Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Legea Porcului 2023: Măsuri cruciale împotriva Pestei Porcine Africane

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Legea Porcului 2023: Măsuri cruciale împotriva Pestei Porcine Africane

În curând, până la sfârșitul acestei luni, se așteaptă emiterea normelor de aplicare a Legii Porcului din 2023 în România.

Acest act normativ deosebit de important este conceput pentru a furniza autorităților instrumentele necesare în lupta împotriva pestei porcine africane pe teritoriul țării. Legea, promulgată în luna mai, fără restricțiile inițiale, a primit aprobarea reprezentanților autorităților de la Bruxelles. Cu toate acestea, ea conține măsuri stricte de biosecuritate care trebuie respectate de către fermieri.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Alexandru Bociu, a oferit detalii suplimentare despre Legea Porcului.

„Este absolut necesară o astfel de lege, deoarece România se confruntă cu combaterea pestei porcine africane de mai bine de cinci ani. Acest fenomen este întâlnit în toate statele membre ale Europei, și ca exemplu pot menționa Spania, care a luptat cu această boală timp de peste 20 de ani.

Din nefericire, la momentul actual, nu există un tratament sau un vaccin eficient împotriva acestei boli porcine africane”, a subliniat Bociu.

Ce măsuri se vor aplica și ce trebuie să știe crescătorii de animale? Înainte, exista o anumită temere cu privire la eventuale restricții impuse gospodăriilor individuale

„Da, crescătorii de animale trebuie să demonstreze responsabilitate în primul rând și să respecte măsurile stricte de biosecuritate. În aceste norme, care vor fi publicate până la sfârșitul lunii, nu se va limita numărul de porci crescuți în gospodării, dar se va impune respectarea unor măsuri draconice de biosecuritate, și va fi interzisă vânzarea porcilor în afara canalelor legale”, a subliniat Bociu.

„În România, pesta porcină a apărut în 2017. Primele focare au fost înregistrate la Satu Mare și Tulcea, iar prima exploatație comercială de dimensiuni mari afectată a fost în Tulcea, în 2021, anul cu cele mai multe cazuri de pestă porcină africană.

De exemplu, încă din noiembrie 2021, când am preluat mandatul, aveam 1.660 de cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul României, dintre care aproximativ 60 în exploatații comerciale, vorbesc despre ferme cu peste 20.000 de porci afectați. În prezent, avem doar un singur focar cu 6.000 de porci în județul Călărași, iar restul cazurilor sunt în gospodăriile private ale populației”, a mai menționat Bociu.

Ce măsuri vor fi implementate, și ce trebuie să știe crescătorii de animale? Am menționat măsuri draconice, dar care sunt acestea?

„Pentru început, crescătorii de animale nu vor putea vinde porci fără a obține aprobarea medicului veterinar de liberă practică din UAT-ul respectiv. Ei vor trebui să prezinte o serie de documente pentru apermite mișcarea animalelor. De asemenea, se va impune respectarea strictă a regimului de hrănire a porcilor; nu vor mai putea să adune plante sau ierburi din câmp și să le hrănească porcii, deoarece în prezent, principalele surse de răspândire a pestei porcine africane sunt omul și porcul mistreț”, a concluzionat specialistul la Radio România Actualități.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită! Inițiatorii legii mirosurilor au explicat cum pot fi trași la răspundere cei care stau la bloc, în cazul în care ceilalți locatari se plâng de mirosul de mâncare gătită. Legea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea