Legea zgomotului le vine de hac vecinilor care folosesc bormașina, dar și protestarilor de la Guvern

Legea zgomotului le vine de hac vecinilor care folosesc bormașina, dar și protestarilor de la Guvern.

O lege inițiată de cei de la USR prin care zgomotele produse de diferite persoane care îi deranjează astfel pe vecini ar urma să fie pedepsite prin amenzi usturătoare, a fost adoptată de Senat. Pe de altă parte, propunerea a început deja să fie criticată pe rețelele de socializare deoarece creează, de exemplu, contextul legal care să permită amendarea protestatarilor din fața Guvernului. Mai mult, limitele maxime de zgomot impuse de Legea zgomotului ar fi de o severitate excesivă.

ELIT

Legea zgomotului modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Mai exact, legea zgomotului interzice „tulburarea, fără drept, a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii, precum cămine liceale ori studențești, cămine de bătrâni, centre de adăpost, centre de plasament, centre maternale, hoteluri, moteluri, pensiuni, cabane sau altele asemenea, între orele 7,00 – 14,00 și 16,00 – 23,00, de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect sau instrument muzical”.

În intervalul 14,00 – 16,00 (considerat de regulă „perioada de liniște”) nivelul maxim de zgomot care e acceptat este și mai scăzut, fiind de 30 dB, „măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise”.

ADEZIUNE PLUS

Legea zgomotului interzice și tulburarea liniștii persoanelor din case și alte imobile dedicate locuirii între orele 23,00 – 7,00 de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 30 dB, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, prin următoarele modalități:

– producerea de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare
– folosirea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical
– prin realizarea de lucrări de construcții, reparații, amenajare, renovare ori altele asemenea, cu excepția lucrărilor care au caracter urgent

*Legea zgomotului le va da bătăi de cap protestatarilor

Noua lege sancționează și tulburarea activităților instituțiilor publice, mai precis „tulburarea, fără drept, a activităților desfășurate în clădirile în care funcționează instituții de învățământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanțe de judecată, alte autorități publice centrale ori locale, instituții pbulice, regii autonome, societăți reglementate (…), lăcașe de cult, partide sau alte formațiuni politice, organizații guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanțe ale altor state ori ale organizațiilor internaționale de pe termitorului României, în timpul programului de funcționare, dacă acesta se încadrează între orele 7,00 – 23,00, de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 45 dB, măsurat în interiorul camerei, cu ferestele închise” prin următoarele modalități:

– zgomote, larmă, strigăte, țipete sau alte manifestări similare
– folosirea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical

Legea zgomotului – amenzi de până la 1.500 de lei
Amenzile pentru încălcarea noilor prevederi ale legii pornesc de la 200 de lei și ajung până la 1.500 de lei.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat cu 80 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și o abținere, notează hotnews.ro. Legea va fi dezbătută de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Potrivit portalului de sănătate webmd.com, o conversație normală are 60 de decibeli.

Foșnetul frunzelor, muzica în surdină și șoaptele au 30 dB.

Zgomotul tipic dintr-o locuință este de 40 dB.

Un frigider produce 32 – 47 dB.

Zgomotul dintr-un birou sau dintr-o mașină care merge cu 100 km/h este de 70 dB.

Un aspirator sau un radio produce, în medie, 75 dB.

Zgomotul din trafic, un restarant zgomotos – 80-89 dB.

O mașină de tăiat iarba 90 dB, iar un claxon de mașină 110 dB.

O motocicletă, un ATV – 96-100 dB.

Sunetele de peste 85 dB pot provoca pierderea auzului, însă acest lucru depinde foarte mult de perioada de expunere.

Sursa: greatnews.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

Florin Popescu 9 martie 2018 at 9:01

O lege foarte bună.

andrada 9 martie 2018 at 13:53

Exact, mai ales in situatia blocurilor de locuinte, unde sunt multe apartamente, cu locatari diferiti, si fiecare face ce vrea si la orice ora. Adica nu se respecta orele de liniste.

Trusca cezarina 10 martie 2018 at 0:40

O tampenie..daca vrei sa renovezi ce faci?

Harzoiu Iosif 10 martie 2018 at 9:13

Foarte buna aceasta lege ! Sper sa fie respectata , sa se aplice pentru toti nesimtitii…
Spre exemplu : Am vecini o familie lipsita in totalitate de bun-simt : Toti cei 3 membrii, incepand de la 05.45 trantesc usile in casa de se zguduie peretii. Cand am vorbit cu ,, capul nesimtitilor” m-a luat la injuraturi si a zis ca-mi da cu ceva in cap !

dolfi 10 martie 2018 at 13:57

aplaudacilor sfertodocti, stiati ca de la 1 metru, o conversatie normala intre 2 oameni este intre 40 si 60 decibeli? Sau ca un aspirator (in functie de cat e de performant si de bine facut) scoate peste 70 decibeli? Ori ca plansetele unui bebe poate depasi 100 decibeli? Bafta la luat amenzi toti care stati in cutiile de chibrituri prost antifonate unde-l auzi pe vecin si cand trage o ba$ina….
Noaptea e normal sa fie liniste dar ziua limita pusa de legea asta facuta pe genunchi e prea jos. Mai mult, militzeanu (meltean de cele mai multe ori) in lipsa de aparat de masurat zgomotul poate „aprecia” el cica.

pedelistul ...liberal 10 martie 2018 at 18:05

Corect ! Este o lege buna ! Poate nu pt idiotii, la care una-doua li se „suie” democratia la cap si se apuca de zbierat pe strazi, ori pt betivii care nu-si mai nimeresc casa si…striga dupa ea, da`…pt cei din blocuri, cei care vara trebuie sa tina geamurile TERMOPAN inchise din cauza tranzitului rutier, masura ar fi salutara .

Comentariile sunt oprite