Rămâi conectat

Ştirea zilei

„LEGEA PORCULUI”: De ce a votat senatorul Bumb de ALBA pentru. „Coridorul european”, samsarii români și porcul autohton „pe cale de dispariție”

Ziarul Unirea

Publicat

în

„LEGEA PORCULUI”: De ce a votat senatorul Bumb de ALBA pentru. „Coridorul european”, samsarii români și porcul autohton „pe cale de dispariție”

Ca urmare a discuțiilor controversate și acuzelor lansate în spațiul public, după ce „legea porcului” a trecut de Senatul României, senatorul PNL de Alba, Sorin Bumb, a transmis prin intermediul mediului de socializare o serie de precizări cu privire la motivele pentru care a optat să voteze în favoarea acestei inițiative.

„Având in vedere apariția in spațiul public a unor informații false, referitoare la reglementările legale privind creșterea porcilor, vreau sa fac unele precizări pentru a combate dezinformarea lansată interesat de unii politicieni populiști. Din păcate, acestor indivizi nu le pasă de oameni și doar încearcă să-i sperie, mințindu-i, ca mai apoi să le arate cât de viteji sunt ei, că le iau apărarea. De aici și interesul brusc pentru sectorul creșterii porcilor, fix înainte de Crăciun, când subiectul este unul de interes.

De la pită, la circ, se pare că este doar un pas. De aceea, trebuie să fiți informați corect și să știți cu ce oameni aveți de-a face…

– Legea adoptata recent de Senat NU interzice creșterea porcilor în gospodăriile românilor.

– Românii pot să crească în continuare, în propria gospodărie, pentru consumul propriu, maxim 5 porci, la fel ca și până acum.

– Această prevedere exista și până acum, fiind introdusă în legislație de PSD în anul 2015.

– PSD în anul 2015, cu susținerea Guvernului Viorel PONTA și cu contribuția domnului deputat PSD Liviu HARBUZ, cunoscut mai ales pentru funcția sa de șef al Autorității Sanitar-Veterinare, sunt cei care au stabilit că exploatația non-comerciale este unitatea în care se cresc maxim 5 porci, pentru consum propriu.

– În anul 2019, Ministrul Agriculturii PSD, domnul Petre DAEA, a fost cel care a emis un Ordin de Ministru prin care a prelungit această prevedere, reglementând în continuare că în exploatațiile non-comerciale se pot crește maxim 5 porci.

– Legea adoptată recent de Senat se referă la măsurile de combatere a pestei porcine, această boală fiind cea care a distrus industria românească de creștere a porcilor.

– Legea a fost necesară pentru a putea primi în continuare banii europeni pentru despăgubirea celor ai căror porci au fost omorâți din cauza infestării cu pestă porcină africană și pentru a primi în continuare banii europeni destinați subvențiilor pentru creșterea porcilor.

– Din cauza pestei africane, industria românească de creștere a porcilor a fost decimată și România importă, la această oră, 70% din necesarul de carne de porc. Dacă nu luăm măsuri, vom ajunge să importăm 100% din carnea de porc, deoarece încă mai sunt active încă 500 de focare de pestă!

– Legea introduce în plus doar măsura înregistrării porcilor crescuți de persoanele fizice, tocmai pentru a putea urmări aceste animale și pentru a putea combate pesta. Cetățenii onești nu vor fi afectați în niciun fel! Vor avea de suferit doar samsarii, cei care și până acum au făcut avere din nevoia oamenilor, vânzând porci bolnavi și răspândind boala.

– Senatul este doar primă cameră sesizată pe această lege. Ea merge mai departe la dezbatere în Camera Deputaților, care este for decizional pe această lege și care o poate modifica, dacă consideră de cuviință, aducând modificări care să țină seama de problemele cu care se confrunta cei care cresc porci, atât pentru consumul propriu cât și pentru comercializare, astfel încât sa se reducă transmiterea pestei.”, a transmis prin intermediul mediului de socializare senatorul PNL de Alba, Sorin Bumb.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea