Rămâi conectat

Politică Administrație

Lancea, coasa, tulnicul și râul Arieș, pe noua stemă a a unui oraș din județul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Lancea, coasa, tulnicul și râul Arieș, pe noua stemă a a unui oraș din județul Alba.

Consiliul Local Cîmpeni a decis însușirea variantei finale a proiectului de stemă a localității, aceasta urmând a fi trimisă la finalul procedurii, spre aprobare, la Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române.

Deși au existat discuții ale unor consilieri locali privind faptul că în această nouă stemă nu se regăsește bradul, ca arbore tradițional al zonei, varianta adoptată în unanimitate prin vot a fost însușită de consilierii prezenți la ședință. În această variantă se regăsesc 3 caracteristici locale esențiale și simboluri, care respectă regulile existente în Metodologia Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române: lancea și coasa – simboluri ale evenimentelor premergătoare Revoluției de la 1848-1849; râul Arieș – martor al tuturor evenimentelor petrecute de la prima atestare documentară a Cîmpeniului, anul 1366; tulnicul – este un instrument muzical străvechi ce face parte din zestrea culturală a poporului român, fiind un adevărat simbol al Țării Moților, folosit ca mijloc de comunicare și instrument pentru interpretarea cântecelor încă de pe vremea dacilor.

Conform explicației heraldice a culorilor și stemei, în descrierea acesteia se menționează următoarele: „Scut tăiat de roșu și argint cu un brâu undat de aur. Câmpul superior de roșu, încărcat cu o lance neagră cu vârf de argint și o coasă deschisă de argint cu hampa neagră, dispuse în cruce decusată (crucea Sfântului Andrei).

În câmpul inferior de argint, două tulnice negre cu inele de argint, unite în vârf și îndreptate în sus dreapta-stânga. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri”.

Totodată, explicația elementelor însumate este următoarea: „Scutul are un câmp superior de roșu ce recheamă în memorie jertfele moților în timpul Răscoalei lui Horea din 1784-1785 și a Revoluției de la 1848, iar mobilierul heraldic se referă la lancea lui Horea și coasa deschisă invocată la 1848 de Avram Iancu pentru apărarea drepturilor românilor din Transilvania.

Câmpul inferior de argint mărturisește bogăția în metale prețioase a Apusenilor, iar mobilierul heraldic, tulnicele, amintește de instrumentul de suflat tipic zonei, folosit în toate ocaziile importante pentru populație.

Brâul undat de aur simbolizează râul Arieș.

Coroana murală de argint cu trei turnuri evocă rangul de oraș al localității”.

Pentru adoptarea unei steme a localității, cadrul legal ce trebuie respectat este reprezentat de Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, Hotărârea nr. 25/2003 privind stabilirea metodologiei de elaborare, reproducere și folosire a stemelor județelor, municipiilor, orașelor și comunelor și Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Totodată, procedura de avizare a stemei cuprinde mai multe acțiuni: alegerea unor simboluri reprezentative pentru oraș; realizarea a cel puțin două variante de stemă care respectă metodologia Comisiei Naționale de Heraldică; descrierea stemelor și semnificația elementelor; dezbaterea și consultarea cetățenilor; hotărârea Consiliului Local de însușire a variantei finale a proiectului de stemă, trimiterea documentației la Comisia Județeană de Heraldică Alba, la Biroul Zonal Cluj al Comisiei Naționale de Heraldică și, ulterior, spre aprobare la Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române.

Dacă totul decurge normal, fără a fi întâmpinate alte probleme majore, în acest an orașul Cîmpeni ar trebui să aibă aprobată o nouă stemă în care se regăsesc lancea și coasa, râul Arieș și tulnicul.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale s-au pus de acord și s-a ajuns la o înțelegere pentru ministerele. S-a aflat acum și ce ministere va conduce fiecare partid. Inițial PSD lua 8 ministere, PNL […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea