Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Editorial

Justiţia, la raport

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

În timp ce în ţară, pe televiziuni, continuă zi de zi, ceas de ceas marea sporovăială politică a bătăliei pe ciolanul puterii, Uniunea Europeană, între ai cărei membri ne lăudăm şi noi că ne situăm, ne mai trage încă o dată de urechi, în cadrul unui raport finalizat zilele trecute. Este vorba de Raportul de Monitorizare pe Justiţie al Comisiei Europene, dat publicităţii vineri,18 februarie a.c. Este drept că faţă de vecina noastră, Bulgaria, stăm ceva mai bine, dar până a avea o justiţie adevărată, funcţională pe deplin, fără intruziuni din partea politicului, mai avem multe de făcut. În cadrul acestui ultim raport se subliniază faptul că „România a făcut unele progrese în lupta împotriva corupţiei, dar trebuie să se axeze pe accelerarea judecăriii cazurilor de corupţie la nivel înalt, precum şi pe consolidarea politicii generale anticorupţie”. Documentul subliniază că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a continuat să obţină rezultate bune în ceea ce priveşte investigarea unor cazuri de înaltă corupţie, trimiţând în judecată un membru al Parlamentului European, trei foşti miniştri, doi foşti secretari de stat şi mai mulţi magistraţi. În acelaşi timp, consemnează faptul că Parlamentul a împiedicat investigarea faptelor de corupţie ale Monicăi Iacob Ridzi şi ale lui Daniel Păsat, prin neaprobarea percheziţiei unui calculator personal într-o anchetă în primul caz şi respingerea, prin vot, a solicitării Parchetului de arestare preventivă în cazul deputatului Daniel Păsat.
Referitor la acţiunile recente ale DNA privind corupţia în vămi, raportul subliniază că „este foarte important să se furnizeze resurse umane pentru a ocupa posturile vacante în perioada în care se desfăşoară procedurile judiciare”, deşi poate mai importantă era precizarea clară că acţiunea trebuie dusă până la capăt, astfel încât corupţia de aici să fie stârpită iar aderarea la spaţiul Schengen a României să nu mai poată fi pusă sub semnul îndoielii în privinţa siguranţei graniţelor UE în ceea ce ne priveşte.
O altă instituţie analizată în raport este Agenţia Naţională de Integritate (ANI), referitor la care, Comisia Europeană remarcă faptul că a fost adoptată o lege îmbunătăţită de funcţionare a ANI, dar critică reducerile bugetare pentru această instituţie: „În decembrie, în contextul constrângerilor bugetare generale, Parlamentul a redus semnificativ bugetul ANI pe 2011. Această reducere bugetară poate împiedica publicarea declaraţiilor de avere şi de interese ale demnitarilor. Acest lucru ar constitui un obstacol în ceea ce priveşte transparenţa averilor şi eficacitatea verificărilor efectuate de ANI” – se precizează în document.
Deşi CE salută adoptarea de către ţara noastră a Legii micii reforme în justiţie, al cărei scop este accelerarea procedurilor judiciare, scurtarea duratei proceselor şi implementarea unor reforme incluse în noile Coduri, aceasta recomandă ca până la următoarea evaluare (vara anului 2011), România  să se axeze pe îmbunătăţirea celerităţii proceselor de corupţie la nivel înalt, precum şi pe reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi. Aici trebuie să observăm faptul că, deşi a fost adoptată această lege, la nivelul majorităţii instanţelor de judecată, din cauza insuficienţei personalului, sunt  încă numeroase procese  sau dosare care îşi aşteaptă rândul încă ani de zile. O altă recomandare se referă la modul în care reforma poate fi accelerată: „Pentru a consolida dinamismul reformei care a fost revigorat, România ar trebui să se axeze pe pregătirea temeinică în vederea punerii în aplicare a noilor Coduri şi ar trebui să dispună revizuirea cuprinzătoare a modului de funcţionare a sistemului judiciar, pentru a sprijini punerea în aplicare a ajustărilor structurale care se impun şi a investiţiilor necesare pentru a asigura celeritatea, calitatea şi consecvenţa procesului judiciar”. În plus, Comisia Europeană arată că trebuie depuse în continuare eforturi pentru a se da curs recomandării sale de a se asigura ca întreaga jurisprudenţă a instanţelor să fie publicată într-o bază de date uşor de utilizat şi în care căutările celor interesaţi să se poată face cu uşurinţă. Să sperăm că aşa va fi.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Advertisement

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Published

on

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea