Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu: Legea muntelui a fost adoptată de Parlamentul României
Legea Muntelui a fost adoptată în această săptămână în Parlamentul României. În calitate de inițiator al legii trăiesc o mare bucurie pentru că în următorii 10 ani, peste 10 milioane de euro vor fi destinați exclusiv pentru susținerea zonei montane.
Legea Muntelui aduce noi subvenții și ajutoare pentru fermierii români și facilități fiscale dintre care: sprijinirea financiară și materială pentru constituirea și dezvoltarea formelor asociative în zona montană a producătorilor și procesatorilor agricoli în vederea comercializării produselor cu impact semnificativ din punct de vedere economic, social și de mediu, precum și sprijinirea financiară și materială a asociațiilor de producători pentru a avea acces pe piețe, în vederea promovării și desfacerii produselor montane, pentru valorificarea superioară a acestora, în interesul prioritar al producătorilor agricoli.
Familiile tinere de agricultori de munte, care își întemeiază gospodării și cresc animale (cel puțin cinci vaci), vor fi scutite de impozitul agricol și impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de 5 ani de la înființare și de 50% din acestea, în anii următori.
În zona montană din întreaga țară se vor construi centre teritoriale de reproducție și selecție a animalelor pentru rumegătoare, care vor desfășura programe de selecție și de adaptabilitate la condițiile zonei montane, în colaborare cu unitățile de cercetare-dezvoltare-inovare. De asemenea, statul va construi platforme individuale de gestionare a gunoiului de grajd la fermele mari, ajutând la conservarea și protejarea mediului înconjurător și refolosirea îngrășământului organic la alte activități agricole.
Ceea ce trebuie spus e faptul că această lege oferă premisele legale și resursele financiare pentru dezvoltarea agroturismului în zona montană. Pe lângă racordarea la serviciile comunitare de utilitate publică, legea finanțează masiv sectorul agricol sprijină comercializarea produselor tradiționale, controlul calității produselor și creează infrastructura necesară unirii serviciilor turistice rurale cu cele agricole și zootehnice.
Suntem martorii aducerii satelor românești din zona de munte la nevoile și realitățile secolului XXI. Legea oferă perspective de găsire a locurilor de muncă, de formare profesională în domeniile zootehnice și agricole, de sprijinire a învățământului liceal tehnologic din zonă, de subvenționare a unor categorii de activități economice și de asigurare a mobilității cetățenilor din rural.
Legea va înființa Consiliul Național al Muntelui, for consultativ la nivel național care va asigura legătura permanentă dintre reprezentanții zonei montane și Guvern. De asemena, va funcționa Agenția Națională a Zonei Montane, care va asigura implementarea actelor normative și politicilor publice rezultate din lege. Astfel vom fi siguri că toate beneficiile pentru cetățenii din zona montană vor fi implementate în timp și cu sumele special alocate de Guvern și autorități locale.
În Parlament, continuăm să adoptăm o serie de legi conexe care vor susține agricultura și turismul în zona montană. Suntem pregătiți să redăm munților noștri și zonelor sale strălucirea de altădată, dar să le readucem în același timp la contemporaneitate.
Ioan Dîrzu
Deputat
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]