Rămâi conectat

Actualitate

Klaus Iohannis: „Putem reduce consumul de gaz, fără ca cineva să stea în frig. Putem chiar să ajutăm vecinii”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Klaus Iohannis: „Putem reduce consumul de gaz, fără ca cineva să stea în frig. Putem chiar să ajutăm vecinii”

„Putem reduce consumul de gaz, fără ca cineva să stea în frig și fără să închidem sectoare întregi ale industriei românești.”

Este declarația președintelui Klaus Iohannis, care a anunțat că autoritățile au făcut o analiză și putem reduce cu 15% consumul de gaze, așa cum s-a convenit la nivel european, momentan voluntar.

Mai mult, fiind producător de gaz, statul român își poate ajuta vecinii, dacă vor ajunge într-o situație disperată la iarnă.

Așa cum s-a stabilit la nivel european, în caz de urgență, dacă rușii vor opri gazul, statele membre trebuie să își ajute vecinii.

Rețeaua de gaz a României este conectată prin două puncte, pe la Ruse și Negru Vodă, cu vecinii bulgari, țară puternic dependentă de gazul rusesc, care mai poate primi din Grecia, prin noul interconector Grecia-Bulgaria. Am putea trimite gaz și Ungariei, în caz de nevoie, prin vestul țării, și, bineînțeles, Republicii Moldova, care nici nu are altă variantă de sprijin.

Este posibil, din punct de vedere tehnic, să ajutăm și alte state europene, din vestul Europei, cum ar fi Germania, însă nu direct, pentru că ar fi foarte scump ca gazul să ajungă până acolo.

Aura Săbăduș, jurnalist specializat în energie, ICIS Londra: „Dacă duci din România până în Germania, trebuie să plătești capacitate la granița cu Ungaria, apoi granița Ungariei cu Austria, apoi Austria cu Germania. Astea sunt toate taxe care se adună și când ai un preț foarte mare este deja foarte mult. Ceea ce poți să faci ar fi un sistem de swap, adică eu livrez în Ungaria, ungurii la rândul lor au un sistem de swap în Austria, și Austria vinde mai departe către Germania.”

În acest fel am întoarce ajutorul, spun specialiștii, pe care îl primim la rândul nostru de ani de zile, de la statele dezvoltate din Europa. De exemplu, prin fonduri europene pentru proiecte de infrastructură sau digitalizare. În plus, dacă o țară ar avea probleme economice, mai ales una mare, ca Germania, acestea s-ar răsfrânge până la urmă și asupra noastră.

Sorin Elisei, expert energie, Deloitte: „Cred că solidaritatea europeană funcționează la nevoie, să îți ajuți vecinii și, bineînțeles, prietenii, alte state membre, în așa fel încât, pe o perioadă scurtă de timp, ceea ce livrezi poate ajuta la funcționarea economiei sau la furnizarea de gaze pentru populație. Trăim într-o economie europeană interconectată. Prin refuzul de a ajuta nu am face decât să contribuim la blocarea economiei.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea