Rămâi conectat

Actualitate

Lista cu posibilii miniştri ai Cabinetului Tudose

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Potrivit unor surse politice citate de mediafax.ro Guvernul Tudose, care se formează în acest moment, va avea o structură modificată faţă de Executivul Grindeanu, iar o parte dintre miniştri vor fi schimbaţi, la acest moment fiind disputate mai multe portofolii. Printre cei care ar putea să plece se află Tudorel Toader de la Justiţie.

Astfel, ministerul Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene se va scinda în ministerul Dezvoltării Regionale, unde va rămâne ministru Sevil Shhaideh, şi ministerul Fondurilor Europene, care va fi condus de Rovana Plumb, aceasta devenind astfel ministru plin.

Pe de altă parte, ministerul Educaţiei se va uni cu ministerul Cercetării şi Inovării, iar noul ministru va fi, potrivit unor surse, Mihnea Costoiu, care a fost ministru şi în Guvernul Ponta. Actualul ministru al Cercetării şi Inovării, Şerban Valeca, nu se va mai regăsi, astfel, în viitorul Cabinet.

Totodată, numele lui Nicolae Istudor, rector la ASE, este vehiculat, potrivit unor surse, pentru portofoliul Educaţiei.

„Am încă foate multe lucruri de rezolvat la ASE, nu mi s-a propus funcţia de ministru al Educaţiei, poate mă gândeam dacă mi se propunea, dar, înainte de orice, am un mandat de terminat la ASE şi vreau să duc la bun sfârşit tot ce am început”, a spus Istudor.

O serie de portofolii sunt disputate în acest moment, în condiţiile în care unele surse susţin că actualii miniştri nu se vor mai regăsi în Guvernul Tudose. Acesta este cazul ministerului Sănătăţii, unde Florian Bodog ar putea fi înlocuit de Sorina Pintea, sau a ministerului Culturii. Actualul ministru, Ionuţ Vulpescu, nu a semnat moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu şi a criticat politica dusă de actuala conducerea PSD.

Alt minister ar fi cel al Justiţiei, unde nu este încă stabilit dacă Tudorel Toader va fi susţinut politic pentru un nou mandat de ministru, în condiţiile în care liderul PSD Liviu Dragnea l-a criticat frecvent pentru întârzierile repetate legate de pachetul de legi ale Justiţiei.

Întrebat dacă i s-a propus un nou mandat, Tudorel Toader a spus marţi: „Dacă mi se va pune această inrebare voi da un răspuns. Eu îmi voi îndeplini obligaţiile până în ultimul minut. La orele 13.00 am audienţe, am dosare pe care să dau avize în vederea primei şedinţe de guvern. Până în ultimul moment sunt la birou şi îmi fac datoria. Dacă voi fi întrebat, voi răspunde. Dacă nu, evident că nu răspund la întrebări nepuse, ipotetice”.

Vor exista însă şi miniştri care îşi vor menţine portofoliul. Acesta este cazul miniştrilor ALDE Teodor Meleşcanu (Externe), Graţiela Gavrilescu (Mediu), Toma Petcu (Energie) şi Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul).

Şi Lia Olguţa Vasilescu va rămâne la Ministerul Muncii, lucru confirmat chiar de oficial după desemnarea lui Tudose.

„Probabil că da, voi ocupă în continuare portofoliul de la Muncă”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu la România TV.

De asemenea, îşi vor păstra portofoliile Carmen Dan (Interne), Răzvan Cuc ( Transporturi), dar şi Andreea Păstârnac (ministerul Românior de Pretutindeni).

La acest moment, componenţa Guvernul Tudose este următoarea, potrivit surselor citate:

Prim-ministru: Mihai Tudose

Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale: Sevil Shaideh

Viceprim-ministru, ministrul Mediului: Graţiela Gavrilescu (ALDE)

Ministrul Afacerilor Interne: Carmen Dan

Ministrul Fondurilor Europene: Rovana Plumb

Ministrul Agriculturii: Petre Daea

Ministrul Muncii: Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Transpoturilor: Răzvan Cuc

Ministrul pentru IMM-uri: Alexandru Petrescu

Ministrul Sănătăţii: Sorina Pintea

Ministrul Apărării: Dorel Căprar (preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor) sau Mircea Duşa (fost ministru al Apărării şi actual secretar de stat în acelaşi minister)

Ministrul Finanţelor: Viorel Arcaş (senator PSD)

Ministrul Economiei: Şimon Gheorghe (deputat PSD)

Ministrul Apelor şi Pădurilor: Doina Pană (fost ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta)

Ministrul Educaţiei şi Cercetării: Mihnea Costoiu (fost ministru delegat al Cercetării în Guvernul Ponta)

Ministrul Turismului: Mircea Dobre

Ministrul Tineretului: Gabriel Petrea

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Andreea Păstârnac

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Ana Birchall

Ministrul Afacerilor Externe : Teodor Meleşcanu (ALDE)

Ministrul Energiei: Toma Petcu (ALDE)

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: Viorel Ilie (ALDE)

Sursa: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea