LIVE VIDEO | Acordarea de diplome Urbis Grates și decernarea titlurilor de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia: Distincții oferite scriitorilor Ana Blandiana, Aurel Pantea, Cornel Nistea și postmortem Romulus Rusan
LIVE VIDEO | Acordarea de diplome Urbis Grates și decernarea titlurilor de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia: Distincții oferite scriitorilor Ana Blandiana, Aurel Pantea, Cornel Nistea și postmortem Romulus Rusan
Vineri, 29 noiembrie 2024, distincția de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” a fost acordată scriitorilor Ana Blandiana, Aurel Pantea, Cornel Nistea și postmortem Romulus Rusan, la Palatul Principilor Transilvani din perla turismului din Transilvania, Cetatea Alba Carolina.
Citește și: FOTO | Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024: „O profundă cunoaştere a spiritului românesc”
Acordarea distincțiilor de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” scriitorilor Ana Blandiana, Aurel Pantea, Cornel Nistea și postmortem Romulus Rusan a fost votată în Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia la data de 9 octombrie 2024, în unanimitate de consilierii locali.
În acest an mulțumirile și diplomele Urbis Grates au fost primite de cei care, prin munca lor, au contribuit la promovarea imaginii orașului: Ania Ciolacu, Vasile Sârb, Cosmin Székely, Ionuț Văidean și Lucian Craiu.
Ana Blandiana
În trecutul apropiat scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei la Teatrul Campoamor din Oviedo: alături de Majestatea Sa Regele Felipe al Spaniei şi Alteţa Sa Regală, Leonor, Prinţesa de Asturia, la ceremonie au participat Alteţele Lor Regale, Dona Sofia, Regina Letizia şi Infanta Sofia.
Juriul a acordat premiul scriitoarei Ana Blandiana, primul român care obţine această distincţie, motivând că opera sa, care vorbeşte despre înfrângere şi speranţă, reflectă „o profundă cunoaştere a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune”. Anei Blandiana – Doctor Honoris Causa al Universităţii din Salamanca – i-au fost traduse în limba spaniolă 11 cărţi, unele dintre ele cu sprijinul Institutului Cultural Român prin Programul TPS – Translating and Publishing Support derulat de ICR prin CENNAC – Centrul Naţional al Cărţii. Este autoarea a peste 30 de cărţi, traduse în 25 de limbi, şi a obţinut numeroase premii internaţionale, printre care Premiul Internaţional Vilenica (2002) şi Premiul Poetul European al Libertăţii (2016), precum şi Legiunea de Onoare franceză.
Cornel Nistea
Prozatorului Cornel Nistea, elevii i-au spus mult timp „domnul profesor” și nu e nimic greșit în asta pentru că a predat la mai multe școli și licee din Alba, până când a venit momentul retragerii la pensie. Scriitorii îi spun „domnul președinte” și nu e nimic greșit nici în asta, pentru că este președintele filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România. Însă, dintotdeauna, Cornel Nistea a fost și este „domnul prozator” pentru că a scris mult, și a scris bine, după cum semnalează critica de specialitate.
Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în comuna Sălciua, din județul Alba. Este licențiat al Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca și a predat limba și literatura română la școli din județul Alba. Actualmente este președintele filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și redactor la revista de cultură „Discobolul”.
În literatură a debutat în anul 1984, cu volumul „Focuri în septembrie”. După o lungă absență revine în peisajul literar cu volumul „Inocența șarpelui”, urmat de „Colonia de vulturi”, „Papagalii mei adorați”, „Ritualul bestiei”, „Amintiri din șezlongul albastru”, „Împăratul lupilor”, „Zece povestiri pentru copii”, „Caseta cu paradoxuri”, „Întâlnirile mele cu Orlando”, „Jurnal 1977-1984”, „Ultimul din Eden”, „Vânzătorul de apă colorată”, „Tragismul exilului românesc”, „Ieri a fost duminică”, „Însemnări critice”, „Iar nimic în cutia poștală”, „Schițe, nuvele, povestiri”, „Vedenia” și, evident, „Anii de școală. Memorii”.
Romulus Rusan
A trait toata viaţa prin şi pentru scris şi cercetare, astfel încat, la plecare ne-a lăsat 16 cărţi în proză, articole şi studii precum şi numeroase înregistrări pe care urma să le prelucreze. A debutat ca şi critic literar, a continuat cu proză scurtă, reportaj, cărţi de călătorie, pentru a cita doar aceste genuri literare. A fost redactor al unor prestigioase reviste, a realizat interviuri cu mari personalităţi literare şi politice, contribuind astfel la dezvoltarea istoriografiei româneşti.
Membru fondator al Mişcării Alianţa Civică, i-a susţinut şi aplicat principiile, implicându-se efectiv şi afectiv, ca şef al Biroului de Presă, apoi ca vicepreşedinte.
Împreună cu Ana Blandiana, a pus bazele fundaţiei Academia Civică, a cărui principal obiectiv a fost Memorialul de la Sighet. Din acest moment şi-a intensificat şi structurat activitatea de cercetare, coordonând în calitate de director ştiinţific, Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. A scris mai multe cărţi, care stau deja la baza unor cercetări aprofundate şi lucrări de doctorat despre comunism. Ultima lucrare, intitulată chiar « Cartea morţilor » rămâne un impresionant dictionar de nume proprii al celor peste 20.000 de victime ale sistemului comunist, decedaţi pentru nobila cauză a libertăţii.
Pe lângă scris a susţinut şi numeroase conferinţe despre Memorialul de la Sighet, opera vieţii sale, în cadrul unor turnee literare efectuate în mari centre universitare din Europa, ultimul, în primăvara anului 1916, la Berlin, Heidelberg, Bonn şi Frankfurt pe Main.
Toată viaţa a fost ataşat sufleteşte de oraşul natal păstrându-şi intacte amintirile despre profesorii Liceului Mihai Viteazul, absolvit în 1952. Totuşi, nu doar nostalgia copilăriei ci şi căsătoria cu Otilia Coman, legată pe linie maternă de satul Blandiana, i-au oferit ocazia opririlor temporare prin aceste locuri.
Aurel Pantea
Aurel Pantea s-a născut la 10 martie 1952 în comuna Chețani, județul Mureș. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității ,,Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca. A început activitatea literară ca redactor la revista ,,Echinox”. Din 1989 a fost redactor la revista ,,Vatra” din Târgu Mureș iar în 1990 pune bazele revistei ,,Dicobolul” ca redactor-șef. Din 1990 este membru Uniunii Scriitorilor România, iar în 2006 pune bazele Filialei Alba – Hunedoara a USR.
Activitatea sa scriitoricească a fost încununată cu editarea a zeci de cărți de proză și poezie și cu numeroase premii primite, totul încununat cu decernarea la Botoșani în luna ianuarie a Premiului Național de Poezie ,,Mihai Eminescu”. Aurel Pantea este considerat în prezent unul dintre cei mai importanți poeți ardeleni ai momentului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
VIDEO | Expoziția Națională Columbofilă, la Alba Iulia: Peste 600 de porumbei de TOP, expuși la cel mare eveniment de profil din România
Expoziția Națională Columbofilă, la Alba Iulia: Peste 600 de porumbei de TOP, expuși la cel mare eveniment de profil din România Sâmbătă, 25 ianuarie 2025, la sălile Mercur din Alba Iulia s-a desfășurat expoziția Națională Columbofilă, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din România. La eveniment au participat mii de columbofili și peste […]