Rămâi conectat

Editorial

La piaţă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Nu este vorba despre vreo piaţă agroalimentară şi nici despre tranzacţiile politice preelectorale la care asistăm în aceste zile. Gigi Becali s-a împăcat cu Corneliu Vadim Tudor şi candidează din partea acestei noi uniuni la primăria generală a capitalei. Silviu Prigoană s-a supărat pe colegii lui etichetaţi drept intelectualii partidului şi nu mai candidează din partea PDL în competiţia pentru Bucureşti. La nivel local Cornel Comşa, fost consilier al Casei Regale, a făcut saltul spre PPDD devenind preşedintele organizaţiei judeţene Alba a acestui partid… Sunt doar câteva exemple. Tranzacţiile de pe această piaţă sunt inedite, ca să nu folosesc un termen mai dur, aproape neserioase dacă le privim din perspectiva beneficiului public.
Lucruri mult mai serioase şi care ne privesc şi pe noi în calitate de stat membru al Uniunii Europene se petrec la Bruxelles. Comisia Europeană a decis să deschidă complet marea piaţă a Uniunii Europene pentru companiile din toată lumea în ceea ce priveşte achiziţiile publice cu o valoare mai mică de cinci milioane de euro. Sub acest prag există o deschidere de sută la sută pentru toată piaţa europeană, a precizat Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii. Evident, pentru achiziţii mai mari situaţia se schimbă pentru că, pe de o parte unele dintre statele europene au reguli proprii pentru accesul statelor terţe la contractele interne, iar pe de altă parte, deschiderea completă a pieţei, pentru toate contractele publice indiferent de sumă nu este o măsură reciprocă. Statele terţe pot să nu-şi deschidă piaţa pentru companiile provenind din Uniunea Europeană. Şi chiar aplică restricţii în domenii în care UE este foarte competitivă: construcţiile, transportul public, dispozitivele medicale şi produsele farmaceutice.
Dacă ne gândim cum îşi mută companiile europene producţia din Europa spre statele din Est unde forţa de muncă este mai ieftină, noua reglementare aprobată de Comisia Europeană pare încă o lovitură dată unei economii deja în dificultate. Cum se poate dezvolta Europa dacă deschide tot mai mult accesul terţilor pe piaţa sa? Deja Uniunea Europeană are o piaţă deschisă în proporţie de 90 la sută în timp ce deschiderea pieţei SUA este de doar 32 la sută, de exemplu Comisia Europeană recunoaşte această disproporţie de abordare şi totuşi pare dispusă să renunţe tot mai mult la protecţionism în favoarea globalizării. State chiar din Uniunea Europeană, marcate de ravagiile crizei datoriilor suverane, s-au gândit la reintroducerea unor măsuri protecţioniste, semn că nici în UE părerile nu sunt unanime şi unii privesc protecţionismul ca pe o cale spre creşterea bunăstării interne prin dezvoltarea companiilor proprii. Păi chiar aşa! Ni s-a spus că investiţiile publice sunt o cale de a ieşi din criză, dar asta este valabil numai dacă banii daţi de statul respectiv intră în economia proprie nu în cea a altui stat. Acesta este motivul pentru care s-a impus pragul de maximum cinci milioane de euro per contract, deşi Comisia Europeană s-ar fi gândit la mai mult. Şi atunci care este înţelesul noii reglementări? Comisia Europeană speră la reciprocitate. În condiţiile în care piaţa internă europeană este în declin s-a gândit facilitarea accesului companiilor europene pe alte pieţe, forţând cumva statele terţe să ia măsuri similare, chiar dacă reciprocitatea rămâne la îndemâna guvernelor respective. Dar CE s-a gândit să facă primul pas. Cu alte cuvinte deschiderea asta a pieţei, deşi nu se spune clar acest lucru, funcţionează atâta timp cât companiile europene nu sunt discriminate pe pieţele terţe. Dacă se va constata o discriminare, Comisia Europeană va întoarce foaia şi va impune restricţii pentru statul neprieten în toate cele 27 de state membre ale UE. Mai mult, Franţa doreşte introducerea unei cote de piaţă care să fie rezervată doar companiilor mici şi mijlocii din Europa. Reglemetarea Comisiei Europene a fost adoptată miercuri, astfel încât vom vedea abia peste cel puţin şase luni dacă strategii economici de la Bruxelles au avut dreptate şi prin acest act au reuşit să pună la dispoziţia companiilor din UE o piaţă mai mare.

Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea