Rămâi conectat

Politică Administrație

Lucrări de întinerire a zonei verzi din centrul Municipiului Aiud. Au fost înlocuiți arborii îmbătrâniți și s-au plantat 300 de butași de trandafiri, pentru înfrumusețarea zonei

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

primaria aiudPrimăria Aiud transmite că în centrul municipiului s-a desfășurat, începând de luna trecută, o acțiune de întinerire a zonei verzi. Arborii îmbătrâniți și uscați, afectați de poluarea din zona centrală cauzată de traficul intens au fost înlocuiți cu specii care se pretează plantării în zone cu o poluare ridicată. De asemenea, pentru înfrumusețarea zonei, au fost plantați 300 de arbuști de trandafiri, achiziționați de la pepiniera Ciumbrud Plant.

”Lucrările au început în luna octombrie a acestui an, după căderea frunzelor și înainte de venirea primului îngheț, această perioadă fiind cea optimă recomandată pentru plantarea arborilor, arbuștilor şi chiar a pomilor fructiferi, fapt afirmat de profesori universitari de la facultatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca”, transmit reprezentanții primăriei.

Principalele motive pentru care toamna este perioada cea mai prielnică pentru prinderea și dezvoltarea ulterioară a arborilor:

  1. evitarea stresului termic – pomul deja plantat nu va fi nevoit să se adapteze rapid de la primăvară la vară, adică să intre la scurtă vreme de la plantare într-o o perioadă foarte călduroasă şi să facă faţă deficitului de umiditate din sol, înainte ca rădăcinile să fie stabilizate, iar rezervele de nutrienţi ale plantei să fie scăzute. În plus, toamna deşi aerul se răceşte, temperatura solului rămâne încă suficient de ridicată pentru a favoriza dezvoltarea rădăcinilor.
  2. umiditatea solului este ideală – arborii, arbuştii, pomii fructiferi plantaţi toamna nu trebuie udaţi foarte des, pentru că în acest sezon umiditatea solului este mai bună decât dacă i-am planta primăvara, în preajma lunilor în care trebuie să compensăm căldura şi începutul secetei. Toamna este mai călduroasă şi mai ploioasă, asigurând timp suficient arborilor să se acomodeze cu solul.
  3. dezvoltarea sănătoasă a rădăcinilor – rădăcinile au timp să se stabilizeze şi să se dezvolte mult mai bine în această perioadă lungă de vegetaţie, iar pomul acumulează nutrienţi suficienţi pentru a face faţă iernii. Astfel, în primăvară, pomii intră cu mai multă vigoare în perioada de creştere, iar lăstarii sunt cu 20 – 30% mai mari.
  4. efecte pe termen lung – s-a dovedit că datorită acestor condiții favorabile, pomii plantați toamna câștigă aproximativ un an față de cei plantați în primăvară.

Având în vedere faptul că majoritatea arborilor din centrul municipiului Aiud, deci și magnoliile din fața sediului primăriei, au fost afectați de poluarea din ce în ce mai accentuată, poluare cauzată de traficul intens din zona centrală, aceștia au necesitat toaletări în fiecare an, lucru ce a dus la îmbătrânirea și uscarea lor.

Astfel, autoritățile au hotărât schimbarea arborilor îmbătrâniți și uscați cu 3 specii noi: Robinia pseudoacacia Umbraculifera – Salcâm globular, Magnolia ”Riki” și Acer platanoides ”Globosum” – Arțar globos, specii cunoscute ca având o coroană globulară și care se pretează plantării în zone cu trafic intens, cu o poluare ridicată. De asemenea, în luarea acestei decizii s-a ținut cont și de faptul că lucrările de întreținere ale acestor specii sunt reduse.

În același timp cu acțiunea de înlocuire a arborilor bătrâni, Serviciul Public Administrația Patrimoniului Local a continuat lucrările de înfrumusețare a zonei centrale aiudene, prin plantarea unui număr de 300 de arbuști de trandafir, achiziționați de la pepiniera Ciumbrud Plant, tocmai pentru a demonstra că Aiudul știe să-și prețuiască producătorii de trandafiri din zonă.

Lista completă a arborilor noi plantați de Serviciul Public Administrația Patrimoniului Local, arbori achiziționați de la pepiniera ”Mihai Viteazu” Turda:

  • În centrul municipiului Aiud au fost plantate: – 40 bucăți Robinia pseudoacacia Umbraculifera – Salcâm globular, 5 bucăți Magnolia ”Riki” și 16 bucăți Acer planatoides ”Globosum” – Arțar globos.
  • În zona fostului cinematograf și în Parcul municipal: – 5 bucăți Acer ”Royal Red”, 5 bucăți – Acer campestre ”Red Shine”, 5 bucăți – Catalpa ”Nana”, 5 bucăți – Quercus sutra, 5 bucăți – Tilia – tei și 5 bucăți – Ulmus – ulm”.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea