La 15 ani de la o eroare judiciară, doi magistrați din România, cercetați pentru abuz în serviciu și lipsire de libertate: Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia
La 15 ani de la o eroare judiciară, doi magistrați din România, cercetați pentru abuz în serviciu și lipsire de libertate: Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia
Un bărbat, victimă a două erori judiciare, a obținut ca doi magistrați pensionați să fie cercetați penal, acuzați de abuz în serviciu și de lipsire de libertate.
Vili Rupa a fost arestat preventiv un an și două luni, iar, la final, a fost achitat de acuzațiile care i s-au adus. Bărbatul a obținut în 2016, în urma unui proces în justiție, daune de 50.000 de euro din partea Statului Român pentru suferinţele pe care susţinea că le-a îndurat în cursul anchetei care a avut loc la sfârşitul anilor ´90.
Bărbatul arăta că a fost condamnat în 1999 şi trimis în închisoare pentru un an şi două luni, într-un dosar de ultraj şi de trafic de mercur, însă după rejudecarea dosarului, magistraţii au hotărât prin sentinţă definitivă achitarea sa. Rejudecarea cauzei a fost precedată de o condamnare a României la CEDO.
Vili Rupa a depus plângeri împotriva unui procuror și a unui judecător din Hunedoara, în prezent pensionați, dar toate au fost respinse. Ultima dintre acțiunile acestuia a fost respinsă de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia care a susținut că „nu s-au putut identifica nici în cazul procurorului care a emis rechizitoriul, nici în cazul judecătorului care a pronunțat soluția în primă instanță că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, că ar fi întreprins o cercetare penală sau o judecată în mod abuziv, că ar fi încurajat acte de tortură ale polițiștilor sau ar fi răpit petentul de lângă familie prin luarea măsurilor preventive”.
În 20 septembrie 2023, Curtea de Apel Alba Iulia a decis să desființeze ordonanța Parchetului a procurorilor și a dispus continuarea cercetărilor față de cei doi magistrați. Magistratul care a judecat plângerea bărbatului susține că verificarea procurorului care a instrumentat dosarul penal deschis în anul 2022 „a fost una extrem de sumară, bazată exclusiv pe soluțiile precedente”.
Achitat din lipsă de probe și pentru acuzația de omor
„Petentul susține că intimații au dat ordin polițiștilor să îl aresteze nevinovat în anul 1998, să îi violeze domiciliul, să îl răpească de lângă familie și să îl ducă la închisoare, unde să fie torturat fizic, bătut, legat cu lanțuri la mâini și picioare timp de 81 de zile”, se precizează în hotărârea instanței.
Magistratul a susținut că acuzațiile petentului trebuie să primească un răspuns concret în procedura plângerii împotriva soluției de netrimitere în judecată.
„Este absolut necesar să fie verificate aspectele menționate în hotărârile judecătorești pronunțate după admiterea căilor extraordinare de atac și să se stabilească dacă activitatea magistraților vizați, după administrarea de probe, realizează tipicitatea vreunei infracțiuni, pornind de la constatările instanței europene. Ordonanța procurorului a fost dată generic, nu știm cu exactitate dacă se referă doar la cei doi intimați sau au fost avute în vedere și alte persoane menționate în plângerile petentului”, a mai precizat judecătorul de la Curtea de Apel.
Vili Rupa a mai fost trimis în judecată în 2014, fiind acuzat de moartea unui bărbat, crimă pe care ar fi comis-o în 1998. Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat însă, din lipsă de probe, în 2016.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore
Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore Un incident rutier a avut loc vineri, 22 noiembrie 2024, în jurul orei 12.00, pe DC 217, unde o persoană ar fi rămas blocată într-o mașină după ce un copac a căzut peste ea. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan