Legea Porcului 2023: Măsuri cruciale împotriva Pestei Porcine Africane
Legea Porcului 2023: Măsuri cruciale împotriva Pestei Porcine Africane
În curând, până la sfârșitul acestei luni, se așteaptă emiterea normelor de aplicare a Legii Porcului din 2023 în România.
Acest act normativ deosebit de important este conceput pentru a furniza autorităților instrumentele necesare în lupta împotriva pestei porcine africane pe teritoriul țării. Legea, promulgată în luna mai, fără restricțiile inițiale, a primit aprobarea reprezentanților autorităților de la Bruxelles. Cu toate acestea, ea conține măsuri stricte de biosecuritate care trebuie respectate de către fermieri.
Președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Alexandru Bociu, a oferit detalii suplimentare despre Legea Porcului.
„Este absolut necesară o astfel de lege, deoarece România se confruntă cu combaterea pestei porcine africane de mai bine de cinci ani. Acest fenomen este întâlnit în toate statele membre ale Europei, și ca exemplu pot menționa Spania, care a luptat cu această boală timp de peste 20 de ani.
Din nefericire, la momentul actual, nu există un tratament sau un vaccin eficient împotriva acestei boli porcine africane”, a subliniat Bociu.
Ce măsuri se vor aplica și ce trebuie să știe crescătorii de animale? Înainte, exista o anumită temere cu privire la eventuale restricții impuse gospodăriilor individuale
„Da, crescătorii de animale trebuie să demonstreze responsabilitate în primul rând și să respecte măsurile stricte de biosecuritate. În aceste norme, care vor fi publicate până la sfârșitul lunii, nu se va limita numărul de porci crescuți în gospodării, dar se va impune respectarea unor măsuri draconice de biosecuritate, și va fi interzisă vânzarea porcilor în afara canalelor legale”, a subliniat Bociu.
„În România, pesta porcină a apărut în 2017. Primele focare au fost înregistrate la Satu Mare și Tulcea, iar prima exploatație comercială de dimensiuni mari afectată a fost în Tulcea, în 2021, anul cu cele mai multe cazuri de pestă porcină africană.
De exemplu, încă din noiembrie 2021, când am preluat mandatul, aveam 1.660 de cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul României, dintre care aproximativ 60 în exploatații comerciale, vorbesc despre ferme cu peste 20.000 de porci afectați. În prezent, avem doar un singur focar cu 6.000 de porci în județul Călărași, iar restul cazurilor sunt în gospodăriile private ale populației”, a mai menționat Bociu.
Ce măsuri vor fi implementate, și ce trebuie să știe crescătorii de animale? Am menționat măsuri draconice, dar care sunt acestea?
„Pentru început, crescătorii de animale nu vor putea vinde porci fără a obține aprobarea medicului veterinar de liberă practică din UAT-ul respectiv. Ei vor trebui să prezinte o serie de documente pentru apermite mișcarea animalelor. De asemenea, se va impune respectarea strictă a regimului de hrănire a porcilor; nu vor mai putea să adune plante sau ierburi din câmp și să le hrănească porcii, deoarece în prezent, principalele surse de răspândire a pestei porcine africane sunt omul și porcul mistreț”, a concluzionat specialistul la Radio România Actualități.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii