Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Legea privind pensiile pentru grefieri: Apare o nouă categorie de pensii speciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Legea privind pensiile pentru grefieri: Apare o nouă categorie de pensii speciale

Klaus Iohannis a promulgat, în cursul zilei de luni, legea privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care dețin funcții specializate în cadrul instanțelor judecătorești, parchetelor și Institutului Național de Expertize Criminalistice.

Potrivit noului act normativ, grefierii și ceilalți angajați cu funcții specializate, care au o experiență de cel puțin 25 de ani în domeniu, vor putea beneficia de o pensie de serviciu echivalentă cu 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor acumulate în ultimele 48 de luni consecutive de activitate. Amendamentul adoptat de Senat, în calitate de for decizional, la inițiativa Guvernului, stabilește că cuantumul net al pensiei nu poate depăși 100% din venitul net din ultima lună de activitate înainte de pensionare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Un alt aspect adus de amendamente este acordarea pensiei de serviciu și pentru personalul cu o vechime între 20 și 25 de ani, în acest caz, suma urmând să fie redusă cu 1% pentru fiecare an care lipsește până la atingerea vechimii complete în domeniu.

Modificările aduse proiectului de lege mai includ prevederi privind numirea în funcția de grefier judiciar, care presupune, pe lângă condițiile legale, și o vechime de minimum trei ani în funcții precum grefier de ședință, grefier principal sau grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanță sau parchet.

Recrutarea pentru ocuparea posturilor de grefier judiciar se va face prin concurs organizat la nivel național de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin Școala Națională de Grefieri. Concursul se va desfășura anual sau ori de câte ori este necesar, pe baza solicitărilor transmise de către Curțile de Apel către Consiliul Superior al Magistraturii.

Alte aspecte reglementate includ numărul de posturi vacante pentru grefier judiciar scoase la concurs, calendarul, cuantumul taxei de concurs, datele și locul desfășurării concursului, precum și condițiile de participare și documentele necesare.

Citește și: Judecătorii din Alba continuă protestele: Doar cauzele urgente vor fi judecate

De asemenea, grefierii judiciari nu pot fi delegați, detașați sau transferați timp de cel puțin doi ani de la numirea în funcție. Legea prevede că aceștia pot fi eliberați din funcție din diverse motive, cum ar fi incapacitatea profesională, sancțiuni disciplinare, condamnări definitive sau renunțarea la aplicarea pedepsei, cu anumite excepții stabilite de către Secția pentru judecători și Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 7 MAI 2024: 390 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 7 MAI 2024: 390 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea