Jurnaliștii se confruntă, în continuare, cu riscul de a fi concediați, încarcerați sau uciși

Jurnaliștii din întreaga lume se confruntă în continuare nu doar cu riscul de a fi încarcerați sau concediați în urma presiunilor politice sau economice, dar și cu pericolul de a fi uciși sau supuși amenințărilor fizice sau actelor de terorism – este concluzia jurnaliștilor care au participat miercuri, la Busan, în Coreea de Sud, la o discuție despre libertatea presei, în cadrul Conferinței Mondiale a Jurnaliștilor, scrie Agerpres.

jurnalist risc„Jurnaliștii se confruntă nu doar cu riscul crescut de a fi încarcerați sau concediați în urma unor presiuni politice și economice, dar și cu pericolul de a fi uciși, supuși unor acte de terorism sau altor amenințări fizice, pe lângă provocarea de a oferi relatări corecte”, a declarat jurnalistul sud-coreean Kim Hong-koog, redactor-șef al ediției din Coreea de Sud a revistei Le Monde diplomatique.

ELIT

Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere, 88 de jurnaliști au fost uciși în 2014 în timp ce își făceau meseria, cel mai mare număr de când se realizează un astfel de bilanț, din 1995, iar actele de răpire și de ucidere a reporterilor în zonele de conflict și de război civil au continuat, a atras atenția Kim Hong-koog, în cadrul discuției dedicate libertății presei și securității în jurnalism.

„Este extrem de grav că, în acest moment al istoriei umanității, este riscant să vorbești și să scrii”, și-a exprimat regretul, la rândul său, jurnalista Hinde Pomeraniec, scriitoare și editorialist la publicația argentiniană La Nacion. „Este esențial să continuăm să ne exprimăm împotriva actualelor legi represive la adresa presei din multe societăți. Și este problematic că în limitele unui sistem democratic nu au fost găsite unelte valide pentru a împiedica crimele împotriva jurnaliștilor, comise în numele onoarei, al lui Dumnezeu, al mafiei sau al unui cuvânt sacru”, a precizat Hinde Pomeraniec, care a amintit de atacul din luna ianuarie asupra redacției revistei de satiră Charlie Hebdo de la Paris.

Karla Lorena Lopez Ferro, de la publicația Reforma din Mexic, a atras atenția asupra situației din țara sa, unde jurnaliștii nu sunt supuși doar agresiunilor din partea puternicelor carteluri ale drogurilor, ci și din partea statului sau a diverselor companii.

Citește mai mult pe Agerpres.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Ghita 16 aprilie 2015 at 16:45

Asa le trbuie, daca pupa in fund, Tzapii Puturosi si „Asociatia Escrocilor in Sutane”!

Bulă 16 aprilie 2015 at 16:54

Esti penibil!!!
Ai citit macar jumatate din articol?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...