Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Legea pensiilor se modifică: Cei ce lucrează peste vârsta de pensionare vor primi stimulente mai mari decât în prezent

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Legea pensiilor se modifică: Cei ce lucrează peste vârsta de pensionare vor primi stimulente mai mari decât în prezent

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Persoanele care au realizat stagiul minim de cotizare și care lucrează și după împlinirea vârstei standard de pensionare vor primi anumite stimulente din partea statului, potrivit unui proiect de ordonanță ce se află la Consiliul Economic și Social (CES) pentru avizare. Mai exact, conform documentului, punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condițiilor de pensionare se va majora cu 50%, ceea ce înseamnă că vor beneficia de pensii mai mari când vor decide să se pensioneze.

“Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, apare, mai exact, în proiectul de OUG de la CES.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Așadar, prin această propunere se urmărește motivarea persoanelor care au împlinit vârsta standard de pensionare să își prelungească viața activă și să aibă perioade mai lungi de contribuție, ceea ce se va reflecta, în mod direct, în valoarea pensiei.

Și în prezent, cei care decid să lucreze după împlinirea vârstei standard de pensionare beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectivă, doar că valoarea majorării este de doar 0,5%.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați. În cazul bărbaților, lucrurile sunt simple: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Pe de altă parte, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Astfel, în acest an de exemplu, femeile nu vor trebui să aștepte să ajungă la la 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuți. De exemplu, din noiembrie 2021, femeile se vor putea pensiona la 61 de ani și opt luni.

Același proiect de OUG urmează să prelungească perioada până la care angajatorii trebuie să aducă locurile de muncă în condiții deosebite la condiții normale, respectiv până la data de 1 septembrie 2023. Termenul actual este data de 1 septembrie 2021.

Atenție! Prevederile proiectului de OUG nu se aplică momentan. Acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

”Taxa pe țeavă”: Ce este și cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru facturile din iarna 2024-2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Taxa pe țeavă”: Ce este și cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru facturile din iarna 2024-2025 ”Taxa pe țeavă” a apărut deja pe primele facturi de iarnă, iar românii trebuie să scoată din buzunar bani în plus pentru facturile din iarna 2024-2025. Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, explică faptul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea