Rămâi conectat

Curier Județean

La Primăria Ocna Mureș, raport privid studiile geologice efectuate în oraș

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

URS Construct

În Sala de Consiliu a Primăriei Ocna Mureș s-a desfășurat joi, 18 octombrie, o şedinţă informativă despre studiile geologice care se efectuează în oraş.

Au participat reprezentanti din partea Prefecturii Alba, Universităţii Bucureşti, Institutului Naţional pentru Protecţia Mediului, Societăţii Naţionale a Sării (SNS), CONSERVMIN SA, MINESA SA, SALINA Ocna Mureş, ISU Alba, Poliţiei Locale, primarul şi viceprimarul oraşului Ocna Mureş.

Potrivit reprezentantului administrației locale, au fost prezentate stadiile în care se află studiile geologice care se efectuează fie în zona dezastrului din 2010, fie pe întreg perimetrul oraşului. Astfel, studiul efectuat de Institutul Naţional pentru Protecţia Mediului a fost finalizat, studiul efectuat de MINESA urmează a fi finalizat și prezentat în luna noiembrie a acestui an iar studiul efectuat de CONSERVMIN urmează a fi finalizat şi prezentat în primăvara anului 2013. Fiecare din studii va fi prezentat detaliat în şedinţe de consiliu local pentru a fi insuşit, în momentul în care va fi predat administraţiei locale.

Toate aceste studii se vor concretiza în anul 2013 într-un raport final care va cumula concluziile rezultate din cercetările efectuate în zonă de institutele respective. Vor fi prezentate în acest studiu final cauzele care au dus la situaţia prezentă azi în Ocna Mureş, vor redefini zonele de risc A şi B. Acest studiu final va fi urmat de un proiect tehnic care va prezenta etapizarea acţiunilor necesare înlăturării efectelor prăbuşirilor din perimetrul minelor de sare şi aplicarea HG 644/2007 privind închiderea câmpului de sonde care prevede alocarea unor fonduri de aproximativ 10 milioane de euro pentru această operațiune.

Din aprilie 2011, Ocna Mureş face parte alături de Slănic Prahova şi Ocnele Mari dintr-un plan de acţiune pentru înlăturarea efectelor dezastrelor şi ecologizarea zonelor respective afectate. Acest plan se află în fază avansată de aplicare în Ocnele Mari. Scopul urmărit este de a înlătura efectele dezastrelor atât în zona minelor de sare cât şi cele asupra oraşului (case, infrastructură, etc). În ceea ce priveşte situaţia de acum, ea este stabilă, exemplu fiind faptul că cele 48 de construcţii aflate acum în zona de risc A nu au avut de suferit în ultima perioadă şi se poate reamenaja zona drumului de la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga”, precizează Iulian Olariu, purtător de cuvânt al Primăriei Ocna Mureș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea