Lecții de viticultură cu micii cultivatorii de viţă de vie din zona Şona
Recent Camera Agricolă Judeteană Alba – Centrul Local Şona, reprezentat prin ing. Anghel Gheorghe a organizat o întalnire cu micii cultivatorii de viţă de vie din zonă detinatori de suprafeţe cuprinse intre 0,1-0,5 ha .
Potrivit unui comunicat remis presei de către Mirela Nemeș, director executiv la Camera Agricolă Judeteană Alba, “pentru început specialistul consultant a făcut o amplă prezentare a tehnologiei aplicate “ca la carte” , la plantaţia viticolă pe care o deţine făcând referire la lucrările solului, fertilizarea , lucrările de întretinere, tratamentele fitosanitare, elocvente fiind calitatea şi producţia de struguri obţinută. Având în vedere că se apropie sezonul rece s-a făcut referire la faptul că vita de vie necesită o atenţie deosebită toamna în special după recoltarea strugurilor . Spre deosebire de alte plante de cultură viţa are o rezistenţă slabă la ger de aceea trebuie protejată cât mai bine , prin aplicarea corectă a unor lucrări care influenţează maturarea coardelor , asigurarea butucilor la o rezistenţă mai mare la temperaturile scăzute din timpul iernii.
Butucii de viţă de vie se protejează prin acoperirea cu pământ, acest procedeu ferind viţa de vie de îngheţ.
Este important ca după recoltarea strugurilor să se desprindă coardele anuale, sistemul de susţinere a lemnului multianual. După desprinderea coardelor se poate executa tăierea de uşurare ,prin care se îndepărtează circa 30% din coardele anuale.
Coardele lăsate la tăierea de uşurare se curbează şi se întind cu atenţie pe paturile de pământ , apoi se fixează spre vârf cu pământ. Spre finele lunii octombrie , după căderea frunzelor , butucii care sunt conduşi fără tulpină precum şi lăstarii de pe cepii de rezervă se îngroapă în sol pentru iernare . Acest procedeu se execută prin desprinderea coardelor şi a braţelor de pe araci sau sârmă, lipirea de pământ şi acoperirea cu un strat de sol de 20-30 cm.
După terminarea recoltării se execută aratul viei între rânduri la o adâncime de 18-22 de cm cu dislocarea şi aruncarea solului spre butuci.
O dată la 3-5 ani se face reânoirea desfundatului cu administrarea îngrăşămintelor cu gunoi de grajd fermentat 30-40 to/ha sau complex 300-400 Kg/ha
Fermierii prezenţi la întâlnire au schimbat impresii , păreri, opinii , despre cultura viţei de vie şi valorificarea strugurilor şi a vinului.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă: PNL Alba Iulia are, începând cu această săptămână, o nouă conducere. Gabriel Pleșa este noul președinte al filialei
PNL Alba Iulia are, începând cu această săptămână, o nouă conducere. Gabriel Pleșa este noul președinte al filialei Prin decizia Biroului Politic Județean al PNL Alba, filiala locală PNL Alba Iulia are, începând de zilele trecute, o nouă conducere politică, Gabriel Pleșa, primarul ales al Municipiului Alba Iulia, fiind desemnat președinte al organizației. Totodată, a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Muntele Găina sau ”Muntele Dragostei” din Alba, unde are loc anual Târgul de fete, încărcat de legende și tradiție
-
Opinii - Comentariiacum o oră
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ilie 2024. Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Prooroc Ilie
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Mesaje cu URARI de ”La mulți ani” de Sfântul Ilie 2024. Felicitări și idei de mesaje pentru sărbătoriți
-
Sportacum 3 zile
FOTO: Reunire la Metalurgistul Cugir, cu revenirile lui G. Goronea, S. Itu și M. Codrea
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
15 iulie: Ziua Mărcii Poștale Românești. Primele mărci poștale, tipărite în Moldova, în 1848
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
15 iulie, Ciurica, o altă zi a femeilor! Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul