Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Lege promulgată: Cei care săvârşesc infracţiuni legate de criptomonede vor risca până la şapte ani de închisoare

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Lege promulgată: Cei care săvârşesc infracţiuni legate de criptomonede vor risca până la şapte ani de închisoare

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Codul penal urmează să fie modificat, în curând, prin introducerea mai multor fapte de fraudă şi contrafacere în legătură cu mijloacele de plată fără numerar, printre care se numără şi criptomonedele, după ce o lege ce vizează această schimbare a primit, marți, semnătura președintelui țării.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru dispunerea unor măsuri de transpunere a Directivei (UE) 2019/713 stabileşte care sunt instrumentele de plată fără numerar, instrumentele de plată electronice, monedele electronice şi monedele virtuale.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

După ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, vor fi introduse în Codul penal o serie de fapte infracționale inexistente până acum. Infracţiunile pentru care este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de la doi până la şapte ani vor fi:

deţinerea, în vederea utilizării frauduloase, a unui instrument de plată fără numerar obţinut prin furt, furt calificat, tâlhărie, tâlhărie calificată, piraterie, abuz de încredere, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, delapidare, însuşirea bunului găsit sau înşelăciune;

transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obținut prin infracţiunile menţionate anterior;

fabricarea, producerea, primirea, deținerea, transmiterea sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv, instrument, a unor date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor mai sus menţionate;

dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuția unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware ori software, sau a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor menţionate anterior.

Totodată, va fi pedepsită, cu închisoarea de la unu la cinci ani, acceptarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, valoare monetară sau monedă virtuală, cunoscând că este efectuată pentru folosirea unui instrument de plată fără numerar falsificat sau utilizat fără consimţământul deţinătorului său.

Totuşi, nu vor fi pedepsiţi cei care, după comiterea uneia dintre infracţiunile menţionate anterior, înainte de descoperirea acestora și înainte de a se fi trecut la săvârșirea faptei de falsificare, predau instrumentele, materialele deținute sau orice alte mijloace autorităților judiciare sau anunţă autorităţile despre faptele respective.

De asemenea, va fi inclusă o definiție a criptomonedei (monedei virtuale) în Codul penal: „o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic”.

Aceste modificări, precum și celelalte propuse în legea promulgată, au ca scop transpunerea Directivei Europene nr. 713/2019, ce vizează combaterea fraudelor și a contrafacerii în privința mijloacelor de plată fără numerar.

În expunerea de motive este explicată și importanța incriminării chiar și a unor fapte intermediare celor de fraudă cu instrumente de plată de tip non-cash: „[d]atorită specificului instrumentelor de plată electronice, protejarea în scopul împiedicării falsificării și efectuării de operațiuni în mod fraudulos și utilizarea în condiții de siguranță a acestor instrumente presupun, prin esența lor, interacțiunea cu un/funcționarea printr-un sistem informatic, fiind deci strâns legate de criminalitatea informatică și dobândind un caracter eminamente transnațional”.

Propunerile de reglementare vin după ce criptomonedele au fost deja reglementate în zona fiscală și în zona de prevenire a spălării banilor.

Atenție! Modificările nu se aplică încă. Ele vor intra în vigoare după ce legea promulgată va fi publicată în Monitorul Oficial.

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Un bărbat din Alba, o viață închinată făuriri primului muzeu privat din România. Povestea moțului care a pus temeliile ”comorii din Apuseni”, în 1979

Ziarul Unirea

Published

on

FOTO | Un bărbat din Alba, o viață închinată făuriri primului muzeu privat din România. Povestea moțului care a pus temeliile ”comorii din Apuseni”, în 1979 Emilian Achim din Almașu Mare a pus de curând în cununa experienței sale de viață cea de-a 84-a poveste. Moțul harnic este deţinătorul primului muzeu privat din România, ale […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea