Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, bilanțul ultimelor 100 de zile de guvernare: Avem cea mai mare creștere economică din Europa
- Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, a făcut bilanțul ultimelor 100 de zile de guvernare: Avem cea mai mare creștere economică din Europa
Este o responsabilitate enormă și ne-o asumăm până la capăt. Însă, cele mai importante sunt măsurile bune pentru români, care au dovedit că PSD și ALDE respectă Programul de guvernare și satisfac nevoile tuturor categoriilor de cetățeni.
Pentru că orice guvernare trebuie să fie transparentă în primul rând față de cetățenii propriului stat, permiteți-mi să vă prezint bilanțul a 100 de zile de guvernare, o guvernare e echității, solidarității și justiției sociale:
Cea mai mare creștere economică din Europa
- 6% pe primul semestru, mult peste estimarea de 5,2% de la începutul anului.
- PIB-ul României a ajuns la 837 de miliarde de lei.
Creșterea nivelului de trai – mai mulți bani în buzunarele românilor
- Salariul mediu net în economie a crescut cu 14,8% față de 2016
- Pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut de la 930 la 1003 lei
- Puterea de cumpărare a crescut cu 14,1% față de 2016
Creșterea numărului de locuri de muncă
- 129,7 mii de noi locuri de muncă au fost create de la începutul anului, în sectorul privat, indicator clar al bunei guvernări
Scăderea șomajului
- România are acum una dintre cele mai mici rate ale șomajului din Europa – 4,18 % mai mică decât anul trecut
Deblocarea finanțării europene
- Au fost acreditate toate Autoritățile de management fără care nu se pot atrage bani europeni
- Au fost semnate contracte de peste 5,8 miliarde de euro.
Infrastructură
- S-au deblocat și lansat proiecte în valoare de 14 miliarde de lei
- Exemple de proiecte majore inițiate/deblocate
- Autostrăzile Pitești-Sibiu, Transilvania lansate în procedurile de proiectare si execuție.
- Drumul de mare viteză Pitești-Craiova, 121 de km; în octombrie se vor deschide și analizate ofertele celor care au participat la licitația de execuție.
- Podul de la Brăila, cea mai mare și complexă investiție din ultimii 27 de ani din România, în valoare de 2 mld. lei, a V-a în ce privește gradul de complexitate din Europa, a fost scos la licitație cu succes!
- Autostrada Ploiești–Brașov, urmează să fie realizată cu asistența tehnică a Băncii Mondiale.
- Până la finalul anului se vor lansa proceduri de încă 16 miliarde de lei
Dezvoltare regională
- PNDL 2 – este în aplicare cel mai ambițios program de dezvoltare locală și regională, cu alocare echilibrată, strict profesională și în temeiul priorităților venite de la primarii din toată țara – apa, canal, drum, energie, şcoală, dispensar
- Sunt 9.500 de proiecte din întreaga țară selectate și finanțate
- Se alocă 32 de miliarde de lei până-n 2020
Sănătate
- S-a adoptat Legea vaccinării.
- S-a rezolvat problema vaccinurilor.
- Se revitalizează Institutul Cantacuzino.
- A început procedura pentru construcția a 3 spitale regionale – Cluj, Iași, Craiova și a spitalului republican.
Agricultură
- România este campioana europeană la accesarea fondurilor pentru agricultură – până la 1 octombrie s-au atras 2,5 miliarde de euro
- Pentru 2018 se anticipează absorbția a 3,2 mld euro
- Subvențiile au fost acordate integral și la timp:
- pentru campania din 2016 subvențiile au fost de 2,7 miliarde euro de peste 10 ori mai mult față de 2016
- pe 16 octombrie 2017 au început plățile in avans pentru Campania 2017/2018: 884.397 fermieri vor beneficia de un avans de 70% din subvenție;
- S-au obținut recolte record istoric la grâu, secară, rapiță, mazăre și se estimează o producție record și la floarea-soarelui.
Bugetul pe anul 2018 este construit pentru realizarea promisiunilor angajate de PSD față de cetățeni în campania electorală. În afară de banii alocați pentru funcționarea instituțiilor, se vor aloca bani pe proiectele prevăzute în programul de guvernare, asigurând totodată parametrii de stabilitate economică.
Se continuă abordarea din 2017 ca bugetul să fie construit pe două componente:
1) Buget de funcționare. Prin care se asigură funcționarea instituțiilor statului și cheltuielile curente.
2) Buget de dezvoltare, au sume alocate pe proiectele prevăzute în programul de guvernare. În acest fel, resursa bugetară e alocată în funcție de promisiunile votate de cetățeni.
- Se estimează o creștere economică consistentă pentru 2018, de peste 6%, corespunzătoare unui PIB prognozat de 906,6 miliarde lei, mai mare cu aprox. 70 de miliarde de lei față de PIB actual (2017 – 837 miliarde lei).
- Ținta de deficit bugetar va fi de 2,96%, cu încadrarea sub pragul de 3% asumat față de Comisia Europeană.
- Săptămâna viitoare este foarte posibil să fie finalizat bugetul pentru 2018.
Referitor la pensii, trebuie să se facă distincție între două elemente:
1) Promisiunile asumate de PSD pentru 2018, care sunt prinse în buget și care vor fi respectate;
2) Legea pensiilor și eliminarea inechităților din sistem, care necesită o perioadă mai lungă de timp.
- Trebuie să se facă distincția între promisiunile pentru 2018 și promisiunile pentru întregul mandat.
- Nimeni nu a promis și nici nu se putea promite ca eliminarea inechităților din sistemul de pensii să se facă în bugetul din 2018. Deci nu se poate încălca o promisiune care nu există.
- Ceea ce s-a promis pentru 2018 se va respecta: punctul de pensie va crește de la 1 iulie la 1.100 de lei și pensia minimă garantată la 640 lei. De asemenea, pensiile vor fi indexate cu rata inflației.
- Inechitățile acumulate în ultimul sfert de secol nu pot fi rezolvate într-un singur an. Se va face o evaluare exactă impactului și a perioadei în care se pot elimina toate inechitățile, astfel încât să avem pensii egale pentru aceeași muncă și aceeași perioadă de cotizare.
Contribuțiile angajatorului vor fi trecute în dreptul angajaților, pentru ca aceștia să aibă pensii mai bune și servicii medicale de calitate. Transferul acestor contribuții este necesar pentru a se putea aplica Legea salarizării unitare.
- Legea salarizării unitare a fost negociată pe salariul brut, iar sindicatele au știut de la bun început de transferul contribuțiilor și au acceptat această măsură.
- Toate calculele din Legea salarizării unitare au fost făcute pe modelul contribuțiilor transferate de la angajator la salariat.
- Contribuții mai mari în dreptul salariaților înseamnă pensii mai mari.
- Firmele nici nu ies la pensie, nici nu se duc la doctor – deci contribuțiile plătite până acum de angajator în numele firmei trebuie plătite de anul viitor în numele salariaților.
Contribuabilii trebuie să aibă dreptul să opteze unde să își depună banii pentru pensie. Sunt contribuțiile lor și au dreptul să decidă asupra lor. PSD nu va renunța la această viziune.
Nu în ultimul rând, în calitate de deputat, anun cu plăcere că în această sesiune parlamentară vor fi inițiate în Parlament următoarele inițiative:
- Legea de modificare a legilor Justiției
- Codul Administrativ
- Înființarea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare.
- Legea parteneriatului public-privat
- Legea achizițiilor publice pentru investițiile de interes strategic
Ne dorim ca realizările PSD să fie dublate de buna-credință a cetățenilor și de susținerea lor pentru a putea implementa cu succes Programul de guvernare. Acest program rezolvă problemele importante și urgente ale fiecărei categorii sociale, oferind, în perspectivă, o Românie mai bogată și frumoasă pentru generațiile viitoare. Îndrăznește și tu să crezi în România!
Cu deosebită considerație,
Deputat
Ioan Dîrzu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
MEGA LICITAȚIE pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțelor din Cetatea Carolina: Condiții, preț de pornire și data limită pentru depunerea ofertelor
MEGA LICITAȚIE pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțelor din Cetatea Carolina: Condiții, preț de pornire și data limită pentru depunerea ofertelor Primăria Alba Iulia organizaează o mega licitație pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțe din Cetatea Alba Carolina. Ofertele se pot depune în perioada 9 – 13 decembrie 2024, urmând ca ședința publică […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată