La Cugir, weekend cu ,,Şcoala de vară pentru dialog intercultural”
Sala de conferințe a Casei de Cultură din Cugir a găzduit în weekend cea de-a șaptea ediție a simpozionului „Școala de vară pentru dialog intercultural: identitate și alteritate“, eveniment la care au luat parte profesori din Cugir, Cluj-Napoca și Sibiu.
Manifestarea a fost deschisă de prof. Rodica Florea – directorul Casei de Cultură care i-a prezentat pe invitați și cărora le-a mulțumit pentru disponibilitatea și interesul lor de a organiza pentru al doilea an la Cugir o dezbatere cu semnificații atât de importante pentru istoria și cultura transilvăneană.
La rândul sau, primarul orașului Cugir, Adrian Teban le-a mulțumit participanților că au dat curs invitației de a fi prezenți cu lucrări la acest simpozion, lucrări menite să aducă informații importante cu privire la identitatea și alteritatea în spațiul culturii că o rezultantă a eternității valorilor românești, unele dintre acestaea având caracter universal.
Așa cum a rezultat într-o mare măsură din prezentarea temelor supuse dezbaterii, din varietatea subiectelor abordate rezultă că identitatea și alteritatea s-au îmbunătățit mereu, lucru posibil datorită conviețuirii românilor din spațiul transilvan cu alte etnii și datorită relațiilor pe care le avem cu popoarele învecinate.
Chiar dacă participarea localnicilor la eveniment a fost mai redusă, tematica abordată în cadrul simpozionului a creat un cadru variat și interesant, unde invitații s-au lansat în dezbateri aprinse ce păreau că nu se vor mai sfârșii.
Programul desfășurat în cele două zile a fost coordonat de Pavel Pușcaș – Prof. Univ. Dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj -Napoca cel care a prezentat și lucrarea: „Tabula Joshepina”.
Au prezentat lucrări în cadrul evenimentului: Prof. Univ. Dr. Gheorghe Manolache – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu- „Resurecția localismului creator”
• Prof. Horia Rotche -Cugir „Centrul neoactivist de presă Oraștie”
• Prof. Francois Breda – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca „Interculturalitatea: o identitate sau o alteritate?”
• Lector Universitar Dr. Angelica Pușcaș – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj -Napoca – „Sacru și cotidian în tradițiile pastorale și oierești”
• Prof. Nicolae Florea – Cugir -„Conscripția militară din 1766 Cugir”
• Dr. Anca Elisabeta Tatay – Biblioteca Academiei Romane din Cluj-Napoca – „Tipografia românească din Buda – între Orient și Occident”
• Prof. Gabriela Urs – Cugir – Colegiul Tehnic ID Lazarescu – „Istoricul alimentărilor cu apa ale comunităților umane la nivel mondial”
• Drd. Valentin Trifescu – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca – „Arta românilor ardeleni văzută de maghiari”
• Dr. Gabriela Rus – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca -„Identitatea arhitecturală a bisericilor greco – catolice din Transilvania la sfârșitul secolului al XVIII-lea”
Au fost și două lansări de carte: Gh. Manolache – „Resurecția localismului creator – o experiență spirituală în Mitteleuropa provinciilor literare” și Valentin Trifescu – „Influențe austriece și identități regionale în Transilvania” – o lucrare publicată la Bratislava în 2012. (C.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Reacția Casei Județene de Pensii Alba, după vizita ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu: 375 de decizii mai trebuie emise
Reacția Casei Județene de Pensii Alba, după vizita ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu: 375 de decizii mai trebuie emise Reprezentanții CJP Alba au anunțat marți, 19 noiembrie 2024, că instituția mai are de emis 375 de decizii de recalculare pentru pensionari și că au fost felicitați ministrul Muncii pentru activitatea depusă și felul cum au […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii