Legea privind pensiile pentru grefieri: Apare o nouă categorie de pensii speciale
Legea privind pensiile pentru grefieri: Apare o nouă categorie de pensii speciale
Klaus Iohannis a promulgat, în cursul zilei de luni, legea privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care dețin funcții specializate în cadrul instanțelor judecătorești, parchetelor și Institutului Național de Expertize Criminalistice.
Potrivit noului act normativ, grefierii și ceilalți angajați cu funcții specializate, care au o experiență de cel puțin 25 de ani în domeniu, vor putea beneficia de o pensie de serviciu echivalentă cu 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor acumulate în ultimele 48 de luni consecutive de activitate. Amendamentul adoptat de Senat, în calitate de for decizional, la inițiativa Guvernului, stabilește că cuantumul net al pensiei nu poate depăși 100% din venitul net din ultima lună de activitate înainte de pensionare.
Un alt aspect adus de amendamente este acordarea pensiei de serviciu și pentru personalul cu o vechime între 20 și 25 de ani, în acest caz, suma urmând să fie redusă cu 1% pentru fiecare an care lipsește până la atingerea vechimii complete în domeniu.
Modificările aduse proiectului de lege mai includ prevederi privind numirea în funcția de grefier judiciar, care presupune, pe lângă condițiile legale, și o vechime de minimum trei ani în funcții precum grefier de ședință, grefier principal sau grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanță sau parchet.
Recrutarea pentru ocuparea posturilor de grefier judiciar se va face prin concurs organizat la nivel național de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin Școala Națională de Grefieri. Concursul se va desfășura anual sau ori de câte ori este necesar, pe baza solicitărilor transmise de către Curțile de Apel către Consiliul Superior al Magistraturii.
Alte aspecte reglementate includ numărul de posturi vacante pentru grefier judiciar scoase la concurs, calendarul, cuantumul taxei de concurs, datele și locul desfășurării concursului, precum și condițiile de participare și documentele necesare.
Citește și: Judecătorii din Alba continuă protestele: Doar cauzele urgente vor fi judecate
De asemenea, grefierii judiciari nu pot fi delegați, detașați sau transferați timp de cel puțin doi ani de la numirea în funcție. Legea prevede că aceștia pot fi eliberați din funcție din diverse motive, cum ar fi incapacitatea profesională, sancțiuni disciplinare, condamnări definitive sau renunțarea la aplicarea pedepsei, cu anumite excepții stabilite de către Secția pentru judecători și Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan