Legea antifumat nu va fi îmblânzită! Propunerea prevedea înființarea cluburilor de fumători sau redefinirea spațiului închis
Comisia de sănătate din Senat a respins, marţi, modificările la Legea antifumat, care apăreau într-o propunere legislativă semnată de parlamentari de la toate partidele şi prin care se înfiinţează cluburi de fumători şi se redefineşte spaţiul public închis, astfel încât să se elimine interzicerea fumatului la terase.
Comisia Senatorială a luat această decizie după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut, luni, un nou apel către parlamentari pentru a „opri schilodirea legii antifumat”. Un proiect similar se află însă şi în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
Comisia de sănătate a decis cu majoritate de voturi să respingă modificările la legea privind interzicerea fumatului în spaţiile publice.
Potrivit propunerii legislative, se redefineşte spaţiul public închis, faţă de legea iniţială privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Astfel, dacă în legea aflată în vigoare spaţiul public închis este definit ca spaţiul accesibil publicului, încadrat de doi pereţi şi având acoperiş, în noua propunere legislativă, spaţiul public închis este definit ca spaţiul care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi, de jur împrejur.
Iniţiatorii au dorit, astfel, să elimine interdicţia de a se fuma pe terasele acoperite, aşa cum este prevăzut în prezent.
Propunerea legislativă mai prevede modificarea articolului 2, alineatul 2, prin care fumatul este permis numai în camere special amenajate să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritaore.
În plus, se adaugă un nou alineat, care prevede că fumătorii se pot constitui în asociaţii şi cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţii asociate fumatului.
”Eu m-am săturat de nişte doamne frustrate de viaţă – au prea mulţi bani şi au înnebunit, nimeni nu le-a întrebat cum au făcut banii – care cred că poţi să interzici la modul acesta fumatul. Sunt studii care spun foarte clar: în baruri nu se mai fumează, în schimb se consumă etnobotanice la greu, ori alea fac mult mai mult rău”, a declarat, marţi, Cristiana Anghel.
Anghel, care este şi iniţiatoare a proiectului, a continuat; ”Eu nu am spus că fumătorii au dreptul să-i deranjeze pe cei nefumători. Eu am zis că este normal, cum era în legea veche, să fie create spaţii speciale pentru fumători. În momentul în care este un nefumător şi intră într-un restaurant, fie el, fie cu copilul, să nu fie deranjat de fumul celui care doreşte să fumeze. Dar dacă mergem pe interzicere, atunci să interzicem tutunul definitiv, pentru că eu nu mă droghez, că drogurile sunt ilegale. Să vedem dacă bugetul de stat poate să suporte asemenea pierderi. Dacă este să mergem pe ceea ce face rău sănătăţii… păi ciroza se face din băutura prea bună şi prea multă. Hai să interzicem şi băutura”.
Propunerea legislativă este semnată de parlamentarii Cristiana Anghel (ALDE), Antal István (UDMR), Bejinariu Eugen (PSD), Blăjuţ Viorel-Ionel (Independent) Ciobanu Liliana (Independent), Cristea Victor (PSD) Deaconu Mihai (Independent), Fenechiu Cătălin-Daniel (independent), Grama Horia (PSD), Grecea Maria (PNL), Ibram Iusein (minoritãti); Manolache Marius (PSD), Marin Laura (PSD), Matei Călin-Vasile-Andrei (PSD) Mîrza Gavril (PSD), Negruţ Clement (independent), Nica Nicolae-Ciprian (PSD) Niţă Emil (PSD) Pambuccian Varujan – deputat UAR (minoritãti); Pârgaru Ion (PSD), Peia Ninel (PSD), Preda Cezar-Florin ( PNL), Roşca Lucreţia ( PSD), Rotaru Răzvan (Independent), Smarandache Miron Alexandru (PSD), Stan Ioan (PSD) Stanciu Anghel (PSD) Tănase Răzvan-Ionuţ ( Independent) Tocuţ Dan-Laurenţiu – deputat Independent; Tomac Eugen – deputat Independent; Uricec Eugen Constantin ( PSD), Weber Mihai (PSD).
Un proiect asemănător, de modificare a legii antifumat, se află în prezent în dezbatere şi la Camera Deputaţilor.
Fumatul va fi permis în spaţiile închise special amenajate, spaţiul public închis fiind redefinit ca „spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi”, potrivit unui proiect de lege adoptat în iunie de Senat, care modifică prevederile Legii antifumat.
De asemenea, fumatul va fi permis şi în spitalele de psihiatrie, după ce managerii mai multor unităţi au reclamat că pacienţii devin agresivi atunci când nu pot fuma. Proiectul de lege se află în prezent la comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Proiectul va fi discutat în comisiile reunite juridică şi de sănătate din Camera Deputaţilor.
Deputatul PSD Aurelia Cristea a depus mai multe amendamente la legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise, care se află în Camera Deputaţilor, la Comisia de sănătate, prin care doreşte să anuleze prevederile adoptate de Senat, şi care schimbau sensul legii iniţiale, şi să adauge două noi interdicţii ale fumatului, în maşina personală, dacă se află copii sau femei însărcinate şi interdicaţia ţigării electronice la locurile de joacă.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut, luni, un nou apel către parlamentari pentru a „opri schilodirea legii antifumat”, precizând că au fost aduse amendamente care pun în pericol sănătatea copiilor, dar şi a tuturor românilor, iar modificarea legii ar face din România prima ţară care îmblânzeşte legea antifumat, record care nu este de dorit şi care nu ne-ar face cinste.
„Fac un apel la responsabilitate, un apel pentru a opri schilodirea legii antifumat! Legea antifumat a fost atacată şi în Parlament! I s-au adus amendamente care pun în pericol sănătatea tuturor românilor, inclusiv a copiilor şi adolescenţilor. Aceste amendamente permit, în realitate, să se fumeze în orice spaţiu. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată. Ar deveni, potrivit tuturor experţilor pe care i-am consultat, prima ţară care îmblânzeşte legea antifumat. Este un record pe care nu mi-l doresc şi pe care nu cred că ni-l dorim”, a spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit lui Vlad Voiculescu, statistica privind fumatul este îngrijorătoare, mai ales cea care se referă la generaţia tânără, adică la viitorul României.
„Aş vrea să reţineţi! Unul din trei tineri cu vârste între 15 şi 16 ani, adică în jur de 200.000 de copii, au fumat o dată în ultimele 30 de zile. Dacă o parte dintre ei vor deveni fumători este şi vina celor care astăzi încearcă să schilodească legea antifumat! Populaţia nu îşi doreşte o schimbare a legii anifumat aşa cum este ea acum. Populaţia nu îşi doreşte şi nici măcar fumătorii nu doresc acest lucru. Atunci mă întreb, dine doreşte acest lucru”, a spus ministrul Sănătăţii.
Sursa News.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA la începutul lunii DECEMBRIE 2024: Temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA la începutul lunii DECEMBRIE 2024: Temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Potrivit acestora, ne așteaptă precipitații în exces la finalul lunii noiembrie și temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată