Rămâi conectat

Politică Administrație

Kronospan Sebes anunță finalizarea Studiului de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației din Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

comunicat de presă Kronospan Sebeș

Studiul de impact asupra starii de sanatate a populatiei din Sebes: „Nu exista riscuri de dezvoltare a unor afectiuni severe din cauza formaldehidei de la Kronospan Sebes”

Sebeș, 27 aprilie 2015: Institutul National de Sanatate Publica, parte a Centrului Regional de Sanatate Publica Cluj, a definitivat Studiul de Impact asupra Starii de Sanatate a Populatiei din Municipiul Sebes asociata instalatiei de formaldehida Kronospan. Studiul, derulat in primavara acestui an, a relevat ca nu exista riscuri asupra starii de sanatate a populatiei din Sebes si imprejurimi, ca urmare a expunerii la substantele eliberate in aer, respectiv formladehida si pulberi.

Aceeasi evaluare arata ca distributia frecventelor bolilor din Sebes, in special in ceea ce priveste incidenta cancerelor, inregistreaza valori mai mici decat in alte localitati din judetul Alba, precum Aiud sau Blaj. Astfel, studiul stabileste ca amplasarea si functionarea Kronospan Sebes nu duc la aparitia de riscuri asupra starii de sanatate a localnicilor.

Mai mult decat atat, rezultatele cercetarii efectuate de Institut dau informatii importante si in ceea ce priveste rata mortalitatii, care, in Sebes, este sensibil mai scazuta decat in alte localitati din judetul Alba – Blaj si Aiud. Astfel, valoarea medie a mortalitatii calculate pe o perioada de trei ani in localitatea Sebes a fost cea mai mica, situandu-se sub valoarea medie calculata pentru aceeasi perioada pentru judetul Alba si, in acelasi timp, este mai scazuta decat cea calculata pentru orasul Aiud si pentru Blaj, in 2011. Valorile sunt relativ identice in Sebes si Blaj in 2012 si in 2013.

Concluziile studiului sunt foarte clare, atat pentru specialisti, cat si pentru cei mai putin familiarizati cu acest subiect. Astfel, evaluarea starii de sanatate a aratat ca expunerea sebesenilor la formladehida si pulberi se face in limitele stabilite international ca valori de referinta pentru un impact minim si nesemnificativ.

Prin urmare, nu exista riscuri de dezvoltare a unor afectiuni severe in relatie cu formaldehida generata de Kronospan Sebes, se arata in acelasi studiu.

Pasii urmatori in evaluarea starii de sanatate la nivel local se vor face conform unui program de conformare realizat de catre Institutul National de Sanatate Publica, in colaborare cu evaluatorii de mediu si alte institutii care desfasoara evaluari in zona, dar si cu suportul autoritatilor: Primaria, Agentia Pentru Mediu, Directia de Sanatate Publica si Institutul pentru Situatii de Urgenta. Potrivit acestui Program, timp de noua ani, la interval de trei ani, starea de sanatate a populatiei din Sebes si orasele invecinate va fi evaluata conform indicatorilor din studiul de fata.

Institutul National de Sanatate Publica este singurul organism national acreditat si legitimat pentru realizarea de studii si evaluari asupra starii de sanatate a populatiei. Datele prelucrate si prezentate in acest studiu corespund perioadei de referinta 2011-2013 si au fost colectate de Directia de Sanatate Publica Alba.

Metodologia de prelucrare a valorilor concentratiilor de formaldehida in imisii s-a facut conform programului de utilitate publica apartinand Agentiei SUA pentru Substante Toxice si Registrul Bolilor din cadrul Centrului de Control si Prevenire a Bolilor. In momentul de fata, studiul este disponibil la sediul Directiei de Sanatate Publica Alba.

Mai multe detalii puteti afla din graficul anexat:

grafic studiu impact sanatate Sebes

grafic atasat la comunicatul de presă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea