Locuitorii din Micoşlaca şi Cisteiu de Mureş au rămas fără apă, după o investiţie de 520.000 de dolari de la BIRD
Administraţia oraşului Ocna Mureş a recepţionat, la începutul lunii noiembrie 2012, lucrările de alimentare cu apă a localităţilor Cisteiu de Mureş şi Micoşlaca. Aproximativ 1000 de locuitori ai satelor urmau să beneficieze de acestă investiţie realizată din fonduri externe. Au fost montate instalaţii pe o distanţă de 12.074 metri, inclusiv şapte hidranţi şi 27 de cişmele. Proiectul s-a desfăşurat pe baza unui acord de împrumut între România şi BIRD. Potrivit subproiectului, la momentul întocmirii, totalul costurilor eligibile a fost de 520.513,90 USD, din care 364.359,73 USD valoarea împrumutului, 104.102,78 USD – contribuţia Guvernului României, 41.641,11 USD – contribuţie autoritatea publică locală şi 10.410,28 USD – contribuţie cetăţeni.
Consiliul Local Ocna Mureş s-a asociat zilele trecute cu SC APA CTTA SA Alba în vederea realizării în comun a branşamentelor la reţeaua de apă în localităţile Cisteiu de Mureş şi Micoşlaca. Valoarea totală a lucrării este de 95.000 de lei cu TVA, din care contribuţia oraşului Ocna Mureş este de 47.500 de lei cu TVA, reprezentând contravaloarea materialelor.
Şi dacă aţi ameţit până acum de atâtea zerouri la dolarii americani, de atâtea pompe stradale şi kilometri de canalizare şi aveţi nevoie de o cană cu apă – de la oricare pompă din Cistei sau Micoşlaca, să ştiţi că veţi rămâne cu ochii-n soare şi cu gura uscată. Din martie nu mai curge picătură, la nicio pompă. La intrarea în vară, gospodarii şi-au decolmatat fântânile şi s-au reîntors la alimentarea tradiţională, respectiv la fântâna din fundul curţii.
Am luat firul apei până la Primăria Ocna Mureş, de unde am aflat şi motivul secetei impuse. Pentru că nu existau branşamente individuale, toată apa consumată în Cistei şi Micoşlaca trebuia plătită de primărie. Şi se pare că a venit o factură destul de încărcată. Motivul? Pe lângă uzul uman, apa era folosită şi pentru adăpatul animalelor. În cele două localităţi aparţinătoare, unii oameni recunosc, alţii nu, că şi-ar fi adăpat animalele de la reţeaua stradală necontorizată şi neplătită. Dar lucrurile vor intra pe făgaşul lor normal după ce Apa CTTA Alba se apucă de lucru şi va executa branşamentele individuale. Anul acesta. Dar pompele stradale vor rămâne în picioare. Consumul acestora de către cine va fi plătit, iar?!? (ocnamuresinfo.ro)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
UPU Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare. Intrarea în urgențe va rămâne aceeași
UPU Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare. Intrarea în urgențe va rămâne aceeași Spațiul de consultații și tratamente pentru urgențele pediatrice, din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, se mută temporar, începând de luni, 20 ianuarie 2025, pentru […]