Rămâi conectat

Actualitate

Liberalizarea pieței energiei: Dispar unele obligații ale furnizorilor de la 1 iulie și sunt așteptate scumpiri de până la 10%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Liberalizarea pieței energiei: Dispar unele obligații ale furnizorilor de la 1 iulie și sunt așteptate scumpiri de până la 10%

Persoanele care nu au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice pe piața liberă riscă să plătească, de la 1 iulie, facturi mult mai mari decât acum. Oricum, aceștia plătesc energie electrică mai scumpă de la 1 ianuarie, când a început efectiv liberalizarea, însă de la 1 iulie prețurile ar putea fi și mai mari. La sfârșitul lunii martie, doar 40% dintre consumatorii de energie se aflau pe piața liberă. Restul se aflau în regim de serviciu universal. Un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede că furnizorii de ultimă instanță pot acorda discounturi până la 30 iunie 2021.

Practic, de la 1 iulie, acești furnizori, la care se află cei mai mulți consumatori casnici, vor putea trimite facturi mai mari decât până acum. În plus, dispar și anumite obligații ale furnizorilor, care ar determina consumatorii casnici să aleagă oferte cu valoarea cea mai mică, pe piața liberă.

Ce prevede Ordinul:

– Până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică.

– Sunt prevăzute obligații suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanță de informare a clienților casnici, respectiv de a transmite, o dată cu fiecare factură emisă până la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum și un Formular de selecție ofertă.

– Formularul de selecție ofertă conține oferta concurențială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurențială alternativă și oferta de serviciu universal, oferte aplicabile în semestrul I 2021, precum și valoarea reducerii comerciale acordate și perioada de aplicare. Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurențială optimă, iar transmiterea formularului prin selecția unei oferte constituie acordul de contractare și, implicit, obligație contractuală pentru ambele părți. Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat și semnat de către client.

– Ulterior, furnizorul are obligația ca, după cel puțin 5 zile de la data primirii formularului de selecție completat, să transmită clientului final, o dată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat

Sunt așteptate scumpiri la energie de circa 10%

Fără acest ordin al ANRE, consumatorii casnici care nu alegeau o ofertă pe piața liberă ar fi plătit de la 1 ianuarie facturi cu până la 26% mai mari, în regim de serviciu universal. Ordinul a mai tăiat din aceste creșteri uriașe și a lăsat timp clienților să încheie contracte pe piața liberă mai avantajoase decât cele de serviciu universal. Ordinul a fost necesar și în condițiile în care consumatorii casnici nu erau suficient de bine informați asupra procesului de liberalizare, creându-se haos pe piața energiei și panică în rândul consumatorilor. Forțat de împrejurări, ANRE a emis acest ordin.

Însă chiar și în condițiile în care a fost acordată această perioadă de șase luni pentru informare și pentru încheierea de contracte pe piața liberă, la prețuri mai avantajoase, foarte mulți consumatori încă au rămas în serviciu universal.

Potrivit unui document al Consiliului Concurenței din luna martie, diferența între prețul pentru serviciu universal și cea mai ieftină ofertă concurențială poate fi semnificativă în cazul unor furnizori de ultimă instanță, precum Enel Energie, Enel Energie Muntenia și CEZ Vânzare. La alți furnizori de ultimă instanță, E.ON Energie și Electrica Furnizare, diferența este foarte mică. Prețul pentru serviciu universal este mai mare decât cea mai ieftină ofertă concurențială cu 2-4% în cazul Electrica Furnizare și E.ON Energie România, respectiv cu 9-16% în cazul Enel Energie, Enel Energie Muntenia și CEZ Vânzare.

Prețurile sunt încă avantajoase pentru cei care încheie acum contracte pe piața liberă. Nu același lucru se poate spune de la 1 iulie. Aflarea unui consumator pe piața serviciului universal ar trebui să fie o excepție, nu o regulă. Adică, un consumator primește energie de la un furnizor de ultimă instanță doar în situații excepționale, de exemplu atunci când furnizorul său intră brusc în faliment și nu a apucat să se mute la altă companie. De aceea și prețul pentru serviciul universal poate fi mai mare, însă acesta nu ar trebui acceptat pe o perioadă prea mare. Adică mai mare de o lună, de exemplu.

Potrivit Asociației Energia Inteligentă, prețul energiei electrice la consumatorul final, ar putea crește după 1 iulie cu circa 10%.

Pentru cei care încă nu sunt hotărâți sau nu știu să încheie contracte pe piața liberă, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat tutoriale video prin care îi învață pe consumatorii de energie electrică și gaze naturale cum să aleagă cele mai bune oferte de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. ANRE a mai publicat două tutoriale prin care a explicat cum pot fi folosite, pas cu pas, comparatoarele de prețuri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea