LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul
Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul
Este Joia Mare a catolicilor, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc scena în care Mântuitorul le-a spălat picioarele celor 12 ucenici.
În Joia Mare catolicii celebrează ultima cină a Mântuitorului, apoi trădarea şi vinderea acestuia. Potrivit Evangheliilor, în Joia Mare, Iisus Hristos a luat parte la Cina cea de Taină, alături de cei 12 apostoli, cu care a împărțit pâinea și vinul.
Citește și: Data când se sărbătoresc Paștele ortodox 2024 și Paștele catolic 2024: De ce se sărbătoresc la date diferite
Punctul culminant va fi ritualul spălării picioarelor, aşa cum, potrivit tradiţiei creştine, Mântitorul a spălat picioarele apostolilor săi, în noaptea de dinaintea răstignirii pe cruce.
Credincioşii romano-catolici din Alba Iulia s-au adunat joi, 28 martie 2024, la catedrală pentru Sfânta Liturghie din Joia Mare.
Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
La finalul slujbei, oamenii asistă la un ritual solemn, păstrat de mai multe confesiuni creştine.
Este vorba despre ceremonia spălării picioarelor, care aminteşte de gestul Mântuitorului de la Cina cea de taină. Atunci, Iisus Hristos s-a ridicat de la masă, a turnat apă într-un lighean şi le-a spălat picioarele celor 12 apostoli. Acum, cei 12 ucenici sunt elevii unui liceu de teologie.
În acest fel, Iisus a dat omenirii un exemplu de iubire şi modestie, chiar înainte să fie răstignit pe cruce.
Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor. Sâmbătă seara se va oficia Slujba Învierii, iar duminică, romano-catolicii vor sărbători Paştele.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Lucrările la podul de peste râul Mureș, între Blandiana și Șibot, se vor relua în primele luni ale anului viitor
Lucrările la podul de peste râul Mureș, între Blandiana și Șibot, se vor relua în primele luni ale anului viitor În perioada august-decembrie 2024 Comuna Blandiana a derulat în cadrul SEAP procedura de atribuire a contractului de lucrări pentru restul de executat la investiția CONSTRUIRE POD PESTE RÂUL MUREȘ ÎN COMUNA BLANDIANA, JUDEȚUL ALBA (CONTINUARE […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum o oră
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri