Rămâi conectat

Actualitate

Lovitura accizelor: Viciile ne vor arde mai tare la buzunar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preţurile combustibililor vor creşte anul acesta într-un ritm superior ratei inflaţiei, după care vor înregistra avansuri mai calme, în contextul evoluţiei cursului euro-dolar şi a cotaţiilor petrolului pe piaţa internaţională, potrivit prognozelor băncii centrale. Tutunul şi băuturile alcoolice urmează să se scumpească accentuat până la sfârşitul lui septembrie 2021, pe fondul modificărilor legislative privind accizele.

Preţurile la produsele din tutun și băuturi alcoolice sunt aşteptate să urce cu 6,7% în acest an, cu 4,1% până la finele anului viitor şi cu 4,8% până la sfârşitul trimestrului 3 din 2021, după cum se arată în Raportul asupra inflaţiei pe noiembrie 2019, publicat de Banca Naţională a României (BNR). Aceste majorări depăşesc rata anuală a inflației IPC (indicele preţurilor de consum, care  va atinge 3,8% la sfârșitul anului în curs, 3,1% la finele lui 2020 și 3,2% în trimestrul 3 din 2021.

Lovitura accizelor

Pentru aceste produse, traiectoria ratei anuale a inflației este configurată pe baza legislației privind nivelul accizelor aplicabile acestor produse, „fiind marcată de majorările recente ale prețului la țigări în cuantum de 50 de bani”, precizează documentul citat. Prognozele iau în considerare și comportamentul istoric al operatorilor economici din acest domeniu, privind ajustarea prețului final în urma aplicării modificărilor din legislația fiscală, precizează raportul băncii centrale.

Dinamica anuală a prețurilor combustibililor este proiectată la nivelul de 5% pentru finele anului curent, la 2% pentru sfârșitul anului 2020 și la 1,9% la orizontul prognozei (trimestrul 3 din din 2021).

Estimarea are la bază aşteptarea ca preţul petrolului să aibă o evoluţie negativă „pe întregul interval de prognoză (însă marcată de incertitudini ample)”, şi ca euro să crească în raport cu moneda americană, „cu impact asupra cotației leului în raport cu dolarul SUA și, implicit, asupra prețurilor în lei ale acestei categorii de produse”.

Petrolul se va ieftini

Scenariul de evoluție la preţul petrolului Brent este fundamentat pe baza cotațiilor futures și prevede continuarea traiectoriei descendente, atingând nivelul de 56 dolari pe baril în al treilea trimestru din 2021, de la valoarea de 62 dolari pe baril în trimestrul 3 din 2019. „Evoluția este însă marcată de incertitudini ample, reflectate și în revizuirea traiectoriilor cotațiilor futures din rundele succesive de prognoză”, menţionează raportul BNR.

Cursul ar urma să urce de la valoarea consemnată de 1,11 dolari/euro în trimestrul 3 al acestui an, la 1,15 dolari/euro în perioada similară a anului 2021.

sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bolnavii vor primi mai puțini bani, pe concediile medicale de până la 7 zile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bolnavii vor primi mai puțini bani, pe concediile medicale de până la 7 zile Românii cu diagnostic de boală obișnuită (precum viroze, boli infecțioase, tulburări digestive etc.) care primesc certificat de concediu medical cu o durată de până la 7 zile vor primi doar 55% din salariu, față de 75%, cum se întâmplă acum. Măsura […]

Citește mai mult

Actualitate

6 iulie 2025 | COD ROȘU de CANICULĂ în 3 județe din România: Temperaturile urcă și la 41 de grade. Cod galben și portocaliu în restul țării

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 iulie 2025 | COD ROȘU de CANICULĂ în 3 județe din România: Temperaturile urcă și la 41 de grade. Cod galben și portocaliu în restul țării ANM a emis, sâmbătă, 5 iulie 2025, o avertizare cod roşu de căldură persistentă, valabilă duminică şi luni, în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Olt, precum şi mai multe […]

Citește mai mult

Actualitate

„S-a pierdut un tren!”: CFR SA a „pierdut” vagoane în valoare de zeci de mii de euro

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

„S-a pierdut un tren!”:  CFR SA a „pierdut” vagoane în valoare de zeci de mii de euro Nici după 12 ani, CFR SA nu a reușit să pună ordine în inventarele sale de material rulant. Un control recent al Curții de Conturi arată că CFR SA nu știe unde se găsesc peste 150 de vagoane, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea