La doar 32 de ani: Teodor Holhoş – un AS al chirurgiei oftalmologice, la Alba Iulia
„Mai scump ca lumina ochilor”, „Am avut grijă de el ca de ochii din cap”, „Mai scump ca vederea”, sunt doar câteva din expresiile ce definesc faptul că ochii şi vederea sunt cele mai de preţ daruri cu care ne-a înzestrat bunul Dumnezeu şi mama natură. Fiecare dintre noi ne străduim să avem grijă, la rândul nostru, de păstrarea vederii, până la adânci bătrâneţi.
Din păcate, ochii sunt şi ei supuşi evoluţiei omului, iar bolile nu îi ocolesc. Şi cu cât trec anii, cu atât şi vederea, ochii au nevoie de tratamente şi atunci, când din diverse motive ele nu îşi fac efectul, intervenţia, operaţia chirurgicală este soluţia care ne poate salva vederea. În special cataracta este boala care îi afectează, odată cu îmbătrânirea, pe cei mai mulţi dintre vârstnici. De ea nu am scăpat nici eu, semnatarul acestor rânduri, aşa că am apelat la soluţia optimă, alegându-l pentru a mă opera pe tânărul medic specialist, dr. Teodor Holhoş de la Clinica privată de consultaţii şi chirurgie oftalmologică „Opticline” din Alba Iulia, care este de fapt şi proprietatea sa.
La numai 32 de ani, dr. Teodor Holhoş este deja o somitate în domeniul chirurgiei oftalmologice, domnia sa efectuând numai la Alba Iulia, aproape 1000 de operaţii de cataractă, plus alte intervenţii, unele în premieră, cauzate de diverse şi grave accidente la ochi ale unor oameni. Până a ajunge la aceste performanţe, doctorul Teodor Holhoş a muncit pe brânci, cum se zice, atât ca elev de marcă al Liceului „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, cât mai ales ca student la Facultatea de medicină din Cluj-Napoca, unde a făcut studiile şi rezidenţiatul. Dar, încă din anii studenţiei, în toate vacanţele de vară, tânărul medic a lucrat efectiv atât în ţară cât şi în străinătate, în Statele Unite ale Americii sau Franţa pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele, a exersa şi a intra pas cu pas în tainele chirurgiei oftalmologice. Nu s-a mulţumit doar să asiste, să vadă cum se operează, ci s-a zbătut să facă practică, efectivă, pe viu cum se spune, astfel că a preferat ucenicia în preajma unor profesori şi specialişti care l-au încurajat să şi opereze. Iar ca să poţi fi chirurg, să poţi opera, ca oftalmolog, nu înseamnă să ai doar vaste şi temeinice cunoştinţe, ci şi talent, vocaţie. Este ca şi în domeniul muzicii. Nu poţi fi un mare compozitor sau interpret dacă nu ai talent şi în primul rând ureche muzicală şi voce. Nici chirurg oftalmolog nu poate fi orice medic dacă nu este înzestrat cu aptitudini naturale pentru o asemenea dedicată şi grea meserie. Iar bunul Dumnezeu i-a hărăzit asemenea calităţi şi tânărului medic Teodor Holhoş. Înnobilarea lor a presupus multă muncă, pasiune şi dragoste faţă de profesie, dar şi curaj, căci şi-a luat soarta în mâini şi a hotărât să rămână în ţară, deşi avea oferte generoase din Franţa, pentru a-şi întemeia propria clinică de diagnostic şi chirurgie oftalmologică. Cu sprijinul părinţilor şi al socrilor, care şi-au pus la bătaie propria avere, inclusiv apartamentele, dar şi al prietenilor, a reuşit să-şi amenajeze o clinică de excepţie la Alba Iulia, dotată cu aparatură de cea mai înaltă performanţă, aşa cum este aceea produsă de celebra firmă Zeiss, din Germania.
Şi-a format şi o echipă puternică de medici tineri, aşa cum sunt soţia şi cumnatul său, care sunt, la rândul lor, medici oftalmologi. Dar greul, povara, marea responsabilitate apasă pe umerii medicului specialist Teodor Holhoş, care este acum asaltat de pacienţii din întreg judeţul şi chiar din alte localităţi ale ţării. Zilnic, de la orele 10.00 până seara târziu, el este la datorie, la consultaţii, iar ziua de joi este rezervată în exclusivitate operaţiilor şi intervenţiilor chirurgicale. Într-o asemenea zi de joi am fost şi eu operat de cataractă. M-am prezentat la clinică după ce în prealabil, cu vreo 2-3 săptămâni am fost la consult, mi s-a stabilit diagnosticul şi mi s-a luat măsura noului cristalin şi stabilit analizele care se recomandă în astfel de cazuri. Cu o oră înainte de intervenţia chirurgicală mi s-au pus în ochiul ce urma să fie operat tot felul de picături, după care, fără niciun fel de injecţii în ochi sau în zona lor, am intrat în sala de operaţii. Aici, cu ajutorul aparatelor am fost supus unei intervenţii prin care mi s-a înlăturat „perdeaua” opacă şi mi s-a implantat noul cristalin. Fără niciun fel de durere şi niciun fel de chin m-am ridicat după 15-20 de minute de pe masa de operaţie şi cu ochiul bandajat, un fel de plasture mai mare, am plecat acasă. La plecare am primit o fişă cu toate instrucţiunile şi recomandările postoperatorii necesare. A doua zi m-am prezentat din nou la clinică, mi s-a îndepărtat bandajul şi m-am bucurat să văd din nou lumea cu doi ochi şi nu doar cu unul. Am fost din nou consultat, pus la tot felul de aparate, după care medicul Holhoş a exclamat: „Excelent! Totul este perfect!” Acum, fiindcă văd din nou lumea la întreaga capacitate, nu pot decât să-i mulţumesc chirurgului cu mâini de aur şi suflet de medic, aşa cum l-a dorit şi Hipocrate, şi să-i doresc multă sănătate.
La 32 de ani putem spune că medicul specialist Teodor Holhoş este o binefacere pentru sănătatea publică şi reţeaua medicală a judeţului, atât pentru priceperea şi onestitatea sa, cât şi pentru că a impus şi impune un act medical de înaltă performanţă, în care aparatura şi tehnologia de ultimă oră se împletesc cu competenţa şi dragostea, faţă de meserie şi mai ales faţă de om, de care, într-adevăr, are grijă ca de ochii din cap.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință Oamenii de știință ar fi descoperit o potențială cauză a înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Potrivit acestora, după o analiză a 3.000 de studii, microplasticile din aer ar putea duce la apariția cancerului de colon și […]