Mediafax.
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 14,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 12,1%.
În perioada 1.I-30.IX.2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de perioada 1.I-30.IX.2020 ca serie brută cu 0,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,3%.
Comparativ cu august 2021 volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 0,7%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-15,3%). Lucrările de construcţii noi au rămas la acelaşi nivel, iar lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 3,3%. Pe obiecte de construcţii, a avut loc o scădere la clădirile nerezidenţiale (-7,8%). Lucrările de construcţii inginereşti şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 2,0%, respectiv cu 1,9%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,0%, scădere evidenţiată astfel: lucrările de reparaţii capitale (-20,0%), lucrările de construcţii noi (-5,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-4,8%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 18,0%, clădirile rezidenţiale cu 4,8% şi la construcţiile inginereşti cu 4,2%.
Comparativ cu septembrie 2020, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 14,3%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-46,5%,) lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-22,0%)şi la lucrările de construcţii noi (-5,0%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 29,5%, respectiv cu 20,8%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 25,2%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 12,1%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi astfel: lucrările de reparaţii capitale (-45,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-20,0%) şi la lucrările de construcţii noi (-2,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 28,8%, respectiv cu 17,4%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 26,3%.
Comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2020, în perioada similară a acestui an volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 0,4%. Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 9,4%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-21,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-12,8%). Pe obiecte de construcţii, creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+27,8%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,3%, respectiv cu 5,8%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,3%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+8,1%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 19,1%, respectiv cu 11,8%. Pe obiecte de construcţii, creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+20,8%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 8,5%, respectiv cu 3,7%.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]