Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Legea bacșișului: Ce amenzi riscă cei care nu respectă noile reglementări

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Legea bacșișului: Ce amenzi riscă cei care nu respectă noile reglementări

Începând cu data de 1 ianuarie a intrat în vigoare legea care prevede impozitarea bacșișului cu 10% în baruri și restaurante. Bonul fiscal trebuie să aibă o rubrică specială, în care clientul să treacă procentul pe care vrea să-l ofere ospătarului. Bacşişul se impozitează cu 10%, iar în cazul în care diferenţa de 90% nu ajunge la angajat, angajatorul va fi amendat cu până la 4.000 de lei. 

„Există o amendă. Dacă imi aduc bine este de până la 4000 de lei în cazul în care un manager sau proprietar de afacere, nu plăteşte către angajaţi toţi cei 90% din bacşul care se colectează. Ei până acum plecau cu un bacşiş integral 100% din ceea ce li se plătea cash. În momentul de faţă după aplicarea legii bacșișului pleacă cu 90%, dar dintr-un bacşiş cu o bază mult mai mare de aplicare. ” declară Ioan Biriş, preşedinte HORA, potrivit Observator News.
Bacşişul reglementat nu poate fi reconsiderat

„Cei care nu au rubrica de bacşiş pe bonuri riscă iarăşi în cazul în care se plătesc bacşişuri, în cazul în care salariatul este întrebat de un inspector riscă sancţiunile legii. Dat fiind faptul că nu se specifică în mod clar ce se întâmplă cu sumele care depăşesc cele 15% din valoarea notei de plată. Nu scrie negru pe alb tot ce trece peste 15%, se consideră venit din salariu. Atunci când legea este ambiguă, este o poartă deschisă către nereguli.” susține analistul fiscal Dan Schwartz

Dintre cei mai mulți clienți, se preferă plata cu cardul astfel există nemulțumiri de impozitarea cu 10%.

„Las minim 10%, depinde. Rotunjesc suma. Nu prea mi se pare sincer ok să fie impozitat” susține un client potrivit Observator News.

Legea stabileşte că bacşişul reglementat nu poate fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, de asemenea, nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială distribuirile de bacşişuri către salariaţi.

„Din ce am observat eu, pot să spun că un 80% achită cu cardul, restul de 20-30% achită cash” declară un ospătar.

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noi medicamente incluse pe lista celor gratuite sau compensate, începând cu 1 noiembrie 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Noi medicamente incluse pe lista celor gratuite sau compensate, începând cu 1 noiembrie 2024 Premierul Marcel Ciolacu, a anunțat recent, la începutul ședinței de guvern, faptul că vor fi incluse noi medicamente pe lista celor gratuite sau compensate, începând cu 1 noiembrie 2024. Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2024: Majorarea pragurilor la tichetele sociale pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea