Rămâi conectat

Economie

Lecţia de economie germană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Scopul executivului german este cât se poate de simplu: fiscalitatea nu trebuie să stea în calea trendului economic ascendent al Germaniei. În discuţie intră chiar şi reducerea contribuţiilor la asigurările sociale. Da. Chiar şi la pensii. Spre deosebire de tăierile cu care ne-am obişnuit în ultima vreme în majoritatea statelor europene, Germania menţine cursul „invers” faţă de partenerii din blocul comunitar. Sunt multe statele care nu găsesc altă soluţie pentru consolidarea bugetară în afară de tăierile de cheltuieli şi creşterea taxelor pentru a compensa găurile din administrarea defectuoasă a bugetelor naţionale.
În schimb, tânărul ministru german al economiei este de părere că scăderea impozitelor va contribui la consolidarea bugetului de stat al Germaniei. „O perspectivă clară a taxelor mai mici va frâna avântul şefilor de resort de a cheltui bani publici şi va contribui astfel la o adevărată reducere a deficitului şi a datoriei publice”, a spus Philipp Roesler pentru cotidianul „Die Welt”. Deşi politicienii germani iau în considerare o paletă largă de măsuri – de la creşterea plafonului de venit neimpozabil până la eliminarea sau scăderea taxei de solidaritate cu fosta Germanie de Est – majoritatea este totuşi de părere că ţinta 1 ianuarie 2012 este greu de atins. Să nu uităm totuşi că Germania are cel mai complicat cod fiscal din întreaga lume… Nu la fel de entuziaste sunt guvernele regionale din landurile germane. Politicienii locali se tem că lipsa câtorva miliarde de euro din vistieria lor va afecta, de exemplu, politica educaţională, care este atributul guvernării locale.
Dar cabinetul de la Berlin este dispus să discute chiar şi reducerea contribuţiilor la bugetele de asigurări sociale. Conform calculelor unor experţi germani, tăierile de taxe s-ar putea finanţa singure – măcar în parte. Principiul este următorul: odată cu creşterea performanţei economice va creşte şi baza de impozitare. În sumă totală, ţinta economiştilor germani este să acopere scăderile în totalitate prin sporirea producţiei. Guvernul federal primeşte sprijin şi din partea economiei private. Cea mai mare cerere a acestora este însă scăderea contribuţiilor la fondul de pensii. Nici casele de asigurări nu sunt împotriva acestei măsuri, reprezentanţii acestora declarând că este o posibilitate de luat în calcul.
Şi legislaţia germană prevede o reducere a procentului alocat pentru pensii. Imediat ce bugetul de rezervă atinge un volum egal cu plăţile pe o perioadă de 1,5 luni, executivul este obligat să reducă plafonul de contribuţii. Conform prognozelor, acest prag va fi atins la începutul anului următor, iar reducerea ar urma să fie de cel puţin 0,2 puncte procentuale. (Z.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Instituțiile Financiare Nebancare nu mai pot percepe dobânzi exorbitante: Noua lege se aplică și contractelor aflate în derulare

Bera Larisa

Publicat

în

Instituțiile Financiare Nebancare nu mai pot percepe dobânzi exorbitante: Noua lege se aplică și contractelor aflate în derulare O nouă lege care prevede plafonarea dobânzilor pentru împrumuturile de la instituții financiare nebancare (IFN) a trecut de Curtea Constituțională și urmează să fie promulgată. Citește și: Controale la IFN-urile din Alba și alte cinci județe. Protecția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea