La un deceniu de la reabilitare, castelul de la Sâncrai primește o curte de onoare pe măsura frumuseții sale
La un deceniu de la reabilitare, castelul de la Sâncrai primește o curte de onoare pe măsura frumuseții sale
Consiliul Județean (CJ) Alba a început demersurile pentru amenajarea și împrejmuirea curții castelului de la Sâncrai.
Nu se intervine asupra clădirii existente, castelul fiind supus unor ample lucrări de reabilitare și restaurare în urmă cu peste un deceniu. Construit în 1805, castelul a fost folosit după naționalizare, între 1947 și 2005, ca centru pentru asistență socială. Acum, funcționează ca așezământ cultural.
Amenajarea are în vedere 6 zone de atracţie peisagistică, fiecare zonă fiind corespunzătoare funcţiunii propuse.
Zona 1 cuprinde împrejmuirea domeniului și asigurarea acceselor pietonale și auto corespunzătoare. Zona malului râului Mureș nu va fi împrejmuită, dorindu-se a se păstra caracterul natural al ecosistemului.
Citește și: Curtea și împrejmuirile castelului Sâncrai urmează să fie amenajate: Consiliul Județean a cerut acordul de mediu din partea APM Alba
Zona 2 cuprinde zona Castelului Sâncrai. Aici se propune realizarea a două alei pavate, care flanchează bazinul de apă și face unirea cu rampa de acces a castelului. Se va amenaja o zonă în faţa luciului de apă, pentru a permite oprirea și staţionarea autovehiculelor.
Zona 3 reprezintă zona arhitectural-peisagistică principală. Se va forma un spaţiu destinat evenimentelor temporare de dimensiuni medii, cu o suprafaţă de aproximativ 610 mp. Numărul maxim estimat de utilizatori este de 360 de persoane. Zona va fi înierbată și va fi împrejmuită cu vegetaţie care să acţioneze pe post de cortină fonoabsorbantă.
Zona 4 este destinată evenimentelor de mici dimensiuni. Amenajarea constă în reabilitarea iazului, refacerea podului, precum și decolmatarea acestuia. Zona interioară a rozariului va fi acoperită cu un pat de pietriș alb și se va realiza o podină permanentă. Numărul maxim estimat de utilizatori este de 96 de persoane. Zona adiacentă va fi înierbată, însă nu va fi plantată cu arbori și arbuști pentru a nu obtura perspectiva dinspre castel.
Zona 5 este destinată evenimentelor principale și este compusă dintr-o zonă înierbată, în suprafaţă de aproximativ 2.130 mp, delimitată prin alei pavate cu piatră cubică, și un pavilion exterior în suprafaţă de aproximativ 496 mp.
Pe timpul evenimentelor se va monta o scenă modulară, cu acoperiș și anexele necesare. Numărul maxim estimat de utilizatori este de 770 de persoane.
În zona 6, cea a malului râului Mureș, se propune construirea unor pasarele cu structură metalică, placate cu lemn. Acestea urmează panta naturală a terenului. Zona de mal dinspre limita vestică a proprietăţii este păstrată cu intenţia de a proteja habitatele specifice care s-au format, având un impact pozitiv asupra biodiversităţii din zonă.
Zonele 3-5 se vor dota cu mobilier compus din bănci simple, bănci cu punct de energie electrică și coșuri de gunoi.
Sistemul de iluminat nocturn va ţine cont de amenajare și constă în reflectoare, spoturi și benzi led încastrate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]