La ce distanță față de vecini poți construi și la ce distanță poți avea fereasta de vedere: Ce trebuie să faci ca să nu ai curtea ”supravegheată” nonstop
La ce distanță față de vecini poți construi și la ce distanță poți avea fereasta de vedere: Ce trebuie să faci ca să nu ai curtea ”supravegheată” nonstop
Un motiv constant de ceartă și procese între vecini este limita legală dintre proprietăți. Codul Civil are însă reglementări neechivoce despre deschiderile din zidul comun și distanța între curtea învecinată și fereastra de vedere.
Codul Civil are prevederi clare în privința ferestrelor sau deschiderilor în zidul comun, dar și în ceea ce privește distanța minimă pentru fereastra de vedere.
Astfel, potrivit articolului 614, nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.
În următorul articol din Codul Civil este stipulată limita legală dintre proprietăți. Potrivit alineatului 1 din articolul 615, „este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.”
Legiuitorul a stabilit și ca fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
La alineatul 3 din articolul 615 se stipulează că distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.
Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
„Curtea mea este supravegheată nonstop”
Românii au comentat pe internet în număr mare la prevederile din Codul Civil ce vizează fereastra pentru vedere pornind de la propriile experiențe cu vecinii.
„Oare ați ști să îmi spuneți ce plângeri sau măsuri pot lua și la cine să apelez în cazul în care vecinul este un constructor care face o casă înaltă de 12 metri (ca un bloc, e cea mai mare casă din tot cartierul – a spus că s-a modificat PUG și PUZ între timp), dar ce mă deranjează este că toate geamurile și balcoanele și terasa sunt orientate exact spre curtea mea!
Am vrut proprietate privată și intimitate, iar acum curtea mea este supravegheată nonstop, este deja comună! Nu există o lege care să mă ajute? Cumva? Dar o lege referitoare la faptul că mi-a luat panorama și soarele?”, scrie un proprietar de casă pe un forum specializat.
„Nu doresc să îi văd pe vecini cum își fac nevoile”
Alt bărbat cere sfaturi legat de faptul că vecinul său și-a făcut geamul de la toaletă exact în fața geamului lui de la dormitor, ceea ce a creat, evident, o situație extrem de neplăcută.
„Vă rog să îmi spuneți, dacă vecinul are voie să își facă 2 geamuri de 100 centimetri × 60 centimetri (geam wc) în dreptul geamului meu de vedere (dormitor). Distanța de la geamurile lui până la limita hotarului este de 200 centimetri. Casa mea este construită acum 20 ani, iar el o construiește acum. Eu nu doresc să îi văd pe vecini cum își fac nevoile. Dacă nu are voie, unde pot depune o plângere?”, întreabă acesta.
Îi răspunde un alt proprietar de casă, trecut probabil printr-o experiență similară.
„Conform articolului 616 din noul Cod Civil, vecinul poate să amplaseze o fereastră de lumină și aerisire chiar și sub limita de 200 centimetri de limita de proprietate. Condiția este ca această fereastră să fie construită încât să nu se vadă la dumneavoastră în curte. Un exemplu ar fi o fereastră din cuburi de sticlă mată. Sau geam termopan mat, cu deschidere strict oscilo-rabatantă. Sunt artificii pe care le poate face și sunt precedente judecătorești care îi dau câștig de cauză. Cum dumneavoastră aveți drept la intimitate, la fel și dânsul are dreptul la lumină și ventilare naturală în propria baie, respectându-se prevederile legale”, punctează bărbatul.
Sursa: adevarul.ro
FOTO: velicu.eu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii