Legea insolvenţei persoanelor fizice avizată favorabil de Comisia juridică a Senatului
Proiectul de lege care prevede ca românii care au datorii la bănci şi nu le pot rambursa să-şi poată declara insolvenţa, astfel încât să plătească sumele restante în termen de cinci ani şi să nu fie executaţi silit, a primit raport favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului.
Propunerea legislativă a fost adoptată în comisia de specialitate a Senatului cu majoritate de voturi. Au fost înregistrate numai două voturi „împotrivă” din partea senatorilor liberali.
Conform proiectului, debitorul poate cere instanţei începerea procedurii de insolvenţă dacă este în incapacitate de a-şi achita datoriile în decurs de 30 de zile de la data scadentă a acestora.
De asemenea, un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolvenţă unui debitor dacă poate dovedi că acesta nu are capacitatea de a-şi achita datoriile.
Odată cu începerea procedurii de insolvenţă, debitorul nu poate dispune de bunurile sale fără acordul prealabil al administratorului judiciar, cu excepţia tranzacţiilor obişnuite, dar nu se va acumula nicio dobândă penalizatoare, penalitate sau alt tip de cost la datoriile existente la data deschiderii procedurii.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, executarea silită trebuie să fie o procedură aplicată doar în ultimă instanţă.
Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de plenul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]