Rămâi conectat

Politică Administrație

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Inflația anuală urmează să scadă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prețurile de consum în luna iunie 2018, față de luna 2017 au crescut 5,4%. Inflația medie în ultimele 12 luni, stabilită pe baza metodei Eurostat, a fost însă de doar 2,9%.

Inflația anuală raportată în fiecare lună de INS (comparația prețurilor dintr-o lună din 2018, față de aceeași lună din 2017) este o inflație falsă care nu reflectă impactul real al prețurilor în ultima lună. Impactul real resimțit de cetățeni, de la o lună la alta, este nesemnificativ, existând chiar scăderi ale unor produse alimentare de bază, atât față de luna mai 2018, cât și față de decembrie.

Saltul de 5,4% al prețurilor nu s-a produs nicidecum în luna iunie, cum lasă de înțeles propaganda anti-guvernamentală. Este vorba de o acumulare treptată în cursul unei perioade mai lungi, cu vârful cel mai mare la finalul anului trecut din cauze independente de acțiunea guvernului PSD: creșterea prețului internațional al petrolului, criza unor alimente de bază și de legume-fructe din Uniunea Europeană, liberalizarea abruptă a prețurilor la energie decisă de Guvernul Cioloș.

În mod real însă, după creșterea prețurilor de la finalul anului trecut, din motivele arătate mai sus, inflația a avut creșteri nesemnificative de la lună la lună în anul 2018. Doar comparația cu luna din anul precedent lasă impresia falsă a unei creșteri mari în prezent a prețurilor. Chiar INS precizează în comunicatul său că inflația medie anuală calculată pe metoda Eurostat (indicele armonizat al prețurilor de consum) a fost de 2,9% în ultimele 12 luni.

Este deci impropriu să se spună că prețurile din luna iunie 2018 au crescut cu 5,4% față de cele din 2017. Corect ar fi fost că acestea sunt mai mari cu 5,4% față de anul trecut, pentru că în ultima lună (iunie 2018) nu am avut creșteri semnificative de prețuri și au fost și multe scăderi.

De exemplu, comparativ cu luna mai 2018, în iunie 2018 sunt multe prețuri la produse de bază care au scăzut: mălai, legume-fructe, cartofi, ulei, carne de porc, ouă, zahăr. De asemenea, în iunie sunt produse de bază cu prețuri mai mici decât în decembrie 2017: ouă și zahăr.

De aceea, cu cât ne vom apropia de finalul anului, comparația unei luni din al doilea semestru față de aceeași lună de anul trecut va indica diferențe mai mici, față de cele indicate până acum.

Deja evoluția inflației anuale – falsa inflație – stagnează în luna iunie 2018, comparativ cu cea din luna mai 2018. (ambele cu 5,4%), urmând ca acest decalaj să scadă, față de finalul anului trecut, când au avut loc creșterile de prețuri.

Lumea trebuie să știe un factor important al inflației de la finalul anului trecut a fost liberalizarea abruptă a prețurilor la energie din România, decisă printr-o ordonanță de urgență a Guvernului Cioloș – deși obligațiile României față de Uniunea Europeană prevedeau o liberalizare treptată în următorii 4 ani.

 

Ioan Dîrzu

Deputat al Partidului Social Democrat


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea