Lecții de viticultură cu micii cultivatorii de viţă de vie din zona Şona
Recent Camera Agricolă Judeteană Alba – Centrul Local Şona, reprezentat prin ing. Anghel Gheorghe a organizat o întalnire cu micii cultivatorii de viţă de vie din zonă detinatori de suprafeţe cuprinse intre 0,1-0,5 ha .
Potrivit unui comunicat remis presei de către Mirela Nemeș, director executiv la Camera Agricolă Judeteană Alba, “pentru început specialistul consultant a făcut o amplă prezentare a tehnologiei aplicate “ca la carte” , la plantaţia viticolă pe care o deţine făcând referire la lucrările solului, fertilizarea , lucrările de întretinere, tratamentele fitosanitare, elocvente fiind calitatea şi producţia de struguri obţinută. Având în vedere că se apropie sezonul rece s-a făcut referire la faptul că vita de vie necesită o atenţie deosebită toamna în special după recoltarea strugurilor . Spre deosebire de alte plante de cultură viţa are o rezistenţă slabă la ger de aceea trebuie protejată cât mai bine , prin aplicarea corectă a unor lucrări care influenţează maturarea coardelor , asigurarea butucilor la o rezistenţă mai mare la temperaturile scăzute din timpul iernii.
Butucii de viţă de vie se protejează prin acoperirea cu pământ, acest procedeu ferind viţa de vie de îngheţ.
Este important ca după recoltarea strugurilor să se desprindă coardele anuale, sistemul de susţinere a lemnului multianual. După desprinderea coardelor se poate executa tăierea de uşurare ,prin care se îndepărtează circa 30% din coardele anuale.
Coardele lăsate la tăierea de uşurare se curbează şi se întind cu atenţie pe paturile de pământ , apoi se fixează spre vârf cu pământ. Spre finele lunii octombrie , după căderea frunzelor , butucii care sunt conduşi fără tulpină precum şi lăstarii de pe cepii de rezervă se îngroapă în sol pentru iernare . Acest procedeu se execută prin desprinderea coardelor şi a braţelor de pe araci sau sârmă, lipirea de pământ şi acoperirea cu un strat de sol de 20-30 cm.
După terminarea recoltării se execută aratul viei între rânduri la o adâncime de 18-22 de cm cu dislocarea şi aruncarea solului spre butuci.
O dată la 3-5 ani se face reânoirea desfundatului cu administrarea îngrăşămintelor cu gunoi de grajd fermentat 30-40 to/ha sau complex 300-400 Kg/ha
Fermierii prezenţi la întâlnire au schimbat impresii , păreri, opinii , despre cultura viţei de vie şi valorificarea strugurilor şi a vinului.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]