Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Lecții de viticultură cu micii cultivatorii de viţă de vie din zona Şona

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recent  Camera Agricolă Judeteană Alba – Centrul Local Şona,  reprezentat  prin            ing. Anghel Gheorghe a organizat o întalnire  cu  micii cultivatorii de viţă de vie din zonă detinatori de suprafeţe cuprinse  intre 0,1-0,5 ha .

actiune viticultori SonaPotrivit unui comunicat remis presei de către Mirela Nemeș, director executiv la Camera Agricolă Judeteană Alba, “pentru început specialistul consultant a făcut   o amplă  prezentare  a tehnologiei  aplicate  “ca  la carte” , la  plantaţia  viticolă pe care o deţine făcând referire  la  lucrările solului, fertilizarea , lucrările de întretinere, tratamentele fitosanitare, elocvente  fiind  calitatea şi producţia  de  struguri obţinută.   Având în vedere că se apropie sezonul rece  s-a făcut referire la  faptul că vita de vie  necesită o atenţie deosebită  toamna în special după recoltarea  strugurilor . Spre deosebire de  alte plante de cultură viţa are o rezistenţă slabă la ger de aceea trebuie  protejată cât mai bine , prin aplicarea corectă a unor lucrări care influenţează maturarea coardelor , asigurarea butucilor la o rezistenţă mai mare  la temperaturile  scăzute din timpul  iernii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Butucii de viţă de vie  se protejează prin acoperirea cu pământ, acest  procedeu  ferind  viţa  de vie  de îngheţ.

Este important ca după recoltarea strugurilor  să se desprindă coardele  anuale, sistemul de  susţinere a lemnului  multianual. După desprinderea  coardelor se poate executa  tăierea  de uşurare ,prin care se îndepărtează circa  30% din coardele anuale.

Coardele lăsate la tăierea de uşurare se curbează   şi se întind cu atenţie  pe paturile de pământ , apoi se fixează  spre vârf cu pământ. Spre finele lunii octombrie , după căderea frunzelor  , butucii care sunt conduşi fără  tulpină   precum şi lăstarii   de pe cepii de rezervă  se îngroapă în sol pentru iernare . Acest procedeu  se execută prin desprinderea  coardelor şi a braţelor  de pe araci sau sârmă, lipirea de pământ şi acoperirea cu un strat de sol de 20-30 cm.

După terminarea recoltării se execută  aratul viei  între rânduri   la o adâncime  de 18-22  de cm  cu  dislocarea  şi  aruncarea solului spre butuci.

O dată la 3-5 ani se face reânoirea  desfundatului cu administrarea   îngrăşămintelor  cu gunoi de grajd  fermentat 30-40 to/ha sau complex 300-400 Kg/ha

Fermierii prezenţi la întâlnire au schimbat impresii , păreri, opinii , despre cultura viţei de vie  şi valorificarea  strugurilor şi a vinului.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea