Jurnaliștii se confruntă, în continuare, cu riscul de a fi concediați, încarcerați sau uciși
Jurnaliștii din întreaga lume se confruntă în continuare nu doar cu riscul de a fi încarcerați sau concediați în urma presiunilor politice sau economice, dar și cu pericolul de a fi uciși sau supuși amenințărilor fizice sau actelor de terorism – este concluzia jurnaliștilor care au participat miercuri, la Busan, în Coreea de Sud, la o discuție despre libertatea presei, în cadrul Conferinței Mondiale a Jurnaliștilor, scrie Agerpres.
„Jurnaliștii se confruntă nu doar cu riscul crescut de a fi încarcerați sau concediați în urma unor presiuni politice și economice, dar și cu pericolul de a fi uciși, supuși unor acte de terorism sau altor amenințări fizice, pe lângă provocarea de a oferi relatări corecte”, a declarat jurnalistul sud-coreean Kim Hong-koog, redactor-șef al ediției din Coreea de Sud a revistei Le Monde diplomatique.
Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere, 88 de jurnaliști au fost uciși în 2014 în timp ce își făceau meseria, cel mai mare număr de când se realizează un astfel de bilanț, din 1995, iar actele de răpire și de ucidere a reporterilor în zonele de conflict și de război civil au continuat, a atras atenția Kim Hong-koog, în cadrul discuției dedicate libertății presei și securității în jurnalism.
„Este extrem de grav că, în acest moment al istoriei umanității, este riscant să vorbești și să scrii”, și-a exprimat regretul, la rândul său, jurnalista Hinde Pomeraniec, scriitoare și editorialist la publicația argentiniană La Nacion. „Este esențial să continuăm să ne exprimăm împotriva actualelor legi represive la adresa presei din multe societăți. Și este problematic că în limitele unui sistem democratic nu au fost găsite unelte valide pentru a împiedica crimele împotriva jurnaliștilor, comise în numele onoarei, al lui Dumnezeu, al mafiei sau al unui cuvânt sacru”, a precizat Hinde Pomeraniec, care a amintit de atacul din luna ianuarie asupra redacției revistei de satiră Charlie Hebdo de la Paris.
Karla Lorena Lopez Ferro, de la publicația Reforma din Mexic, a atras atenția asupra situației din țara sa, unde jurnaliștii nu sunt supuși doar agresiunilor din partea puternicelor carteluri ale drogurilor, ci și din partea statului sau a diverselor companii.
Citește mai mult pe Agerpres.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a