Rămâi conectat

Societate

La Cugir Ucenicia la locul de muncă înlesneşte tranziţia de la şcoală la viaţa activă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Proiectul „Stagii de pregătire practică de calitate – elevi mai bine pregătiţi pentru piaţa muncii” confinanţat din Fondul Social European se dovedeşte cât se poate de util pentru unul dintre beneficiarii acestui demers – Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir.
Pentru a vedea modul în care proiectul asigură cadrul necesar de desfăşurare de către elevi a stagiului de pregătire practică, pentru integrarea cu uşurinţă după absolvire pe piaţa muncii, am stat de vorbă cu echipa managerială a colegiului, inginer Camelia Dumitrean şi ing. Daciana Napău. Potrivit conducerii şcolii generale grupul ţintă îl reprezintă 22 elevi din clasa a XI-a, an de completare care vin pe ruta „Şcoală de arte şi meserii” pentru calificarea strungar (7 fete şi 15 băieţi) – din păcate, ultima generaţie ce urmează aceste cursuri.
Chiar dacă activitatea practică se desfăşoară în mare parte în atelierul şcoală, în baza unui protocol încheiat cu Uzina Mecanică Cugir, cei 22 de elevi urmează un program de ucenicie la locul de muncă în cadrul secţiei „Sculărie” a unităţii. Este locul unde în opinia directorului Camelia Dumitrean, elevii se simt ca într-o familie, având ocazia să înveţe din experienţa celor care ştiu meserie, să înveţe să folosească maşinile şi instrumentele de măsurare, să se acomodeze cu condiţiile concrete existente în unitate. „Acolo se face adevărata ucenicie, despre care din păcate au rămas doar amintirile anilor când uzina avea în practică mii de elevi”, ne declară Daciana Napău. Certă este şi impresia bună pe care o lasă ucenicii, confirmată de maiştrii de la sculărie Ionel Cătănici şi Nicolae Man cei care îi supraveghează pe elevi şi îi învaţă tainele meseriei. După cum am aflat, conform proiectului există şi stimulente pentru cei merituoşi. La final, vor primi fiecare câte 100 euro dacă nu au absenţe, cei mai buni vor fi recompensaţi cu 1800 lei, iar echipamentul de protecţie este gratuit pentru toţi cursanţii. După cum preciza Camelia Dumitrean, absolvenţii vor fi încadraţi în nivelul II – muncitori calificaţi şi pot urma clasele XII – XIII – ruta progresivă şi vor încheia şcoala ca tehnicieni maşini unelte, construcţii maşini sau prelucrări mecanice.
Un proiect benefic aşadar, care îl are ca manager pe inspectorul general al IŞJ – prof. Cornel Sandu cel care are misiunea să îndrume şi să monitorizeze şi activitatea Colegiului Tehnic Aiud, Grupul Şcolar „Timotei Cipariu” Blaj dar şi pe cea a Colegiului „I.D.Lăzărescu” Cugir. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Craciun 2024. Texte scurte cu SMS-uri noi, urări şi felicitari crestine de sărbători și de Crăciun fericit! Ne aflăm în perioada Crăciunului, perioada în care românii trimit cele mai multe mesaje, urări de Crăciun și de Anul Nou 2025 prin SMS celor apropiaţi. Sms-ul de Crăciun a devenit deja un obicei pentru fiecare: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea