Rămâi conectat

Curier Județean

La Cugir, weekend cu ,,Şcoala de vară pentru dialog intercultural”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sala de conferințe a Casei de Cultură din Cugir a găzduit în weekend cea de-a șaptea ediție a simpozionului „Școala de vară pentru dialog intercultural: identitate și alteritate“, eveniment la care au luat parte profesori din Cugir, Cluj-Napoca și Sibiu.

Manifestarea a fost deschisă de prof. Rodica Florea – directorul Casei de Cultură care i-a prezentat pe invitați și cărora le-a mulțumit pentru disponibilitatea și interesul lor de a organiza pentru al doilea an la Cugir o dezbatere cu semnificații atât de importante pentru istoria și cultura transilvăneană.
Scoala de vara Cugir - Adrian TebanLa rândul sau, primarul orașului Cugir, Adrian Teban le-a mulțumit participanților că au dat curs invitației de a fi prezenți cu lucrări la acest simpozion, lucrări menite să aducă informații importante cu privire la identitatea și alteritatea în spațiul culturii că o rezultantă a eternității valorilor românești, unele dintre acestaea având caracter universal.
Așa cum a rezultat într-o mare măsură din prezentarea temelor supuse dezbaterii, din varietatea subiectelor abordate rezultă că identitatea și alteritatea s-au îmbunătățit mereu, lucru posibil datorită conviețuirii românilor din spațiul transilvan cu alte etnii și datorită relațiilor pe care le avem cu popoarele învecinate.
Chiar dacă participarea localnicilor la eveniment a fost mai redusă, tematica abordată în cadrul simpozionului a creat un cadru variat și interesant, unde invitații s-au lansat în dezbateri aprinse ce păreau că nu se vor mai sfârșii.
Programul desfășurat în cele două zile a fost coordonat de Pavel Pușcaș – Prof. Univ. Dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj -Napoca cel care a prezentat și lucrarea: „Tabula Joshepina”.
Au prezentat lucrări în cadrul evenimentului: Prof. Univ. Dr. Gheorghe Manolache – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu- „Resurecția localismului creator”
• Prof. Horia Rotche -Cugir „Centrul neoactivist de presă Oraștie”
• Prof. Francois Breda – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca „Interculturalitatea: o identitate sau o alteritate?”
• Lector Universitar Dr. Angelica Pușcaș – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj -Napoca – „Sacru și cotidian în tradițiile pastorale și oierești”
• Prof. Nicolae Florea – Cugir -„Conscripția militară din 1766 Cugir”
• Dr. Anca Elisabeta Tatay – Biblioteca Academiei Romane din Cluj-Napoca – „Tipografia românească din Buda – între Orient și Occident”
• Prof. Gabriela Urs – Cugir – Colegiul Tehnic ID Lazarescu – „Istoricul alimentărilor cu apa ale comunităților umane la nivel mondial”
• Drd. Valentin Trifescu – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca – „Arta românilor ardeleni văzută de maghiari”
• Dr. Gabriela Rus – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca -„Identitatea arhitecturală a bisericilor greco – catolice din Transilvania la sfârșitul secolului al XVIII-lea”
Au fost și două lansări de carte: Gh. Manolache – „Resurecția localismului creator – o experiență spirituală în Mitteleuropa provinciilor literare” și Valentin Trifescu – „Influențe austriece și identități regionale în Transilvania” – o lucrare publicată la Bratislava în 2012. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Sisteme de alimentare cu apă și rețele de canalizare menajeră în Galda de Sus și Cetea: Investiție de peste 13 milioane de lei. Licitația lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Sisteme de alimentare cu apă și rețele de canalizare menajeră în Galda de Sus și Cetea: Investiție de peste 13 milioane de lei. Licitația lansată pe SEAP Administrația comunei Galda de Jos, a scos licitația, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede realizarea de sisteme de alimentare cu apă și rețele de canalizare menajeră […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea