La Cugir, weekend cu ,,Şcoala de vară pentru dialog intercultural”
Sala de conferințe a Casei de Cultură din Cugir a găzduit în weekend cea de-a șaptea ediție a simpozionului „Școala de vară pentru dialog intercultural: identitate și alteritate“, eveniment la care au luat parte profesori din Cugir, Cluj-Napoca și Sibiu.
Manifestarea a fost deschisă de prof. Rodica Florea – directorul Casei de Cultură care i-a prezentat pe invitați și cărora le-a mulțumit pentru disponibilitatea și interesul lor de a organiza pentru al doilea an la Cugir o dezbatere cu semnificații atât de importante pentru istoria și cultura transilvăneană.
La rândul sau, primarul orașului Cugir, Adrian Teban le-a mulțumit participanților că au dat curs invitației de a fi prezenți cu lucrări la acest simpozion, lucrări menite să aducă informații importante cu privire la identitatea și alteritatea în spațiul culturii că o rezultantă a eternității valorilor românești, unele dintre acestaea având caracter universal.
Așa cum a rezultat într-o mare măsură din prezentarea temelor supuse dezbaterii, din varietatea subiectelor abordate rezultă că identitatea și alteritatea s-au îmbunătățit mereu, lucru posibil datorită conviețuirii românilor din spațiul transilvan cu alte etnii și datorită relațiilor pe care le avem cu popoarele învecinate.
Chiar dacă participarea localnicilor la eveniment a fost mai redusă, tematica abordată în cadrul simpozionului a creat un cadru variat și interesant, unde invitații s-au lansat în dezbateri aprinse ce păreau că nu se vor mai sfârșii.
Programul desfășurat în cele două zile a fost coordonat de Pavel Pușcaș – Prof. Univ. Dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj -Napoca cel care a prezentat și lucrarea: „Tabula Joshepina”.
Au prezentat lucrări în cadrul evenimentului: Prof. Univ. Dr. Gheorghe Manolache – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu- „Resurecția localismului creator”
• Prof. Horia Rotche -Cugir „Centrul neoactivist de presă Oraștie”
• Prof. Francois Breda – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca „Interculturalitatea: o identitate sau o alteritate?”
• Lector Universitar Dr. Angelica Pușcaș – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj -Napoca – „Sacru și cotidian în tradițiile pastorale și oierești”
• Prof. Nicolae Florea – Cugir -„Conscripția militară din 1766 Cugir”
• Dr. Anca Elisabeta Tatay – Biblioteca Academiei Romane din Cluj-Napoca – „Tipografia românească din Buda – între Orient și Occident”
• Prof. Gabriela Urs – Cugir – Colegiul Tehnic ID Lazarescu – „Istoricul alimentărilor cu apa ale comunităților umane la nivel mondial”
• Drd. Valentin Trifescu – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca – „Arta românilor ardeleni văzută de maghiari”
• Dr. Gabriela Rus – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca -„Identitatea arhitecturală a bisericilor greco – catolice din Transilvania la sfârșitul secolului al XVIII-lea”
Au fost și două lansări de carte: Gh. Manolache – „Resurecția localismului creator – o experiență spirituală în Mitteleuropa provinciilor literare” și Valentin Trifescu – „Influențe austriece și identități regionale în Transilvania” – o lucrare publicată la Bratislava în 2012. (C.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Trafic BLOCAT pe DJ106I: Arbore căzut pe carosabil, la Vingard Traficul rutier este blocat luni noaptea, în jurul orei 22.00, pe DJ106I, după ce un arbore a căzut pe carosabil, la Vingard. Citește și: 21 aprilie 2025 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. Localitățile vizate […]
FOTO | 119 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Șibot – Cugir: Din 1 martie 2018, CFR a renunțat la toate cursele spre Cugir
119 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Șibot – Cugir: Din 1 martie 2018, CFR a renunțat la toate cursele spre Cugir Se împlinesc 119 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Șibot – Cugir, iar din 1 martie 2018, CFR a renunțat la toate cursele spre Cugir. Calea ferată de pe […]
ACCIDENT rutier pe DN 1: Două mașini s-au ciocnit în zona Albalact Un accident rutier a avut loc luni seara, în jurul orei 19.50, pe DN 1. Două mașini s-au ciocnit în zona Albalact. Citește și: Motociclist, lovit de fulger la Pianu de Sus: Tânărul de 25 de ani este în stare gravă, inconștient Potrivit […]