Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Legenda betelei și a ghirlandelor de Craciun: O poveste de sute de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Legenda betelei și a ghirlandelor de Craciun: O poveste de sute de ani

Cu siguranță fiecare dintre noi a fost fascinat de frumusețea betelei și a ghirlandelor care împodobesc pomul de Crăciun. Potrivit unei vechi legende germane, beteala și ghirlandele au apărut în urma unui miracol înfăptuit în noaptea din Ajunul Crăciunului.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

Se spune că, în urmă cu mult timp, o femeie era ocupată până peste cap cu curățenia și pregătirea locuinței pentru cea mai frumoasă noapte a anului, noaptea în care copilul Iisus venea să îi binecuvânteze casă și familia. Nici un fir de praf nu trebuia trecut cu vederea!

Evitând să aibă de-a face cu râvnă neostenită a gospodinei, păianjenii și-au părăsit colțul confortabil din tavan și s-au refugiat în cel mai îndepărtat cotlon al podului. Odată cu lăsarea serii, ei s-au furișat înapoi, în sufragerie, unde spre marea lor mirare, au descoperit un brad mirific ornat cu ornamente, decorațiuni și podoabe specifice Crăciunului.

Orbiți de luminile strălucitoare din încăpere, păianjenii au vrut să vadă îndeaproape acea minunăție, așa că s-au cățărat pe fiecare ramură și crenguța, admirând cu încântare toate micile obiecte vesel colorate răspândite printre acele bradului. Din nefericire însă, ei și-au lăsat urmele trecerii peste tot bradul, care a rămas acoperit cu o pânză diafană și albicioasă. Atunci când copilul Iisus a intrat în casă pentru a o binecuvântă, a fost întristat de felul în care arată pomul de Crăciun.

Citește și: MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Urări de Moș Crăciun haioase. Felicitări de Moș Crăciun amuzante care pot fi transmis prin SMS de Crăciun

El îi iubea pe micuții păianjeni, întrucât erau și ei creaturi ale Domnului, dar nu putea să nu se gândească la dezamăgirea ce ar fi cuprins-o pe gospodină care muncise din greu și impodobise bradul pentru a aduce bucurie micilor ei copii. Aflat în față acestei dileme, Iisus a descoperit o soluție minunată.

El a atins pânzele de păianjen, iar acestea s-au prefăcut pe dată într-o betea strălucitoare, sclipind în dulci tonuri argintii și aurii. La sosirea dimineții, femeia, soțul și copiii ei au rămas muți de uimire în față priveliștii bradului învăluit de beteală și ghirlande sclipind magic sub razele vesele ale soarelui.

Din acea zi, aceste ornamente încântătoare împodobesc brazii de Crăciun din întreagă lume. Cei care știu această legendă le aduc mulțumiri micutelor insecte așezând la vedere un păianjen auriu pe una din crengile bogate ale bradului.

Într-o altă versiune a legendei, cel care a înfăptuit minunea transformării panzelor de păianjeni în ghirlande este Weihnachtsmann – Tatăl Crăciunului sau Moș Crăciun.

Citește și: Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

Povestea păianjenilor de Crăciun și originea betelei apare și într-o veche legendă ucraniana. Povestea spune că o văduva săracă nu a putut cumpără cadouri fastuoase pentru copiii ei sau decorațiuni speciale pentru a împodobi bradul de Crăciun. Așa încât, în Ajunul Crăciunului, femeia a împodobit pomul cum a știut ea mai bine și cu ceea ce a găsit prin casă. Astfel pomul de Crăciun a fost decorat cu nuci și fructe. După ce membrii familiei au plecat la culcare, au venit păianjenii și au început să împodobească bradul, lăsând pânze pe toate ramurile pomului. În momentul în care Moș Crăciun a vizitat această casă și a văzut copacul acoperit cu pânză, pentru a face o bucurie acestei familii sărmane a transformat pânză păianjenilor într-o pânză de argint.

Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun

Dimineață, când toți ai casei s-au trezit bradul strălucea foarte frumos și era o încântare să-l privești. De atunci și până în ziua de astrazi, multe familii decorează bradul cu beteală, deseori incluzând și un mic ornament reprezentant un păianjen și pânză acestuia, pentru a comemora miracolul petrecut în Ajunul Crăciunului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie

Unirea Ziarul

Publicat

în

8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie În fiecare an, la data de 8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie. Procopie, originar din Cezareea Palestinei, este prăznuit cu respect și devoțiune de credincioșii din întreaga lume ortodoxă. Acest mucenic al lui Hristos a trait pe vremea lui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea