Klaus Iohannis împlinește astăzi 57 de ani. Trandafirii, muzica lui Julio Iglesias și tenisul, printre pasiunile președintelui României
Președintele Klaus Iohannis, va sărbători, luni, ziua de naștere, șeful statului împlinid 57 de ani.
Klaus Werner Iohannis s-a născut în 13 iunie 1959, la Sibiu. Părinții săi sunt Susanne și Gustav Heinz Johannis, amândoi sași transilvăneni. Aceștia au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria. Klaus Iohannis a declarat într-un interviu că familia Iohannis este atestată în Cisnădie din secolul al XVI-lea. Tot el a declarat că, atunci când tatăl său l-a înregistrat ca nou-născut, funcționarul de la primărie a refuzat să-i scrie numele cu „J“, așa cum a fost scris în familia sa de cinci sute și ceva de ani.
Klaus Iohannis a absolvit în anul 1983 studiile de fizică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. După terminarea facultății a fost mai întâi profesor de fizică la Agnita, apoi la unele școli din Sibiu, iar din 1989 la Liceul Samuel von Brukenthal. În anul 1997 a devenit inspector școlar general adjunct, iar între 1999 și 2000 a fost inspector școlar general al județului Sibiu.
Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, născută pe data de 2 noiembrie 1960, profesoară de limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu. Carmen Iohannis, născută Lăzurcă, este descendenta unei familii române unite (greco-catolice) din satul Sântu, aflat în apropiere de Reghin. În perioada de interzicere a Bisericii Române Unite de către autoritățile comuniste, Carmen Iohannis participa la slujbele clandestine oficiate de protopopul Pompeiu Onofreiu în locuința sa din strada Șelarilor, slujbe la care a fost prezent și Klaus Iohannis.
Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, lui Iohannis fiindu-i atribuit meritul de fi modernizat infrastructura și pus în valoare potențialul economic și turistic al orașului.
În 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus de către Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) pentru funcția de premier, însă președintele Traian Băsescu a refuzat să-l nominalizeze.
În 2013 Iohannis a devenit membru al PNL, dobândind funcția de prim-vicepreședinte, iar pe 28 iunie 2014 a devenit președintele partidului. În scurtul său mandat de președinte al partidului, a format o alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL) și a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide. Alianța, denumită Alianța Creștin Liberală (ACL), l-a promovat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta.
Într-un material prezentat de România TV, președintele Klaus Iohannnis vorbește despre viața sa personală: Pasiunile, de ce are mâinile zgâriate, cea mai mare dorinţă, cel mai mare regret şi o poveste de iubire, sunt doar câteva dintre cele povestite.
Klaus Iohannis recunoaşte că este un alt om atunci când se află printre prieteni şi mai ales alături de Carmen, soţia şi sufletul lui pereche. Povestea lor de iubire a început acum mai bine de 25 de ani şi a fost dragoste la prima vedere.
„Adevărata mea dragoste a venit mult mai târziu şi până în ziua de azi am rămas cu ea: e soţia mea, Carmen. Ne-am plăcut de prima dată, de când ne-am văzut, şi relaţia a evoluat din bine înspre mai bine şi în final am hotărât să rămânem împreună. Secretul unei căsnicii fericite e extrem de simplu: Trebuie să-ţi iubeşti partenerul şi să-ţi doreşti să mergi împreună cu el mai departe până la sfîrşit”, povesteşte Iohannis.
Prins în vârtejul muncii de zi cu zi, Klaus Iohannis nu a renunţat însă la câteva dintre pasiunile pe care le are de o viaţă,: tenisul şi trandafirii.
„Am observat zgârieturi pe mâini, când venea la orele de tenis şi de acolo începeau discuţiile despre pasiunea pentru trandafiri. Spuneam: ce ai pătit la mâini, de aproape nici nu poti să joci tenis? Şi îmi povestea cum are grijă de trandafiri”, a relatat un prieten.
„Din păcate, mi-a rămas foarte, foarte puţin timp pentru pasiuni, pentru hobby, singurul pentru care mai găsesc o jumătate de oră sau o oră este grădinăritul. Mă ocup cu mare plăcere de trandafirii mei”, s-a confesat Iohannis.
Născut în urmă cu 57 de ani, la Sibiu, fiul unei sore medicale şi al unui tehncian, Klaus Iohannis vorbeşte cu mândrie despre originile sale simple. Petrecută alături de părinţi şi de bunici, copilăria lui Klaus Iohannis a fost marcată de neajunsurile din perioada comunistă:
„Eu am fost blochist, deci am stat la bloc şi problema cu apa caldă a fost una permanentă. Rezolvarea era nesatisfăcătoare şi ne am dorit noi toţi, blochiştii, să avem apă caldă 24 de ore din 24”.
„Au fost ani foarte frumoşi şi amintiri plăcute din anii de liceu, mi-a plăcut atât de mult încât atunci mi-am dorit sa fiu profesor chiar la liceul meu. Şi am devenit.”, spune Iohannis.
Foştii colegi îşi amintesc despre actualul preşedinte: „Avea şi curajul, şi dreptul să-l corecteze pe profesorul de mate. Nouă ne era frică.”
„Profesorul era obligat să facă prezenţa şi l-a întrebat pe colegul Klaus: Iohannis, cine-ţi lipseşte şi atunci am remarcat simţul umorului. Şi a răspuns: mie nu-mi lipseşte nimeni.”
Mâncarea preferată a lui Iohannis este ciorba de perişoare, iar soţia sa, Carmen, îl răsfaţă cu bunătăţi, de la cele tradiţionale până la mâncăruri sofisticate. Dar ciorba nu lipseşte de pe masa preşedintelui.
Klaus Iohannis are şi preferinţe muzicale, Julio Iglesias fiind unul dintre artiştii săi de suflet.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan