La Serbarea Narciselor de la Negrileasa, comuna Albac a câștigat a treia etapă a festivalului – concurs “Cultură pentru cultură”
Chiar dacă vremea din zilele anterioare a fost rece și ploioasă, nefiind prielnică ieșirilor în aer liber, aceasta s-a îndreptat ca prin surprindere duminică dimineața încât a permis doritorilor să urce în număr mare în poiana de la Negrileasa, comuna Bucium, pentru a participa la „Serbarea narciselor”, veche festivitate câmpenească din zona Apusenilor prilejuită de înflorirea acestor plante care cresc aici într-un număr foarte mare.
Poiana Narciselor de la Negrileasa este declarată din 1995 arie protejată fiind în custodia unei asociații de turism și ecologie, se află situată la o altitudine de peste 1100 m într-o zonă deosebit de pitorească aparținătoare comunei Bucium, drumul principal de acces pornind de pe DN 74 , trece prin această localitate până la intrarea în comuna Mogoș, iar apoi urmează pe munte în sus până în vârful muntelui.
După ploile căzute mai înainte, administrația locală s-a străduit să mențină în condiții bune drumul de acces spre vârful muntelui tocmai datorită faptului că și în acest an s-a organizat aici etapa pe zona Zlatna – Câmpeni a festivalului – concurs “Cultură pentru cultură”, ajuns la a IX-a ediție. Etapa finală în care se vor întrece câștigătoarele celor patru etape zonale se va desfășura la Avram Iancu, cu ocazia Târgul de fete de pe Muntele Găina, toate finalistele primind premii în bani pentru a-și reabilita și dota căminele culturale.
Concursul organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena „ este structurat pe trei secțiuni: spectacol folcloric cu 12 momente ce are o pondere de 65% în punctajul final, meșteșuguri populare cu o pondere de 15% și gastronomie tradițională cu o pondere de 20%. Juriul condus de Gheorghiţa Nicolae – producător TVR, mai are în componență pe Daniela Floroian – directoarea Centrului de Cultură “Augustin Bena”, coregraf Sorica Farcaşiu, profesor Teodora Zărnescu, profesor Gheorghe Burz, profesor Romi Adam şi maestrul bucătar Cosmin Toma. Pentru această etapă zonală s-au înscris inițial 7 comune, dar în concurs au evoluat pe rând doar artiștii din Sălciua, Albac, Meteș și Bucium.
Până a se anunța clasamentul, pe scenă au mai cântat Nicolae Tuhuț, Maria Filimon, Floricica Moga, Roxana Reche – soliști ai Ansamblului Folcloric al județului Alba ce activează în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” și tinerii dansatori din Sohodol ce fac parte din clasa de dansuri populare condusă de Oana Joldeș.
La festivitatea de premiere, președintele juriului a felicitat comuna Bucium pentru buna organizare a evenimentului, a oferit comunei Meteș locul III și suma de 20.000 de lei, comunei Sălciua locul II și suma de 30.000 de lei, iar comuna Albac a fost anunțată câștigătoare de către președintele Ion Dumitrel, fiind recompensată cu suma de 50.000 de lei.
Această comună a pregătit un program complex în care obiceiul popular a fost prezentarea unei nunți locale și a participat cu o delegație numeroasă în frunte cu primarul Tiberiu Petru Todea ce a evoluat pe scenă în mai multe momente artistice. După ce au fost declarați câștigători, albăcenii au ținut să-și manifeste bucuria într-un mod deosebit, pornindu-se pe urale, cântec și joc sub privirile tuturor celor prezenți la această serbare.
Autor: Ovidiu Culda
[nggallery id=1759]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șofer ”MORT DE BEAT”, oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș: Avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat
Șofer ”MORT DE BEAT”, oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș: Avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat Un șofer ”MORT DE BEAT” a fost oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș. Bărbatul avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Citește și: UPDATE […]